Denne headingen berget Fulham

Hangeland og Nevland jubler. Disse rykker ned.

(Dagbladet.no): Portsmouth - Fulham 0-1,  Derby - Reading 0-4, Birmingham - Blackburn 4-1.

I 2004 kjempet Erik Nevland, Brede Hangeland og trener Roy Hodgson sammen for å unngå Viking-nedrykk fra Tippeligaen i Norge.I dag kjempet de atter side ved side i kampen for å unngå nedrykk, denne gangen fra engelske Premier League.

Og i dag, akkurat som i 2004, lyktes de tre fotball-musketerene med å holde seg på rett side av streken som skiller gledestårer fra andre tårer.

- Dette er veldig stort. Alt gikk imot oss lenge, men så fikk vi heldigvis et mål. Det er stor stemning her nå, bekrefter Erik Nevland for Dagbladet.no - før stemningen i bakgrunnen blir så stor at han ikke klarer å fortsette telefonsamtalen.

- Det ble en vanskelig kamp, men de hadde viljen og de holdt det de lovte meg, noe som er fantastisk, konstaterer FFC-eier Mohamed Al Fayed, som lovte spillerne sine Viagra og kaviar hvis de slo nedrykksrival Birmingham forrige helg.

Greit utgangspunkt

Utgangspunktet for Fulham var på forhånd greit nok:

Vant de borte mot Portsmouth, skulle det mye til om de ikke berget plassen. Seks poengs målforskjell vis-à-vis poenglikeverdige Reading ville sannsynligvis sørge for det.

JAAA! Rutinerte Danny Murphy var på rett sted til rett tid etter et Jimmy Bullard-frispark. Det var nok til å berge plassen for Fulham. Foto: SANG TAN/AP/SCANPIX
JAAA! Rutinerte Danny Murphy var på rett sted til rett tid etter et Jimmy Bullard-frispark. Det var nok til å berge plassen for Fulham. Foto: SANG TAN/AP/SCANPIX Vis mer

Men første omgang ble ingen opptur for londonlaget, for både Birmingham og Reading scoret og klatret dermed forbi Fulham på tabellen.

Reading klatret dessuten over streken på bekostning av «norske» Fulham.

Neglebitingen blant Fulham-fansen ble heller ikke mindre av at Pompey yppet seg før pause.

Portsmouth var best

Først, i det 40. spilleminutt, ble Jermain Defoe spilt fri alene med Fulham-keeper Kasey Keller, bare for å lobbe ballen over mål.

Deretter, rett før pause, skjøt Pedro Mendes like utafor Fulham-målet, via en motspiller.

Verre skulle det bli etter hvilen da Portsmouth fortsatte å trykke på - ved kampslutt viser statistikken at de hadde dobbelt så mange målsjanser og skudd på mål som Fulham.

Samtidig fortsatte Reading å banke inn mål etter mål mot Derby, mens Birmingham gjorde jobben mot målscorende Morten Gamst Pedersens Blackburn.

Denne headingen berget Fulham

Men dette betød plutselig ingenting lenger da Danny Murphy steg til værs og stanget et Jimmy Bullard-frispark i mål i det 74. spilleminutt.

Nevland og Hangeland gjorde jobben

Med det klatret Fulham over streken, på bedre målforskjell, mens Reading falt nedenfor.

Scoringen kom for øvrig bare ett minutt etter at FFCs superinnbytter Nevland kom på banen for bortelaget.

- Jeg fikk beskjed om at vi vi måtte fram og score, fordi vi måtte vinne. Jeg synes det gikk greit for min egen del, men det spiller ikke så stor rolle. Det viktigste er at vi klarte det, understreker Nevland.

Både han og Hangeland, som spilte fra start, gjorde seg bemerket med oppofrende og godt spill på en dag som vil bli husket lenge av Fulham-fansen. 

Farvel, Birmingham og Reading!

For Birmingham- og Reading-fansen, derimot, hjelper dagens storseire, mot Blackburn og Derby, lite.

De vil antakelig ønske å glemme dagens hendelser så fort som mulig, og de må nå stålsette seg for minst en sesong i førstedivisjon.

På veien ned får de med trøst fra Fulham-manager Hodgson.

- Jeg er overlykkelig over at vi greide det, men samtidig klarer jeg ikke å slutte å tenke på hvor nær vi var å rykke ned og hvor trist det må være for Reading og Birmingham, sier han.

- Midt i all feiringen må jeg innrømme at vi ikke var veldig langt unna å havne i deres posisjon, så de har all min sympati i kveld, tillegger han sympatisk.

HAR DU SETT PÅ MAKEN? Erik Nevland (i bakgrunnen) ser på mens Danny Murphy stanger inn målet som berget Fulhams plass i Premier League.