Den usynlige toppidrettssjefen

Toppidrettsjef Jarle Aambø er så usynlig at enkelte har spurt om Olympiatoppen er lagt ned. Konfrontert med påstanden virker han uforskammet uberørt.

TOPPIDRETTSENTERET (Dagbladet): -  For meg handler det om å ha lavt markeringsbehov og stor markeringsevne, sier Jarle Aambø.

-  Min jobb er å levere det som skal leveres og så får andre bedømme jobben i bakkant.

Bjørge Stensbøl, Jarle Aambøs forgjenger og mannen som gjorde norsk idrett, seg sjøl og Olympiatoppen til et internasjonalt gull-fenomen i 90-åra, er en av de som på retorisk vis har etterlyst synligheten til den nye sjefen. Ved inngangen til OL-året 2006 er det fortsatt svært lite offentligheten hører fra det styrende kontoret på Toppidrettsenteret i Oslo. Men det jobbes på spreng - om enn på en annen måte enn før.

Kort fortalt handler det om at

Jarle Aambø er en helt annen type enn Bjørge Stensbøl.

Helt egne regler

-  Selvfølgelig synes jeg, men kanskje ikke så mye i media, sier Jarle Aambø. -  Det kan nok skyldes at jeg har mine egne leveregler. Og derfor bruker jeg ikke tid og energi på hva forgjengeren min har gjort på det området.

-  Jeg har min lederstil. Det eneste jeg må sørge for er at jeg gjør jobben min.

Hvilket betyr:-  At det er mange som går rundt og tror at Olympiatoppen er lagt ned, tror jeg ikke på. Men hvis så er tilfellet, så bryr jeg meg ikke om det. På de virkelige arenaene - der toppidrettsjobben gjøres - er vi nemlig mer synlige enn noen gang.

25 OL-medaljer

I særforbundene, på de faglige arenaene og på utviklingsarenaene. Det er der du finner Jarle Aambø. «Uten særforbundene er vi ingenting, uten kompetanse er vi ingenting og uten fellesskapet er vi ingenting», er hans iboende mantra. Og om halvannen måned skal den jobben som er gjort så langt opp til eksamen.

I Torino og omegn.

-  Grunnholdningen «Ta Torino med storm» er offensiv, sier han. -  Målsettingen vår er ekstrem høy: å bli beste nasjon i OL. Og for å oppnå det må vi sannsynligvis ta rundt 25 medaljer.25 medaljer er et konkret mål for de fleste av oss. Siden det overordnede målet er å være beste nasjon, er det konkrete målet bevegelig for Jarle Aambø og Olympiatoppen. For når tallet er nevt slutter han også å snakke med statistikk, tro, håp og om hvor de norske medaljene skal vinnes i Torino. Troppens mål er summen av de enkelte idretters målprosesser.

-  Det er norsk å se alle de mulighetene som ligger der.

Optimismens realisme

I de kommende åtte ukene vil du som avisleser, radiolytter og TV-titter fores vegg til vegg med medaljeambisjoner, medaljedrømmer, medaljehåp og kanskje også en og annen medaljerealitet. I all denne hypen vil Jarle Aambø i beste fall snakke med sordin. For når Norge smittes av OL-rus og glitrende drømmer er det i hvert fall en mann som vet hvor foten må være.

På bakken.

-  Noen må holde ballongen nede, sier Jarle Aambø til Dagbladet. -  Vi har alle en jobb å gjøre og den må gjøres hver eneste dag. For sjøl om det ser bra ut nå er det viktig å holde fokus. Dette lovte vi hverandre tidligere i forberedelsesprosessen med trenere og utøvere tilstede. Spesielt er det viktig når det begynner å bygge seg opp til OL. Ingen annen nasjon driver sin idrett mer kostnadseffektivt enn Norge. Ingen annen nasjon har et konsept som kan sammenliknes med Olympiatoppen heller. Men sjøl om den norske modellen er unik både når det gjelder form og gryn er det ikke gitt at vi bare kan gå ut og hente medaljer i olympisk vintervær. Det er nemlig noen andre som kan det også.

Spesielt når det begynner å bygge seg opp til OL.

-  Også i vinteridrettene er det mange andre nasjoner som jobber hardt for å være med å ha det moro. Alle konkurranser blir bare tøffere og tøffere. Men vi velger likevel å være offensive sjøl om vi vet hvor vanskelig det er for å lykkes. Det er svært viktig.

Forandring fryder

Det gjør ikke noe at sjefen sitter litt utenfor spotlightene heller. Bare han jobber. Og Jarle Aambø sier at Olympiatoppen jobber. På spreng mot det som kan bli en brytningstid og milepæl for organisasjonen i 2006.

-  Det er spennende tider, sier han. -  Det handler om hvordan Olympiatoppen skal være, jobbe og se ut i framtida. Og det som er helt sikkert er at vi skal være kunnskapsbasert, stadig pågående, utfordrende og hele tiden se etter toppidrettens utviklingsområder, være et inspirasjonssted for utøvere og mer synlig og direkte innvolvert inn mot de store lagidrettene.

-  Og hva med synligheten i Torino - den offentlige?-  Jeg kommer til å synes og ta den rollen jeg har i et OL. Det er jobben min det, sier Jarle Aambø.

HAR SIN STIL: Toppidrettssjef Jarle Aambø syns ikke det viktigste er å være i media. - Min jobb er å levere det som skal leveres og så får andre bedømme jobben i bakkant, sier Aambø til Dagbladet.