Vil utestenge Johaug i 14 måneder

Denne detaljen ble helt avgjørende for at påtalenemnda trodde på Johaugs forklaring

Mengden med Clostebol fikk påtalenemnda i Antidoping Norge til å akseptere Therese Johaugs forklaring, men de vil ikke oppgi verdien.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug finner støtte hos kjæresten i den vanskelige tida. Påtalenemnda i Antidoping Norge mener hun bør utestenges i 14 måneder. Intervjuet er forøvrig gjort før påtalen ble kjent. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder. Det framgår av påtalebegjæringen som ble offentliggjort i dag. Det betyr at de neste 384 dagene kan bli svært tøffe for jenta fra Dalsbygda.

Leder i påtalenemnda, og tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, begrunner påtalen slik:

- Når du har utvist en liten grad av skyld, så har du en minimumsstraff på ett år. Påtalenemnda mener Johaug kan bebreides for å ikke ha undersøkt pakka og selve salven mer nøyaktig før hun tok den i bruk. Det burde hun ha gjort. Siden hun spurte en idrettslege om salven, så er det vist ubetydelig skyld, men likevel er 14 måneder riktig, slik vi ser det, sier han til Dagbladet.

SER FRAMOVER: Therese Johaug forstår ikke at påtalenemnda mener hun bør utestenges i 14 måneder. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SER FRAMOVER: Therese Johaug forstår ikke at påtalenemnda mener hun bør utestenges i 14 måneder. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Johaug og manager Jørn Ernst mener at 14 måneder er en altfor streng påstand, om den endelige straffeutmålingen skulle ende på samme nivå etter at saken har vært gjennom Domsutvalget i Norges idrettsforbund og eventuelle ankeinstanser.

Johaug sier selv at hun er glad for å bli trodd på at det aldri var snakk om overlagt doping, men understreker at hun mener straffen er streng.

- Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i Domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sier hun i en pressemelding.

Verdien ble avgjørende

Anstein Gjengedal bekrefter at påtalenemnda tror på Johaugs forklaring om at hun fikk i seg det forbudte anabole steroidet Clostebol gjennom å bruke salven Trofodermin på en solbrent og sprukken leppe.

Men grunnen til at Gjengedal og resten av påtalenemndas medlemmer har vært samstemte om å tro på Johaugs versjon, er først og fremst verken Johaug eller lege Fredrik Bendiksens forklaringer.

Men den lave verdien med Clostebol som ble funnet i Johaugs urin etter at hun ble dopingtestet i sitt hjem i Oslo 16. september.

AVGJØRENDE: Anstein Gjengedal, leder i påtalenemnda i Antidoping Norge, sier at verdien med Clostebol i Johaugs urin ble helt avgjørende for at nemnda skulle tro på skistjernas forklaring. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
AVGJØRENDE: Anstein Gjengedal, leder i påtalenemnda i Antidoping Norge, sier at verdien med Clostebol i Johaugs urin ble helt avgjørende for at nemnda skulle tro på skistjernas forklaring. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Ut fra konsentrasjonen har vi ingen grunn til å tvile på at denne salven er inntatt på et medisinsk grunnlag, samt at den er foreskrevet og gitt av en lege. De momentene er med på å vurdere hennes skyldgrad. Hun har testet positivt for et forbudt stoff, men vi kan ikke se at hun har brukt det for å forbedre prestasjonen, sier Gjengedal til Dagbladet.

Dro til Italia

Lederen i påtalenemnda ønsker imidlertid ikke å oppgi den nøyaktige verdien i Johaugs urin.

- Verdien er et prosedyrespørsmål når vi kommer for Domsutvalget. Det er der saken skal prosederes. Vi ønsker ikke å si noe om detaljene rundt etterforskningen, annet enn at det er foretatt en del avhør med de involverte personene i saken. Vi har selvfølgelig også undersøkt på apoteket i Italia for å se hvordan pakkene var merket, sier han.

Gjengedal bekrefter samtidig det Dagbladet avslørte 13. oktober, at emballasjen til Trofodermin-salven var merket med «DOPING». Han understreker samtidig at selve tuben bare var merket med virkestoffene Clostebol og Neomycin.

Ukomplisert sak

Johaug-saken blir nå oversendt til Domsutvalget i Norges idrettsforbund som må beramme en behandling av den, men nøyaktig når det vil skje er foreløpig ikke klart.

Prosessfullmektig i påtalenemnda, Niels R. Kiær, sier til Dagbladet at Johaug-saken ikke er blant de mer kompliserte sakene nemnda kan forvente å måtte forholde seg til.

- Dette er ikke en spesielt komplisert dopingsak, all den tid prøveresultatet ikke er bestridt. Her vet vi hva som er tatt og når det ble tatt. Samtidig stemmer prøven overens med salven, sier han.

- I hvor stor grad har dere brukt andre saker for å kunne finne fram til hva dere mener er en riktig lengde på utestengelsen?

- Det er et hav av CAS-dommer der ute som vi blir nødt til å se hen til, men samtidig er ingen saker helt like. Du finner aldri en dom som passer som hånd i hanske.

- Hvis den endelige dommen blir 14 måneder, så vil Therese Johaug rekke OL i Pyeongchang, er det noe dere har tatt hensyn til?

- Vi må vurdere dette uavhengig av sånne ting. Noen fotballspillere har hevdet at de må få kortere straffer enn en del andre utøvere siden de tjener mye mer penger - og dermed vil bli hardere straffet økonomisk - men sånt tar man ikke hensyn til. Der er WADA-koden klar, sier Kiær.

  • Etter hva Dagbladet får opplyst, vil påtalen i saken mot Johaugs lege, Fredrik Bendiksen, komme før jul.