Denne Dæhlie-beskjeden fikk Boit til å glise

- Jeg følte meg som en verdensmester.

TOK SEKUNDANTJOBB FOR BOIT: Bjørn Dæhlie lokket fram gliset hos Philip Boit da han kom løpende opp på siden etter bare noen få hundre meter.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TOK SEKUNDANTJOBB FOR BOIT: Bjørn Dæhlie lokket fram gliset hos Philip Boit da han kom løpende opp på siden etter bare noen få hundre meter. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I 16 sekunder ledet kenyanske Philip Boit, med startnummer 2, en VM-øvelse i Holmenkollen.

Til slutt endte han på 42. plass av 47 startende i kvalifiseringsrennet der bare de ti beste får den klassiske 15-kilometeren, drøye sju minutter bak vinneren.  Men Boit følte seg som en konge ute i sporet uansett.

Ikke bare ble han sekundert av selveste Bjørn Dæhlie noen hundre meter ut i løypa - hver gang kulthelten viste seg inne på stadion eller på storskjermen fikk han et jubelbrøl ingen av de andre deltakerne var i nærheten av.

- Hva var det du ropte til ham, Bjørn?

- Jeg sa at han ikke måtte sprenge alt kruttet i starten. Vi snakket om det i går også, at han ikke skulle bruke alle krefter på de første kilometerne, sier Dæhlie - som selv var kjent for å sprengåpne i sin tidlige karriere.

Og noen sprekk ble det ikke på Boit.

Familien stanset på vei til Norge
Tiden 37,08 er rundt ni minutter raskere enn han brukte på 10 kilometer i Nagano i 1998 - den gangen Bjørn Dæhlie ventet på ham i målområdet og båndet mellom de to ble knyttet.

Mottakelsen han fikk av Kollen-publikummet i dag gjorde også uutslettelig inntrykk på Boit.

- Jeg ble veldig glad for måten jeg ble mottatt på. Jeg følte meg som en gullvinner. Da jeg entret stadion hørte jeg ropene på tribunen, og med det samme følte jeg energien komme, sier Boit.

Oppladningen til løpet var nemlig ikke det beste:

TATT IMOT AV UNGENE: Philip Boit ble møtt av ungene sine, kona og Bjørn Dæhlie i målområdet.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TATT IMOT AV UNGENE: Philip Boit ble møtt av ungene sine, kona og Bjørn Dæhlie i målområdet. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Hele familien Boit hadde tatt turen fra Kenya for å følge ham i kvalikrennet, men de ble holdt tilbake av immigrasjonsmyndighetene i Amsterdam og ankom ikke Gardermoen før etter midnatt.

- Vi kom til hotellet klokka to i natt, og jeg sov vel klokka tre. Så kom jeg hit og deltok.

- Hva var problemet i Amsterdam?

- Det var ikke noen store problemer. De var bekymret fordi hun kom med alle ungene, og trodde kanskje at hun planla å komme til Norge for godt. Fyren som håndterte saken hadde nok en dårlig dag, sier Boit.

Får skryt av Dæhlie
Selv har han vært i Oslo og Norge de siste åtte ukene for å lade opp til VM. Og selv om han ikke kvalifiserte seg til 15 kilometeren med intervallstart, får han gå morgendagens sprint og 30-kilometeren med skibytte.

Det blir karrierens siste VM-øvelse for kenyaneren.

- Jeg har deltatt i tre OL, og dette blir mitt fjerde VM. Etterpå er det slutt, sier han.

Bjørn Dæhlie sier Boit holder et såpass godt nivå at han ville slått mange norske mosjonister som for eksempel deltar i Birkebeineren.

- Jeg synes han er blitt mye bedre. Han har sluttet å ploge i nedoverbakkene, og han har blitt bedre teknisk. Jeg spurte om han skulle lære seg noe om festesmurning, men det hadde han ikke lyst til. Han syntes det var helt unødvendig.

- Han har hatt et serviceteam rundt seg her?

DÆHLIE MØTTE DAEHLIE: Philip Boit oppkalte sin eldste sønn (i midten) etter Bjørn Dæhlie. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DÆHLIE MØTTE DAEHLIE: Philip Boit oppkalte sin eldste sønn (i midten) etter Bjørn Dæhlie. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Terje Smevold (tidligere smøresjef for Norge) smurte skia hans i dag. Så han har fått god hjelp, sier Dæhlie.

Kunne vunnet NM i friidrett
Selv om Boit er milevis unna verdenstoppen i langrenn er han milevis foran de fleste nordmenn rent utholdenhetsmessig.

- Han bor på 2500 meter høyde, og der er det bare friidrettsløpere. Han har tider på 3000, 5000 og 1500 meter som ville gjort ham til norsk mester i friidrett. Det er ikke tvil om kapasiteten hans. Verdensrekordholderen på 800 meter bor også i nabolaget, men Philip ville begynne med ski, sier Dæhlie.

Overfor Dagbladet røper Boit at hans personlige rekord på 3000 meter er 7,56, mens han har notert 13,46 på 5000 meter. For ordens skyld hadde norgesmesteren på 5000 meter i 2010 tida 14,00,19.

Boit svarer slik på spørsmål om hvorfor han valgte langrenn:

- Alle løper i Kenya. Det er overfullt av folk som gjør det. Nike startet et prosjekt i 1996 hvor jeg fikk sjansen til å prøve langrenn i fire år. Jeg tok sjansen, og de lovte meg at jeg kunne få løpe om sommeren og gå ski om vinteren. Det var sånn det skjedde.