Denne dommertabben tok all luft ut av Lillestrøm

Sarpsborg 08 vant fortjent.

FILMING?: Marius Lundemo burde fått straffe - men fikk gult kort. Det ble et øyeblikk som fikk hjemmefansen til å koke, men Sarpsborg 08 trenger ikke å ha dårlig samvittighet: De spilte en meget god kvartfinale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FILMING?: Marius Lundemo burde fått straffe - men fikk gult kort. Det ble et øyeblikk som fikk hjemmefansen til å koke, men Sarpsborg 08 trenger ikke å ha dårlig samvittighet: De spilte en meget god kvartfinale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Lillestrøm-Sarpsborg 0-2 (0-1):

LILLESTRØM (Dagbladet): Sarpsborg by har feiret sju cupgull. Det siste av dem kom da Sparta slo Solberg for 62 år siden. Etter den solide kvartfinaleseieren mot Lillestrøm i kveld, blomstrer cupfeberen i østfoldbyen igjen.

I to av de sentrale rollene på Åråsen fant vi en serber som er opplært til å gi alt mot nettopp Lillestrøm - og en dommer som burde ha gitt hjemmelaget straffespark i første omgang. Han valgte å dømme filming i stedet.

LSK i stolpen Lillestrøm fikk kampens første store sjanse da Erling Knudtzon trillet ballen forbi Sarpsborg-debutant Gudmund Taksdal Kongshavn etter seks minutter. Skuddet traff innsida av stanga, og kula spratt langs målstreken, før Kongshavn klarte å få kontroll. Stort nærmere går det ikke an å komme, og Lillestrøm skulle ikke bli flaksens venn seinere i kampen heller.

Kvarteret var spilt da Sarpsborg-spiss Alejandro Castro fikk et skudd i beina tre meter fra målstreken. Costaricanerens styring var av typen som går i nettet 19 av 20 ganger, men Arnold Origi i Lillestrøms mål var lynraskt nede og hindret den opplagte scoringen. I neste bevegelse fikk han tuppet ballen bort fra det farligste området.

Men det nest farligste området var ille nok.

For der ute i femmeterens godt befolkede krok ventet fotballkloke Bojan Zajic. Serberen som spilte for LSKs erkerival Vålerenga i en årrekke, sendte sitt bredsideskudd tilbake dit kula nettopp hadde befunnet seg - og inn gikk den.

Snytt for straffe Etter dette fulgte en periode hvor Lillestrøm økte trykket, spesielt via godt slåtte dødballer. Men mål fikk de ikke. Og den aller største sjansen ble de snytt for:

Rett før første omgang var halvspilt, dro Lillestrøms Marius Lundemo seg forbi et par Sarpsborg-spillere inne i straffefeltet. Den siste av dem, Sarpsborg-kaptein Kjetil Berge, kom skliende inn i duellen, og Lundemo gikk overende.

Dommer Ken Henry Johnsen blåste, slik hjemmefansen forventet. Men at han pekte utover, og ga Lundemo gult kort for filming, var like populært på Åråsen som om dommeren hadde ikledd seg Strømmen-drakt.

Glimrende av Thorarinsson I andre omgang spilte Sarpsborg kompakt og godt i forsvar, og hjemmelaget maktet aldri å tvinge Gudmund Taksdal Kongshavn til å vise sine en-mot-en-ferdigheter på streken.

Til slutt var det i stedet bortelaget som viste hvem som var best: Gudmundur Thorarinsson overstegsdriblet seg fri med et av kampens tekniske høydepunkt, og slo ballen flatt ut til Martin Wiig, som avsluttet via fingertuppene til Origi og i mål.

Der og da begynte de gule trøyene på tribunen å sive ut av Åråsen-portene, derfor fikk de ikke med seg at Palmi Rafn Palmason på overtid ble den andre av hjemmelagets spillere til å treffe innsida av stolpen.

I kveld vil sikkert den samme publikumsskaren snakke om den 11-meteren de ikke fikk mot Sarpsborg, men da må de også huske at nevnte Thorarinsson burde fått straffe i andre enden rett før det punkterende 2-0-målet.

Og at de hvite og blå enkelt og greit var best.