LANGT NEDE: For et halvt år siden var ikke Kristin Størmer Steira i stand til å gjennomføre en O2-test. Foto: Thomas Rasmus Skaug
LANGT NEDE: For et halvt år siden var ikke Kristin Størmer Steira i stand til å gjennomføre en O2-test. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Den verste testen jeg noen gang har hatt

Formen til Kristin Størmer Steira (30) har aldri vært dårligere enn i sommer.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Kristin Størmer Steira (30) startet sesongoppkjøringa med sin dårligste test noen gang.

- Vi får virkelig håpe det er mulig å slå Marit Bjørgen. Men det er kanskje ikke realistisk for meg nå.

Kristin Størmer Steira innser at hun neppe står øverst på resultatlista etter lørdagens verdenscupåpning på Sjusjøen.

Men hun stiller til start, i bra slag. Det var langt fra sikkert da hun la bort skiene i vår.

Etter VM i Holmenkollen gikk hun i tenkeboksen for å vurdere framtida.13. april informerte hun media om at avgjørelsen var tatt, og at hun satser videre mot OL i Sotsji i 2014. I slutten av mai røpet Tana-jenta overfor Dagbladet at konklusjonen først var motsatt.

Angrer ikke Da hun slet som verst med tretthetsbrudd i en hæl i fjor sommer, og bare kunne trene alternativt, bestemte hun seg for at Kollen-VM ville bli hennes siste mesterskap.

Nå er Steira glad for at hun ombestemte seg.

- Jeg har ikke angret en eneste gang. Jeg har gledet meg veldig til samlingene. Faktisk har jeg gledet meg til nesten hver eneste treningsøkt, fastslår hun.

Men ingen skal si at sommeren har vært lett. For Steira startet helt på bunn.

- Jeg tok meg fem uker fri etter sesongen. Absolutt helt fri. Da jeg startet opp igjen, var formen bedriten.

Strøk på O2-test En test på Olympiatoppen viste nøyaktig hvor dårlig den var. Laktatverdien var skyhøye.

- Det er den dårligste testen jeg noen gang har hatt siden jeg begynte å teste. O2-testen klarte jeg ikke engang å gjennomføre. Jeg hadde tatt ut alt før jeg kom så langt, avslører Steira.

Men det er når man starter på bunn, framgangen kommer raskest.

- Ett sted må man starte. Jeg har følt at jeg er et stykke bak Marit og Therese. Men jeg håper jeg kan nærme meg litt når vi kommer på ski. Rulleski er ikke min styrke, og jeg har vært mer på høyde med dem i for eksempel elghufsintervall, poengterer Steira.

Hun gleder seg også over å ha kunnet trene normalt. De eneste restriksjonene har vært lange løpeturer på asfalt — og baneløping i piggsko.

New York maraton Trolig ble tretthetsbruddet utløst av Steiras overivrige satsing mot EM i friidrett i fjor vår.

- I år har jeg ikke hatt på meg piggskoene én gang. Men jeg har ikke kvittet meg med dem heller. Jeg håper jo å kanskje kunne bruke dem igjen.

- Satser du mot friidretts-EM neste år?

- Thomas Alsgaard har utfordret meg til å stille i New York maraton (forutsatt at han ikke blir utestengt, journ.anm.). Det er kanskje mer aktuelt. Men det spørs om jeg har bein til det. Jeg tror i hvert fall ikke jeg skal snakke høyt om det nå, sier Steira — som vet hva landslagstrener Egil Kristiansen vil si hvis han hører snakk om å satse på løping.

VURDERTE Å LEGGE OPP: Etter festen under VM på hjemmebane sist vinter, der Steira var med på laget som tok gull på stafett, vurderte hun å avslutte karrieren.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VURDERTE Å LEGGE OPP: Etter festen under VM på hjemmebane sist vinter, der Steira var med på laget som tok gull på stafett, vurderte hun å avslutte karrieren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer