Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne appen skulle vise at flyktningene til Storbritannia ikke var barn. Så fikk David (46) smake egen medisin

Lineker: - Uhyre rasistisk. 

58 ÅR: Parlamentsmedlem David Davies mener at flere mindreårige asylsøkere som ankommer Storbritannia er eldre enn de sier. Daily Mail brukte Microsofts bildeapp til å beregne asylsøkernes alder. Så slo noen til mot Davies. Foto: Skjermdump/Twitter
58 ÅR: Parlamentsmedlem David Davies mener at flere mindreårige asylsøkere som ankommer Storbritannia er eldre enn de sier. Daily Mail brukte Microsofts bildeapp til å beregne asylsøkernes alder. Så slo noen til mot Davies. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Storbritannia er mindreårige asylsøkeres egentlige alder blitt gjenstand for debatt den siste tida.

Det hele eskalerte da den engelske fotballegenden Gary Lineker kastet seg på.

«Måten noen behandler disse unge flyktningene på er uhyre rasistisk og helt hjerteløs. Hva skjer med landet vårt?», spurte en tydelig oppgitt Lineker på Twitter.

Mener han burde fått sparken

Utspillet fikk flere til å reagere. The Sun mente blant annet at BBC burde gi profilen sparken etter at han skal ha delt en annen Twitter-melding lagt ut av en veldedig organisasjon.

«Match of the Day-programlederen med de utstikkende ørene har allerede satt sinnene i kok ved å omtale alle som stiller spørsmål ved alderen til tvilsomme, mindreårige asylsøkere, som 'uhyre rasistiske'. Men millionær Lineker fortsatte med å dele løgnen til en frivillig organisasjon, som mener at asylsøkeren som ser eldst ut og som er avbildet med nyankomne, egentlig jobber som tolk for innenriksdepartementet.»

Også på Twitter begynte folk å lange ut mot Lineker. Flere mente han gikk langt over streken for hva som kan forventes av en BBC-ansatt.

Brukte bildeapp til å beregne alder

Utspillet fra den tidligere fotballspilleren kom som følge av en lengre diskusjon om hvorvidt landet burde begynne å sjekke den faktiske alderen til asylsøkerne som ankommer Storbritannia.

Parlamentsmedlem fra det konservative partiet, David Davies, mener blant annet at flere av dem er eldre enn de opplyser, og at man må begynne å sjekke tenner eller hender, slik at man kan bruke skjelettdata til å fastslå den egentlige alderen, skriver The Guardian.

Også den britiske avisa Daily Mail har antydet det samme som Davies på redaksjonell plass.

I en sak fra midten av oktober skriver de om en gruppe asylsøkere som har ankommet Storbritannia fra flyktningleieren i Calais i Frankrike.

Avisa trekker blant annet fram statistikk som skal vise at 65 prosent av de mindreårige asylsøkerne som kom til landet fra september 2014 til september 2015, var over 18 år.

I et forsøk på å selv finne ut av hvor gamle asylsøkerne faktisk har, har Daily Mail tatt i bruk Microsofts bildeapp «How old do I look?». Appen gjør det mulig å laste opp et valgt bilde og få estimert alderen til personen på bildet.

«Analysen av bildet hans gjennomført av Microsofts ansiktsgjenkjennelsesprogram How Old Do I Look? regnet at han hadde ansiktstrekkene til en 38-åring», skriver Daily Mail.

- How-old.net ble utviklet som et eksempel på hvordan utviklere kan lage morsomme apper ved å ta i bruk moderne utviklingsverktøy. Det er ikke meningen at den skal brukes som til å slå fast egentlig alder, sier en talsmann for selskapet til avisa.

- Så gammel tror den Davies er

Så kom tidspunktet hvor noen bestemte seg for å gjøre det samme - bare med det britiske paralmentsmedlemmet David Davies ansikt.

Dagen etter Linekers utspill, bestemte Ben Rathe seg for å sjekke David Davies «egentlige alder».

Rathe har tidligere jobbet som pressetalsmann for Nick Clegg, tidligere visestatsminister i Storbritannia.

Microsofts bildeapp regnet alderen til Davies til å være 58 år. Det er 12 år for mye.

«Du vet programvaren The Mail bruker til å stille spørsmål ved alderen til flyktninger? Så gammel tror den 46 år gamle David Davies i parlamentet er», skriver Rathe på Twitter.

Dagbladet har testet bildeappen på flere bilder av David Davies.

Den beregner ulik alder hver gang, og på fire bilder fikk vi følgende resultater: 46 år, 52 år, 54 år og 56 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!