Erling Braut Haaland

Denne gutten er smittsom

Erling Braut Haaland (19) er der han var før Covid-19 stengte det vakre spillet. Fotball med smittevern er ingen hindring.

EN MAKELØS FOTBALLSPILLER: Erling Braut Haaland scoret 1-0, var involvert i to scoringer til og spilte en strålende fotballkamp. Han er spissen Dortmund trenger i jakten på seriegullet i Bundesliga. Energien han viser er smittsom. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
EN MAKELØS FOTBALLSPILLER: Erling Braut Haaland scoret 1-0, var involvert i to scoringer til og spilte en strålende fotballkamp. Han er spissen Dortmund trenger i jakten på seriegullet i Bundesliga. Energien han viser er smittsom. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Borussia Dortmund – Schalke 04 4–0 (2–0)

DET VAR IKKE det samme, selvfølgelig var det ikke det. Det var ikke i nærheten gang. Du tenker ikke vekk fotballens blod – støyen, livet og engasjementet fra 82 000 tilskuere. Men det var fotball selv om det var fotball med ekko, og innimellom var det helt strålende fotball også.

I tillegg er det den fotballen vi har.

Fordi vi må beskytte oss mot en usynlig fiende.

Fordi vi har ikke noe valg.

KALL DET GJERNE fotball med kondom, beskyttelse har aldri skadet noen. Det handler om å være på den sikre siden. Det handler om ikke å ta noen sjanser. Derfor restriksjoner, derfor forholdsregler og retningslinjer, og derfor den historiske opplevelsen det var å se et fotballag gå fra garderoben til banen med munnbind.

Det eneste som egentlig var normalt var Erling Braut Haaland.

Han var seg sjøl lik, smittsomt energisk og villig.

Han scoret ett og var involvert i to av de tre andre målene.

Før fire null viste han fotballspillende kvaliteter Lionel Messi garantert vil applaudere

DET SIES AT han fyrer seg opp på folk og stemning, at trøkket på tribunene er en av Erling Braut Haalands beste venner, og at han henter energi fra energien kampene han spiller er omgitt med. Det stemmer nok det, at støy og elektrisk stemning er en drivkraft. Der andre unggutter kan ha en tendens til å få egg i buksene når det virkelig drar seg til, lar 19-åringen seg motivere.

Men han trenger dem ikke, Erling Braut Haaland er ikke avhengig av publikum for å hente fram sitt beste.

Det holder med gode lagkamerater.

Og et direkte angrepsspill som får fram det beste i guttens eksepsjonelle avslutningsferdigheter med beina.

MYE ER SAGT om venstrebeinet til tenåringen med 41 mål så langt i sesongen 2019/2020. Her kommer litt til. I de mest pressede og stressede situasjonene, da treffpunktet må være perfekt fordi en berøring er alt du har tid til, ser det nesten ut som om det er styrt av en joystick. Som da han ga Dortmund 1–0 i dette historiske derbyet mot naboen fra Gelsenkirchen, en scoring som gjør gutten enda større i fansens øyne og sinn.

Han var der han skulle være da et av kampens to store angrep trengte en avslutter av format.

I posisjon gjorde han det som har gjort ham til en av verdens beste spisser i løpet av åtte måneder.

Alt fordi det er den type fotballspiller Erling Braut Haaland er.

Den som stort sett alltid er til stede med det viktigste og mest verdsatte verktøyet i bransjen, evnen til å skyte ballen i mål.

ERLING BRAUT HAALAND har siden Champions League-debuten og hattricket mot Genk i løpet av den første omgangen han spilte på det øverste nivået, blitt en av verdens viktigste og mest omtalte fotballspillere. Det fortjener han. Så god er han. Sesongen som nå er restartet og i ferd med å avsluttes er et av fotballens vakreste eventyr.

Men det må skrives ferdig, det er det viktigste av alt.

Det Tyskland har gjort gjennom å restarte fotballen er et risikoprosjekt som krever disiplin.

DET SOM SKJER i Tyskland vil være en veileder for andre land. Et eksempel til etterfølgelse om det går bra. Man slurver ikke der verden er nå. Covid-19 er en motstander man tar på alvor. Og det gjelder ikke bare klubber og spillere, det gjelder absolutt alle.

Restartingen av fotball Europa rundt er en dugnad av historisk format.

Fansen, som må holde seg gjemme og feire med laget sitt i ånden, slik Borussia Dortmund signaliserte da de takket den gul veggen som ikke var der, er enda viktigere enn normalt.

Holder reproduksjonstallet for smitte seg under 1,0 blir det mer fotball.

Blir det høyere, kan det bli lenge til neste sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer