DANSKE DRENGE: Denne danske gjengen tok sølv i OL i 1912. Fra venstre: Anthon Olsen, Sophus «Krølben» Nielsen, Harald Hansen, Paul Berth, Poul «Tist» Nielsen, Sophus Hansen, Nils Middelboe, Charles Buchwald, Oskar Nielsen, Emil Jørgensen og Vilhelm Wolfhagen. Foto: Wikimedia/IOK
DANSKE DRENGE: Denne danske gjengen tok sølv i OL i 1912. Fra venstre: Anthon Olsen, Sophus «Krølben» Nielsen, Harald Hansen, Paul Berth, Poul «Tist» Nielsen, Sophus Hansen, Nils Middelboe, Charles Buchwald, Oskar Nielsen, Emil Jørgensen og Vilhelm Wolfhagen. Foto: Wikimedia/IOKVis mer

Denne dansken danker ut Pelé, Ronaldo, Klose og Drogba

Hørt om Poul Nielsen?

(Dagbladet): Når en nordmann tenker på dansk landslagsfotball, er det gjerne navn som Preben Elkjær, Peter Schmeichel, Dennis Rommedahl, Jon Dahl Tomasson og brødrene Michael og Brian Laudrup som dukker opp i hodet.

EM-triumfen i Sverige i 1992 står kanskje som danskene største fotballprestasjon gjennom tidene. Anført av trener Richard Møller Nielsen slo de danske drenge ut lag som Frankrike, England og Nederland, før tyskerne ble beseiret i finalen.

Men det er lett å bli historieløse når man mimrer.

Tidenes yngste For kanskje mannen bak ett av målene i 4-1-seieren mot Nederland i nettopp Sverige 80 år før EM-seieren Danmarks største fotballspiller? Kanskje er laget som tok sølv i OL i både 1908 og 1912 de virkelige «danish dynamites»?

Niels Poul Nielsen ble født i København første juledag 1891. Som unggutt var han så rå på å snike seg gratis inn på fotballkamper at han fikk kallenavnet «Tist», en kortform av gratist.

Poul Nielsen ble tidenes yngste til å debutere for det danske landslaget da han som 18-åring fikk sin første landskamp. Så deltok han i OL i Sverige i 1912, hvor han altså scoret ett mål. Men han spilte ikke i finaletapet for Storbritannia, og det var først etter sølvet i Stockholm at den godeste Poul begynte å score mål.

Mange mål.

Supersnitt I de ni første kampene som fulgte etter OL i 1912, scoret Nielsen hele 22 mål. Blant disse var seks pinner i en 10-0-seier mot Sverige, samt alle fire scoringene da danskene slo Tyskland 4-1.

Samtidig som han var storscorer på landslaget, sørget han også for at Kjøbenhavns Boldklubb (KB) vant seks seriemesterskap i tida han spilte der. 276 mål på 201 kamper er på nivå med Messi og Ronaldo på sitt aller beste.

Men det var på landslaget Tist satte en rekord som ingen seinere har vært i nærheten av å slå. Da han la landslagsskoene på hylla for godt i 1925 hadde han spilt 38 landskamper.

52 ganger hadde han vært sist på en dansk scoring.

Det gir et utrolig snitt på 1,37 mål per kamp.

SLÅTT: Sándro Kocsics jubler for scoring mot Uruguay i 1954-VM. Men på målsnittet må han seg seg slått av en danske. Foto: AFP/NTB Scanpix
SLÅTT: Sándro Kocsics jubler for scoring mot Uruguay i 1954-VM. Men på målsnittet må han seg seg slått av en danske. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Ingen andre fotballspillere i historien som har scoret minst 50 mål med flagget på brystet er kan skimte med et sånt tall.

Ingen norgesvenn Av de 39 som har minst 50 mål for sitt landslag, er det bare tre som har over ett mål i snitt per kamp. Den ene er naturligvis Nielsen.

Sándor Kocsis (1,1 i snitt), som var en del av de mektige magyarene sammen med Ferenc Puskas, og ble den første til å score to hat tricks i et VM, er den andre.

Den tredje er tyske «Der Bomber», Gerd Müller, som scoret ti mål i 1970-VM. Han noterte seg i likhet med Kocsis for et snitt på 1,1 mål per kamp på landslaget.

Blant de andre navnene på den ekslusive lista, finner vi storscorere som Miroslav Klose, brasilianske Ronaldo, Didier Drogba, David Villa, Thierry Henry og Romário.

Men ingen av dem er i nærheten av målsnittet til vår danske venn, Nielsen.

NÅR IKKE OPP: Miroslav Klose (t.v.) scoret hat trick mot Saudi Arabia i VM i 2002. Også Thomas Linke noterte seg for scoring i 8-0-seieren. Men ingen av dem er i nærheten av Poul Nielsen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
NÅR IKKE OPP: Miroslav Klose (t.v.) scoret hat trick mot Saudi Arabia i VM i 2002. Også Thomas Linke noterte seg for scoring i 8-0-seieren. Men ingen av dem er i nærheten av Poul Nielsen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer

Skjønt, å kalle ham venn er kanskje ikke helt passende. Halvparten av de 52 målene Tist scoret for det danske landslaget kom mot Norge, og det på bare elleve kamper.

Snittet mot Norge? 2,36 mål per kamp.

SJETTEPLASS: Dette er det norske laget fra OL i Sverige i 1912. Gutta tapte 0-7 for Danmark i kvartfinalen, før de tapte 0-1 for Østerrike i kvartfinalen i B-sluttspillet. Norge står likevel oppført med en sjetteplass av elleve lag i mesterskapet. Foto: Wikipedia / IOK.
SJETTEPLASS: Dette er det norske laget fra OL i Sverige i 1912. Gutta tapte 0-7 for Danmark i kvartfinalen, før de tapte 0-1 for Østerrike i kvartfinalen i B-sluttspillet. Norge står likevel oppført med en sjetteplass av elleve lag i mesterskapet. Foto: Wikipedia / IOK. Vis mer