Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne amerikaneren har snart full kontroll i Arsenal

Samler på klubber.

MILLIARDÆR: Stan Kroenke er - i tillegg til Arsenal - på eiersida i flere store klubber i USA. Her sammen med NBA-boss David Stern. Foto: AP
MILLIARDÆR: Stan Kroenke er - i tillegg til Arsenal - på eiersida i flere store klubber i USA. Her sammen med NBA-boss David Stern. Foto: AP Vis mer

|||(Dagbladet.no) Stadig flere Premier League-klubber havner i porteføljen til utenlandske milliardærer.

Nå er også amerikanske Stan Kroenke bare noen få aksjer unna å kunne få full kontroll over Arsenal, etter at han i dag kjøpte seg ytterligere opp i klubben.

Klubbsamleren skal ifølge Sky Sports ha sikret seg 90 nye aksjer - for 6,8 millioner kroner - og han eier nå 28,9 prosent av papirene. Han har gjort flere små oppkjøp de siste to åra, og nærmer seg nå totalkontroll på Emirates.

Dersom Kroenke når 29,9 prosent, må han automatisk komme med et tilbud på de resterende aksjene - og han kan da bli enehersker i London-klubben.

Eiendomsformue
Selv om den 62 år gamle amerikaneren tidligere har sagt at han ikke ønsker å kjøpe hele klubben, fortsetter han altså å kjøpe aksjer.

Kroenke har bygget opp formuen sin i eiendomsmarkedet, og han skal nå være god for 20 milliarder kroner. Han er gift med Anne Walton, som er en Wal-Mart-arving, og han har utviklet og bygget mange store bygg og senter i nærheten av Wal-Mart-butikker.

I USA er han derimot vel så kjent for sine oppkjøp i idrettsklubber.

Han er blant annet deleier i St. Louis Rams (amerikansk fotball) og eier av både Denver Nuggets (basketball), Colorado Rapids (fotball) og Colorado Avalanche (ishockey).

De siste åra har han derimot brukt mye tid på å kjøpe seg opp i Arsenal.

Var skeptisk
Og det har ikke bare vært populært.

Arsenal-styreformann Peter Hill-Wood gikk kraftig ut mot aksjekjøpene til Stan Kroenke for et par år siden.

- Eierne foretrekker å beholde kontrollen, de ønsker ikke å selge til en fremmed. Det ville vært fryktelig dersom eierskapet til denne klubben forsvinner over Atlanterhavet, sa Hill-Wood.

I ettertid har derimot Kroenke kjøpt seg ytterligere opp i klubben og han sitter nå i Arsenal-styret.

NÆRMER SEG 30 PROSENT: Stan Kroenke kan - om han kjøper noen aksjer til - sikre seg full kontroll i Arsenal. Foto: AP
NÆRMER SEG 30 PROSENT: Stan Kroenke kan - om han kjøper noen aksjer til - sikre seg full kontroll i Arsenal. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling