TILFELDIG?: David Beckham selv hevdet han ikke kjente til bakgrunnen for at Old Trafford bader i gult og grønt om dagen, etter å ha tatt på seg et protestskjerf på vei ut av Old Trafford onsdag. Gesten beskrives som ikonisk av supporterne, som nå håper å gjøre Beckham til kampanjens høye beskytter. PR-eksperter er overbeviste om at Beckham visste nøyaktig hva han gjorde. Foto: EPA
TILFELDIG?: David Beckham selv hevdet han ikke kjente til bakgrunnen for at Old Trafford bader i gult og grønt om dagen, etter å ha tatt på seg et protestskjerf på vei ut av Old Trafford onsdag. Gesten beskrives som ikonisk av supporterne, som nå håper å gjøre Beckham til kampanjens høye beskytter. PR-eksperter er overbeviste om at Beckham visste nøyaktig hva han gjorde. Foto: EPAVis mer

Denne gesten har skapt panikk blant United-toppene

Klubben tar grep etter Beckhams PR-kupp.

||| (Dagbladet): Om Manchester United ikke har bekymret seg altfor mye om supporternes «grønt og gult til klubben er solgt»-kampanje fram til nå, fikk de seg en aha-opplevelse da verdens mest berømte fotballspiller - for å ikke si verdens mest berømte mann - tok et protestskjerf rundt halsen idet han forlot Old Trafford til stående ovasjoner fra hjemmefansen.

Riktignok har David Beckham hevdet i intervjuer at han ikke helt visste hva han tok på seg - men symboleffekten i det han gjorde var uansett stor og bildene har gått sin seiersgang rundt hele kloden.

Selv om det aldri ble noe av at 10 000 supportere boikottet de 10 første minuttene av kampen mot Milan, slik det gikk rykter om på forhånd, viste oppgjøret at protestaksjonen virkelig har fått fotfeste:

Ikke bare runget anti-Glazer-ropene gjennom store deler av matchen - på Stretford End hang det også to store «Love United, hate Glazer»-bannere som produsenten sørget for å vise på TV gjentatte ganger.

Summen av alt ble for mye for Manchester United, som nå går hardere til verks for å kvele protestene.

Gir spillerne munnkurv
The Guardian ramser opp en rekke tiltak klubben har gjort i kjølvannet av onsdagens begivenheter:

Ett av dem er å ilegge spillerne totalforbud mot å uttale seg om supporteropprøret. Ikke mange av dem har gjort det tidligere heller, men den frittalende Patrice Evra gjorde det etter ligacupfinalen mot Aston Villa, som United vant 2-1.

GA OPP Å FJERNE BANNERE: Disse to anti-Glazer-bannerne ble hengende på Stretford End uten at vakter greide å få dem vekk. En stadionansatt gjennnom 19 år er imidlertid sparket for å ha returnert et konfiskert banner til en supporter. Foto: AFP PHOTO/GIUSEPPE CACACE
GA OPP Å FJERNE BANNERE: Disse to anti-Glazer-bannerne ble hengende på Stretford End uten at vakter greide å få dem vekk. En stadionansatt gjennnom 19 år er imidlertid sparket for å ha returnert et konfiskert banner til en supporter. Foto: AFP PHOTO/GIUSEPPE CACACE Vis mer

Da en fransk journalist ville vite hvorfor United-seksjonen var farget i grønt og gult svarte venstrebacken:

- Det er de originale fargene til Manchester United (fra tida da klubben het Newton Heath), og fansen ikler seg dem fordi de elsker klubben. De har sine grunner for å gjøre det, og vi synes ikke de er gale som gjør det.

Kaptein Gary Neville ønsket imidlertid ikke å bli involvert da han ble spurt om saken etter Milan-kampen.

Å gi spillerne munnkuv er imidlertid bare ett av flere grep fra klubbledelsen og Glazer-familien:

• På Uniteds egen TV-kanal MUTV blir alle spørsmål som omhandler protestene sensurert fra sir Alex Fergusons ukentlige pressekonferanse. Dette har også foregått de siste ukene. Ifølge The Guardian ble også en supporter som nektet å fjerne et gult og grønt skjerf under et MUTV-show på Old Trafford kastet ut.

• En ansatt som har jobbet for klubben i 19 år er sparket fordi han returnerte et konfiskert anti-Glazer-banner. Under onsdagens kamp skal imidlertid bannerne ha vært så mange at sikkerhetsfirmaet United benytter på hjemmekampene sine måtte gi opp å fjerne dem.

SATT RINGSIDE: Avram Glazer (til venstre) ble smuglet inn på Old Trafford til kampen mot Milan, som United vant 4-0. Foto: AP Photo/Jon Super
SATT RINGSIDE: Avram Glazer (til venstre) ble smuglet inn på Old Trafford til kampen mot Milan, som United vant 4-0. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

Vil gjøre Beckham til rød ridder
Supporterens protestorganisasjon, som nå teller over 130 000 medlemmer, håper selvsagt å benytte Beckhams gest for alt den er verdt. Handlingen er allerede beskrevet som «ikonisk», og ifølge The Times har de et håp om å lokke 34-åringen til å bli en av «de røde ridderne» - investorgruppa som håper å kjøpe klubben fra Glazer-familien.

- David Beckham ville vært en fantastisk rød ridder. At han dro på seg det skjerfet var en vakker gest som kom fra hjertet til en ekte United-legende, sier MUST-talsmann Sean Bones.

MUST er så oppglødd over onsdagen at de ikke bare retter en formell henvendelse til Beckham om å bli aksjonens «høye beskytter». Et par av de røde ridderne The Times har vært i kontakt med uttrykker glede over det Beckham gjorde, og tror det styrker sjansene for et oppkjøp.

Glazer satt ringside
Phil Hall, som jobber for et profilert PR-byrå i England, tror Beckhams gest var alt annet enn tilfeldig.

- Beckham har gitt fansen en internasjonal plattform nå. Fram til nå har det hele vært veldig avgrenset til Storbritannia, noe som gjorde det enklere for Glazer å holde det under kontroll. Men nå blir Beckham et ansikt på kampanjen, og med hans status er det rimelig å anta at andre vil slutte seg til i full offentlighet. Du kunne se på måten han plukket opp skjerfet og gikk rett bort til supporterne at han gjorde det med overlegg, sier Hall til The Times.

Glazer-familien er ikke ofte på Old Trafford, men mot Milan satt en av sønnene ringside.

The Guardian skriver at Avram Glazer ble smuglet inn stadion i en bil med sotede vinduer. United-ansatte skal ha merket seg hvor rolig og upåvirket han framsto - til tross for fansens tydelige protester.

FANTASTISK GRATISREKLAME: David Beckham er kanskje klodens mest kjente ansikt - og enten han mente det eller ei ga han fansens protestaksjon fantastisk reklame da han fisket opp et skjerf fra bakken mens han applauderte Stretford End. Foto: AP Photo/Antonio Calanni
FANTASTISK GRATISREKLAME: David Beckham er kanskje klodens mest kjente ansikt - og enten han mente det eller ei ga han fansens protestaksjon fantastisk reklame da han fisket opp et skjerf fra bakken mens han applauderte Stretford End. Foto: AP Photo/Antonio Calanni Vis mer