Molde-spiller tiltalt for voldtekt

Den voldtektstiltalte Molde-spilleren anmelder mann for drapstrusler

Dramatisk dag i rettssaken mot fotballspiller i Molde.

DOMMERREFS: Dommer Ole Ingar Ødegård og meddommer Mali Grotli Gundersen fikk i Romsdal tingrett høre hvordan Molde Fotballklubb har håndtert saken mot en av lagets spillere. Foto: Odd Roar Lange
DOMMERREFS: Dommer Ole Ingar Ødegård og meddommer Mali Grotli Gundersen fikk i Romsdal tingrett høre hvordan Molde Fotballklubb har håndtert saken mot en av lagets spillere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOLDE/OSLO (Dagbladet): - Jeg fikk telefon fra fornærmedes far, som truet med å komme på en trening og å knuse tiltaltes kneskåler. Dette fortalte administrerende direktør i Molde Fotball og daglig leder i Molde Fotballklubb, Øystein Neerland, i sitt vitneavhør i Romsdal tingrett onsdag formiddag.

- Truet av faren

- Jeg har blitt kontaktet av veldig mange både på telefon og sms. Også fra faren til fornærmede, som i fjor sommer ringte meg og sa at han mente at det var respektløst av klubben å ikke suspendere spilleren, fortalte Neerland.

- Jeg var klar på at jeg ikke ville dømme spilleren ut fra en anmeldelse. At vi ville avvente en konklusjon fra retten. I mellomtida ville spilleren være disponibel. Stemningen ble mer aggressiv, og da sa han at han skulle komme på trening og knuse kneskålene til tiltalte. Livet hans skulle bli et helvete. Samtalen varte forholdsvis lenge. Jeg forklarte at jeg forsto at det var en vanskelig situasjon, fortsatte Neerland i sitt vitneavhør.

Dagbladet har forsøkt å framlegge de konkrete påstandene fra Neerland for faren til fornærmede, men han ønsket bare å uttale følgende på generelt grunnlag:

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i refereringen til Neerland med tanke på den samtalen vi hadde i fjor. Det er alt jeg vil si. Jeg kunne selvfølgelig sagt mye mer, men det gjør jeg ikke på nåværende tidspunkt.

Banner på stadion

- Han sa at han kjente folk i RBKs supportergruppe «Kjernen», og at han skulle lage et helvete for spilleren og oss. Og på RBK-kampen seinere på sommeren kom supporterne med banner og tilrop og offentliggjøring av navnet på spilleren.

- Var dette fra enkeltpersoner, eller var det organisert? spurte forsvarer Øyvind Panzer Iversen.

- Det er vanskelig å si, men vi ser jo at det kan være supporterorganisert. Vi ser at det har gått inflasjon i eller sport i å markere et synspunkt i denne saken. Særlig i det største byene. Og spesielt hos kamper mot Vålerenga. Det har vært ufint. Det har økt i tilfang. Vi har på vår egen bane tatt tak i banner som vi ikke vil ha på våre arrangement, fortalte Neerland.

TØFFE TAK: Stemningen mellom Molde og flere andre klubbers supportergrupper har hardnet til, mener ledelsen i Molde Fotballklubb. Foto: Odd Roar Lange
TØFFE TAK: Stemningen mellom Molde og flere andre klubbers supportergrupper har hardnet til, mener ledelsen i Molde Fotballklubb. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Har du noe inntrykk av hvordan dette preger ham? fortsatte Panzer Iversen.

- Vi har forståelse for at dette er vanskelig for spilleren. Vi ønsker å skjerme ham, men også sørge for at han skal være tilgjengelig. At han selv skal få avgjøre om han er tilgjengelig for å spille. Fotballen har stor interesse. Og det er etter min mening unødvendig å holde interessen oppe for dette ved hjelp av bannere. Det handler ikke om ytringsfrihet, men om mobbing, forklarte Neerland.

- Stoppet videresalg

- Har denne saken hatt noen betydning for spillerens karriere? spurte Panzer Iversen.

- Jeg vil tro at den har det. Gode spillere som leverer i kamper er alltid attraktive. Vi har fått henvendelser fra større lag i større fotballand. Vi har valgt å være åpne i denne saken. Det har medført at det ikke har blitt transaksjoner som jeg tror det ellers kunne ha blitt. Vi har vært opptatt av å spille med åpne kort og åpne fakta. Og det har bremset interessen, forklarte Neerland.

- Ikke vi som dømmer

- Vi har forholdt oss til at rettsapparatet skal dømme i denne saken. Inntil videre har vi ansvar for spilleren og lar ham være en del av de andre arbeidstakerne våre. Så er det opp til treneren å avgjøre om han skal spille.

TILTALT: En Molde-spiller er tiltalt for voldtekt.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
TILTALT: En Molde-spiller er tiltalt for voldtekt. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har vurdert saken i forhold til spilleren selv, i forhold til treneren, de andre spillerne, til omdømme, etc. Men føler at det har vært riktig å gjøre som vi har gjort. Hadde vi bare latt ham trene, men ikke gitt ham lov til å spille, ville det være å forhåndsdømme. Han har fått forklare sin versjon av saken til dem som står ham nærmest i det daglige.

Mistet alt

- Fornærmede fortalte i retten i går at hun har tapt alt, mens han er blitt løftet opp av klubben. Hva tenker du om det? spurte bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland.


- Jeg han forstå at det er en vanskelig situasjon, svarte Neerland, før dommeren brøt inn og stoppet bistandsadvokaten.

Problemer for fotballspilleren

- At saken har skapt problemer for tiltalte, og at det kan gi konsekvenser for videresalg til andre klubber, skal dere ikke ta hensyn til, sa aktor Ingvild Thorn Nordheim til dommerkollegiet i sin prosedyre.

I RETTEN: Aktor Ingvild Thorn Nordheim og forsvarerØyvind Panzer Iversen. Foto: Odd Roar Lange
I RETTEN: Aktor Ingvild Thorn Nordheim og forsvarer
Øyvind Panzer Iversen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- De tre fotballspillerne har samordnet sine forklaringer og endret dem underveis, mens fornærmede har fastholdt sin forklaring hele vegen. Fornærmede hevder seg voldtatt mens hun sov. Analyser viser at hun har mellom 1,6 og 2,2 i promille på det aktuelle tidspunktet. Og dette beviser at hun var ute av stand til å motsette seg å ha samleie med tiltalte, fortsatte Thorn Nordheim.


- I liknende saker har 4 års fengsel vært vanlig, og det blir også min påstand, med fradrag for seks dagers utholdt varetekt. Det ikke noen grunnlag for en straffereduksjon. Fallhøyden skal være stor når man er i slike posisjoner som i denne saken, sa aktor.

Krever erstatning

Bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland la på vegne fornærmede ned et krav om oppreisningserstatning «fastsatt etter rettens skjønn», men anmoder retten til å gå over normen på 150 000 kroner, til 175 000 kroner.

- Selv om dere kommer at det er rimelig tvil om hva som har skjedd, så skal dere vurdere om det er klart mest sannsynlig at det har skjedd, sier Ekroll Nyland.

Ber om frifinnelse

- Det er ikke tiltalte som skal bevise sin uskyld, men aktor som skal bevise hans skyld, sa aktor Øyvind Panzer Iversen i sin sluttprosedyre.


- Vi mener at det ikke har skjedd noe annet enn frivillig sex mellom de to. Og det er en oppfattelse tiltalte har forklart helt siden han ble innbrakt til det første avhøret, og før han visste at det fantes noe lydopptak.

- Dersom retten skulle komme til noe annet, så vil jeg anføre at det i formidlende retning skal det anføres at han har innrømmet frivillig seksuelle handlinger. Det må også anføres i formildende retning at han blir møtt med ukvemsord, rop og mobbing når han spiller fotballkamper og den merbelastningen dette fører til, sa advokaten.


- Det skal også tas med at det har gått lang tid fra da tiltale ble tatt ut til saken kommer opp for domstolen. Dette vil i seg selv føre til at man kommer ned mot minstestraffen. Vi legger ned påstand om frifinnelse eller at han blir å anse på mildeste måte, sa forsvarer Øyvind Panzer Iversen.


Anmelder drapstrusler

Den voldtektstiltalte moldespilleren fortalte i Romsdal tingrett at han er blitt utsatt for sterke angrep via sms og sosiale medier etter at det ble kjent at han var blitt siktet for voldtekt i mai i fjor.

- Noen av disse meldingene har vært svært truende. Og vi har derfor valgt å politianmelde en person som har fremsatt drapstrusler mot min klient. Vi leverte inn en anmeldelse for rundt fire måneder siden. Vi kjenner ikke til hvor saken står i dag, sier forsvarer Øyvind Panzer Iversen.

Den politianmeldte mannen skal ha sendt trusler, fordelt på fire meldinger via Facebook, til både fotballspilleren og en av hans familiemedlemmer.

  • Dom i saken faller mandag 20. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer