KAN BLI OL-KLARE: Torsdag og fredag går Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik for å kvalifisere seg til OL. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
KAN BLI OL-KLARE: Torsdag og fredag går Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik for å kvalifisere seg til OL. Foto: REUTERS/Grigory DukorVis mer

Nord-Korea og OL i Pyeongchang

Denne duoen kan som første nordkoreanere kvalifisere seg til OL. Og derfor er det så viktig

- Jeg håper at Nord-Korea vil delta. Det vil skape en god mulighet for fred og forsoning mellom oss, sier Sør-Koreas president, Moon Jae-in.

(Dagbladet): I helga kan Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik bli de første nordkoreanerne som kvalifiserer seg til OL i nabolandet Sør-Korea.

«Det neste forsøket på å slukke den anspente tilstanden kommer ikke fra diplomater, men fra to nordkoreanske kunstløpere som utøver idretten sin til musikk fra The Beatles,» skriver New York Times.

9. februar starter OL nord i Sør-Korea, i Pyeongchang, som ligger ved den nordkoreanske grensa. Spenningen mellom landene har økt etter Nord-Koreas atomprøvesprengning tidlig denne måneden.

Nord-Koreas OL-historie

Det relativt lukkede landet Nord-Korea har tradisjonelt sett ikke gjort det kjempeskarpt i vinterlekene, der de etter å ha deltatt åtte ganger sitter med en sølv- og en bronsemedalje. De boikottet for øvrig OL i Sør-Korea (Seoul) i 1988.

Men det ser ut til at de har planer om å sende utøvere til nabolandet for å delta i OL, til tross for at situasjonen i en årrekke har vært anspent.

Da vil i så fall vertsnasjonen juble - Sør-Koreas president Moon Jae-in er nemlig ikke fremmed for å rekke ut en hånd og prøve å skape et bedre forhold mellom landene.

- Jeg håper at Nord-Korea vil delta. Det vil skape en god mulighet for fred og forsoning mellom oss. Vi jobber tett sammen med IOC, sier Moon i et intervju med CNN.

Ifølge New York Times ser også mange på situasjonen som tryggere dersom nordkoreanske utøvere deltar i lekene.

ASIA-LEKENE: Duoen vant en bronsemedalje i Asia-lekene i år. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
ASIA-LEKENE: Duoen vant en bronsemedalje i Asia-lekene i år. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer

Lærevillige

Bruno Marcotte er en fransk-kanadisk trener som har jobbet med kunstløp-duoen Ryom og Kim.

- «De spør hele tiden om tror du vi har en sjanse til å kvalifisere oss? Er vi gode nok? Hva må vi gjøre for å kvalifisere oss?» De ønsket ikke å snakke om politikk. Det handlet bare om idretten og at de ønsket å komme seg til OL - å bryte barriere og gjøre sitt aller beste, sier Marcotte til New York Times.

Duoen vant for øvrig en bronsemedalje i Asia-lekene i februar.

Han fortsetter:

- Jeg tror det ligger et ønske om vennskap og fred der. De er så driftige og positive. Jeg forventet ikke det. De ønsket så inderlig å lære.

Foreslo OL-samarbeid

I sommer lanserte Sør-Korea tanken om å flytte OL-øvelser over grensa til Nord-Korea. Det ble sett på som et fredsinitiativ mellom nasjonene der forholdet har vært anspent i lang tid.

Tidligere denne måneden bekreftet IOC-medlem Gerhard Heiberg overfor Dagbladet at dette ikke blir noe av. Mange har uttrykt bekymring med tanke på ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og diktator Kim Jong-un, og ikke minst på grunn av atomprøvesprengningene.

Sør-Korea har lovet et trygt OL. Gerhard Heiberg sa dette til Dagbladet:

- Per i dag føler vi at OL i Pyeongchang skal gjennomføres, og vil gjennomføres. Halvparten av provinsen som skal arrangere OL, Gangwon, ligger i Nord-Korea, og det er i alles interesse å gjennomføre OL der. Vi tror som alle andre at dette kommer til å legge seg.