KRITISK: Tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad ønsker ikke å henge ut friidretten, men registrerer at sykkelidretten ligger foran i antidopingarbeidet. Grafen viser utviklingen i WADAs positive tester i prosent for friidrett og sykkel for årene 2004 og 2011. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
KRITISK: Tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad ønsker ikke å henge ut friidretten, men registrerer at sykkelidretten ligger foran i antidopingarbeidet. Grafen viser utviklingen i WADAs positive tester i prosent for friidrett og sykkel for årene 2004 og 2011. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Denne grafen viser hva friidrett kan lære av sykkelsporten

Akkurat nå er 203 friidrettsutøvere utestengt for doping. Men en storoppvask som i sykkelsporten har uteblitt.

(Dagbladet): Langt færre sykkelproffer blir tatt for doping nå sammenliknet med for sju-åtte år siden. Mads Kaggestad mener friidretten må strekke seg etter.

Til tross for gjentatte dopingsaker de siste årene, og avsløringene rundt Lance Armstrong og Steffen Kjærgaard i høst, mener mange at sykkelsporten er renere enn på lenge. Det samme viser WADAs tall for positive tester fra 2004 og 2011.

Friidretten har imidlertid ikke tatt like store steg.

Savner oppvask Det ble riktignok ikke tatt like mange utøvere i 2011 som i 2004, men friidretten har ikke sett seg nødt til å ta den samme gigantoppvaskingen som sykkelsporten har vært gjennom.

Og det til tross for at 203(!) friidrettsutøvere akkurat nå er utestengt på grunn av dopingjuks.

Irritert Kaggestad Kaggestad ønsker ikke å henge ut friidretten, men registrerer at hans egen idrett ligger foran i antidopingarbeidet.

- WADAs tall er positive for sykkelsporten. Det viser at man endelig tar doping på alvor, noe den siste tida viser, sier han.

- Irriterer det deg likevel at sykkelsporten fortsatt har stempel som en dopingversting?

- Ja, det gjør det. Det er mange uinnvidde som dømmer sykkelsporten. Det irriterer meg også at mediene er mer ivrige på å slå opp saken når en syklist blir tatt, enn når utøvere fra andre idretter blir tatt, sier han.

Holdningsarbeid Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge har flere ganger framhevet sykkelsporten som en foregangsidrett innen antidopingarbeid.

Kaggestad er enig.

- Jeg var lenge tydelig på at sykkelsporten hadde et stort problem, men nå er jeg langt mer positiv. Sykkel har innført et omfattende testregime, og jobber tilsvarende godt med holdningsarbeid, og det er noe andre idretter bør strekke seg etter, sier han.

Kaggestad mener unggutta Vegard Robinson Bugge og Frans-Leonard Markaskard er gode eksempler på Norges Cykleforbunds holdning mot doping.

De to norske talentene hadde planer om å starte et treningssamarbeid med den tidligere italienske sykkelproffen Michele Bartoli i høst, men ble bedt om å droppe det av Norges Cykleforbund. Grunn: Bartolis navn knyttes, ifølge La Gazzetta dello sport, til dopingsaken «Operasjon Puerto».

Skrekktall - Bartoli er ikke dømt for noe som helst, men som en konsekvens av at det er tvil og rykter rundt ham, ba forbundet gutta om å ikke reise. Det sier litt om hva man har lært av Kjærgaard-saken, sier Kaggestad til Dagbladet.

Den tidligere sykkelproffen er heller ikke overrasket over at langt færre sykkelryttere testet positivt i fjor, sammenliknet med i 2004, noe tallene fra WADA viser.

- I tillegg var det sannsynligvis langt flere enn 4,6 prosent av utøverne i sykkelsporten som jukset den gangen. Husk at testmetodene var langt mindre avanserte i 2004. Den gangen kunne man for eksempel ikke teste for EPO, sier han.

I Norge får friidrettsforbundet i disse dager kritikk for manglende tro på eget etisk regelverk, med klar beskjed om å rydde opp.

Les mer om doping i idretten.