Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denise (21) legger opp: - Fra og med nå heter jeg Leon

Denise Reuterströms idrettskarriere er over. Nå vil 21-åringen endelig bli seg selv.

OPERERES: Denise Reuterström legger opp som hockeykeeper. Nå skal 21-åringen gjennom en rekke operasjoner for å bli Leon. Foto: Bildbyrån
OPERERES: Denise Reuterström legger opp som hockeykeeper. Nå skal 21-åringen gjennom en rekke operasjoner for å bli Leon. Foto: Bildbyrån Vis mer

(Dagbladet): Leksands keeper Denise Reuterström legger opp. Nå skal 21-åringen gjennom en kjønnsoperasjon.

Det var i går kveld at hockeykeeperen meldte om det på sin egen Instagram-konto. I en rørende post, skriver Reuterström:

- Livet er fullt av tøffe avgjørelser, og i dag har jeg tatt min tøffeste hittil. Jeg sier farvel til det som har vært livet mitt til nå. Jeg har vært gjennom så mye disse åra. Takk til alle lagkamerater, treneren og familien. Etter en lang betenkning og lang ventetid begynner jeg nå på en lang reise for å bli den jeg er, dessverre uten ishockeyen. Fra og med nå heter jeg Leon, og ja, jeg er transseksuell.

Vanskelig å akseptere

Overfor den svenske avisa Expressen forteller Reuterström at dette er noe som har kvernet i bakhodet i lang tid, men som har vært vanskelig å gjennomføre:

- Jeg har egentlig alltid visst det, men det har vært vanskelig å akseptere meg selv, sier Reuterström til Expressen.

Men nå har 21-åringen altså tatt valget.

- Dette er en vanskelig avgjørelse, men den har vokst fram over lang tid. Akkurat nå er jeg veldig lettet, sier Reuterström Aftonbladet.

21-åringen har holdt avgjørelsen hemmelig overfor lagvenninner i klubben, men i går gjorde 21-åringen det altså offisielt.

Reuterström debuterte i SDHL (den øverste ligaen i svensk kvinnehockey) tilbake i 2013, bare 16 år gammel. Siden da har 21-åringen voktet buret for den Leksand.

Nå skal Reuterström etter planen starte med operasjoner for å endelig bli seg selv.

Det betyr også at hockeykarrieren ryker.

Reuterström kommer til å ta hormonbehandling, og hadde derfor blitt tatt for doping hvis karrieren fortsatte.

- Jeg har levd på denne måten i 21 år, det får holde, sier Reuterström til Aftonbladet.

Den første til å vinne

Flere idrettsutøvere har endret kjønn mens de var aktive eller etter at de la opp.

Den mest kjente er Bruce Jenner, som nå er kjent til Caitlyn Jenner. 68-åringen, som også er kjent for å ha vært gift med Kardashian-mamma Kris Jenner tok gull i tikamp under OL i Montreal i 1976.

VANT GULL: Bruce Jenner, som i dag er kjent som Caitlyn Jenner. Foto: NTB Scanpix
VANT GULL: Bruce Jenner, som i dag er kjent som Caitlyn Jenner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tennisspiller Renee Richards (tidligere Richard Raskind) ble født inn i en konservativ jødisk familie bosatt i Queens, USA. Hun endret ikke kjønn før hun ble 40 år gammel, etter en skilsmisse, i 1975.

Samme år gjennomgikk Richards kjønnsbekreftende behandling, og ville fra da av bli omtalt som en kvinne. Etter kjønnsskiftet fortsatte Richards å dyrke sin kjærlighet til tennis, og begynte å delta i amatør-klasser, hvor hun raskt steg på rankingen.

Renee Richards ble kjent i USA da det amerikanske tennisforbundet nektet henne å spille i den profesjonelle klassen som kvinne. Men da Richards seiret over tennisforbundet under en rettssak i New York, fikk hun lov å konkurrere som kvinne.

VANT KAMPEN: Renee Richards kjempet mot det amerikanske tennisforbundet - og vant. I 1977 spilte hun i double-finalen i US Open. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB Scanpix
VANT KAMPEN: Renee Richards kjempet mot det amerikanske tennisforbundet - og vant. I 1977 spilte hun i double-finalen i US Open. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB Scanpix Vis mer

Danskfødte Mianne Bagger ble født som gutt, og begynte å spille golf som åtteåring. I 1979 flyttet hun med familien til Australia, hvor hun i 1995 var ferdig med den kjønnsbekreftende behandlingen.

Tre år seinere begynte Bagger å spille amatør-golf, og ble profesjonell i 2003. Året etter ble Bagger den andre transseksuelle kvinnen til å få spille i en profesjonell turnering, etter tennisspiller Renee Richards.

Fallon Fox (tidligere Burton Boyd) er den første transseksuelle personen i kampsporten MMA. Fox ble født som mann, og jobbet i den amerikanske marinen fram til 2000.

Seks år seinere dro hun til Thailand, hvor hun gjennomgikk kjønnsbekreftende behandling . To år seinere begynte hun MMA-treninga, og begynte kjapt å konkurrere i Championship Fighting Alliance.

Jaiyah Saelua (født Jonny Saelua) ble den første transpersonen til å spille i en VM-kvalifiseringskamp i fotball.

Som 22-åringen debuterte hun for Samoas landslag, og deltok samme år i South Pacific Games.

Etter dette fikk hun brev fra daværende FIFA-president Sepp Blatter som gratulerte henne med prestasjonen som transseksuell idrettsutøver.

Dopet til mann

Mens de ovennevnte utøverne har valgt å gjennomgå operasjoner for å bli kvinner, ble Heidi Krieger dopet så mye at hun ble mer og mer mann.

DOPET TIL MANN: Heidi Krieger. Foto: NTB Scanpix
DOPET TIL MANN: Heidi Krieger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krieger var en del av DDR-systemet og deres store bruk av doping.

Heidi Krieger - også kjent som Hormon-Heidi, hadde allerede dopet seg i seks år da hun tok gull i kulestøt under EM i Stuttgart i 1986.

Bare i 1986 skal Krieger ha tatt hele 2,600 milligram med steroider, som tjueåring.

- Jeg brydde meg ikke om at kjønnshåret vokste til over navlen min, eller at stemmen min ble dypere. Jeg ville bare bli bedre, har tyskeren tidligere fortalt. Krieger la opp i 1990. I 1997 fullførte Krieger kjønnsskiftet, og tok navnet Andreas.

Møtte hat

I fjor vant newzealandske Laurel Hubbard (39) en sølvmedalje i VM i vektløfting. Det er første gang en newzealender har stått på podiet i mesterskapet.

Hun er også den første transkjønnede idrettsutøveren som vinner en gull-, sølv- eller bronsemedalje i et verdensmesterskap, ifølge det newzealandske nettstedet Stuff.

Laurel Hubbard levde nemlig som mann i 35 år.

Mange har vist misnøye ved at Hubbard får delta i kvinneklassen, siden de rent fysiske forskjellene mellom menn og kvinner er åpenbare. Blant andre Sarah Robles' trener, Tim Swords, nevnte dette overfor Stuff.

Men menneskerettighetskonvensjonene støtter henne, og hun oppfyller både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale vektløfterforbundets (IWF) krav for transkjønnede idrettsutøvere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media