Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den usannsynlige helten gjorde Portugal til europamestere. Ronaldo fra triste tårer til gledestårer

Éderzito António Macedo Lopes (28) avgjorde EM-finalen mot Frankrike. Portugal tok sin første tittel noensinne etter 120 dramatiske og emosjonelle finaleminutter.

ENDELIG: Cristiano Ronaldo og Portugal jublet for sin første EM-tittel noensinne. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Livepic
ENDELIG: Cristiano Ronaldo og Portugal jublet for sin første EM-tittel noensinne. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike - Portugal 0-1 etter ekstraomganger

PARIS/OSLO (Dagbladet): Tolv år etter at Cristiano Ronaldo gråt etter den tapte EM-finalen mot Hellas på hjemmebane, forsøkte Portugal å snyte Frankrike for EM-tittelen på deres hjemmebane. Det klarte de.

Men årets EM-finale startet med nye tårer for Portugals store stjerne, som ble skadet etter ni minutter og haltet rundt i et kvarter før han resignerte midt på banen. Tårene trillet da Ronaldo innså at finalen var over omtrent før den var begynt.

Frankrike er spesialister i å gå helt til topps på hjemmebane. Det gjorde de både i VM i 1998 og i EM i 1984, men ikke i 2016.

DEN STORE HELTEN: Éder avgjorde EM-finalen for Portugal mot Frankrike. Foto: NTB Scanpix
DEN STORE HELTEN: Éder avgjorde EM-finalen for Portugal mot Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ronaldos triste tårer ble erstattet med gledestårer da innbytter Éder, hvis fulle navn er Éderzito António Macedo Lopes, banket inn finalens eneste mål etter 109 minutter. Lille-spissen ble kampens usannsynlige matchvinner da skuddet fra 23 meter suste i mål bak en sjanseløs Hugo Lloris.

Det var 28-åringens fjerde mål på 29 landskamper. Spissen scoret ikke et eneste mål i løpet av sine 13 kamper i Swansea og er ikke kjent for å score mange mål. Men i dag scoret han karrierens viktigste mål i sin livs kamp.

På benken jublet en skadet Ronaldo hemningsløst, som fungerte som en assistenttrener under kampen, for sin første tittel med landslaget. Det var også portugisernes første mesterskapsgull i historien.

Portugal ødela den franske festen. Portugal er europamestere i 2016.

- Dette er helt spektakulært. Dette er nesten ikke til å tro. Jeg kommer aldri til å glemme dette, sier Éder ekstatisk på vegne av en hel nasjon.

GLEDESTÅRER: Portugals Cristiano Ronaldo gikk fra triste tårer til gledestårer i løpet av EM-finalen mot Frankrike. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Livepic
GLEDESTÅRER: Portugals Cristiano Ronaldo gikk fra triste tårer til gledestårer i løpet av EM-finalen mot Frankrike. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic Vis mer

Dramatisk start på finalen

Stemningen var elektrisk da finalelagene inntok Stade de France. Nasjonalsangene satt stemningen. Alt lå til rette for en fest.

DAGBLADETS DOM:

Eder: Ingen forventet noe av Eder, men innbytteren var strålende og avgjorde EM-finalen for Portugal. Eder er historisk. Denne kvelden og dette skuddet blir aldri glemt i Portugal.

Rui Patricio: Portugals sisteskanse storspilte i buret, holdt nullen og var i realiteten EM-vinnerens andre matchvinner. Stor idrett av 28-åringen.

Pipekonserten mot Ronaldo: Da smertene ble for intense for Cristiano Ronaldo, satte han seg ned midt på banen og gråt. Publikum begynte å pipe. Det burde de spart seg for. Portugals store stjerne fortjener så mye mer.

Portugal holdt på å sette en støkk i hjemmefansen allerede etter fem minutter. Nani lurte seg fri i bakrommet, men avslutningen gikk over både Hugo Lloris og målet.

Etter ni minutter viste EMs toppscorer Antoine Griezmann seg fram. Innlegget fra Dimitri Payet var godt. Headingen var også meget god, men Rui Patricio fikk fistet ballen over mål.

Omtrent samtidig gikk Cristiano Ronaldo i bakken og haltet av banen etter en duell med Payet. Portugals store stjerne kom seg inn på bana igjen, men gikk rundt og haltet i flere minutter.

Etter 16 minutter satte han seg ned midt på Stade de France. Tårene trillet. Var finaledrømmen knust omtrent før den var i gang? Ronaldo fortvilte, mens en møll landet like under øyekroken, hvor en tåre trillet. Etter hvert kom spillerne, både de portugisiske og franske, bort for å sjekke hvordan det gikk.

Ronaldos triste EM-farvel

Svaret var negativt: Det gikk ikke bra.

- Fotball kan være et djevelsk spill. Så urettferdig. Så, så urettferdig. Denne finalen fortjener å ha med Ronaldo hele veien. Trist øyeblikk for alle fotballelskere, skriver den spanske journalisten Guillem Balagué, som har skrevet biografien om Ronaldo, på Twitter.

JUBEL: Slik jublet portugiserne da Eder satte inn 1-0. Foto: REUTERS/Carl Recine
Livepic
JUBEL: Slik jublet portugiserne da Eder satte inn 1-0. Foto: REUTERS/Carl Recine Livepic Vis mer

Etter 23 minutter var det slutt. Ronaldo kastet kapteinsbindet i bakken i ren frustrasjon. Nye tårer kom. Real Madrid-stjerna måtte ut på båren. Finalen var over for Ronaldo.

- Forferdelig å se Ronaldo forlate banen på den måten. Jeg håper ingenting er galt, skrev lagkompis Gareth Bale på Twitter.

Bortsett fra noen få forsøk, blant annet en god sjanse fra Moussa Sissoko, skjedde lite etter Ronaldos skade. Spillerne virker nesten litt paralyserte. Portugals angrepsplan handlet om Ronaldo og ble nå endret.

Frankrikes forsvarsspill handlet også mye om hvordan de skulle stoppe Ronaldo, og forutsetningene ble også her snudd på hodet.

Nervepirrende 2. omgang

Begge lagene var forsiktige etter hvilen. Innbytter Kingsley Coman, som ble byttet inn for Payet, fant Griezmann med et nydelig innlegg. EMs toppscorer traff imidlertid ikke ideelt med timingen og headet like over.

Coman kom inn som et friskt pust og hadde et farlig skuddforsøk like etter. Dernest fikk Patrice Evra servert en god mulighet etter en Griezmann-corner, men venstrebacken traff aldri med headingen.

SKUFFELSE: Paul Pogba og franskmennene fortvilte etter den tapte EM-finalen på hjemmebane. Foto: REUTERS/Darren Staples
Livepic
SKUFFELSE: Paul Pogba og franskmennene fortvilte etter den tapte EM-finalen på hjemmebane. Foto: REUTERS/Darren Staples Livepic Vis mer

Da kampuret viste 75 minutter ble Olivier Giroud spilt helt fri, men Rui Patricio vartet opp med en meget god redning. Returen ble snappet opp av det portugisiske forsvaret.

Like etter holdt på å smelle i motsatt ende av banen. Først holdt Nanis innlegg på å gå i mål, men Lloris fikk slått ballen unna. Returen havnet hos Ricardo Quaresma, som prøvde på et brassespark, men Lloris hang med på notene.

I det neste angrepet varte Sissoko opp med en skikkelig suser fra 25 meter, men Patricio i full strekk fikk to hender på forsøket.

Nervepirrende ekstraomganger

To minutter på overtid holdt André-Pierre Gignac på å bli den store helten. Gignac vendte opp i feltet og banket ballen i stolpen. Griezmann luktet på returen, men det ble bare nesten. Dermed måtte lagene ut i ekstraomganger.

Da kom Ronaldo inn på banen og gjorde sitt for å motivere lagkompisene med en klemmer, klapp og støttende ord. Portugal-spillerne kjempet heroisk og skapte problemer for Frankrike.

FØLELSER: Så mye betyr EM-gullet for Cristiano Ronaldo. Foto: REUTERS/John Sibley
Livepic
FØLELSER: Så mye betyr EM-gullet for Cristiano Ronaldo. Foto: REUTERS/John Sibley Livepic Vis mer

Etter 104 minutter holdt Eder på å sende Portugal opp i ledelsen, men Lloris' reflekser reddet vertsnasjonen.

Éders drømmetreff

Fire minutter senere traff Raphaël Guerreiro tverrliggeren med et følsomt og presist frispark fra 20 meter. Det var bare en forvarsel.

For rett etterpå banket innbytter Éder inn 1-0 på utsøkt vis. Portugiseren hadde bare tre mål på 28 landskamper før denne finalen og er ikke regnet som en spiss av verdensklasse. Men denne gang slo han til med et øyeblikks magi i ypperste verdensklasse.

Éder snudde seg rundt og banket ballen i hjørnet fra 23 meter. Portugal ledet 1-0 i EM-finalen. Kampuret viste 109 minutter.

Frankrike kjempet fortvilt for å slå tilbake, men klarte det aldri. Portugal er europamestere i fotball.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!