Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Minitouren

- Denne henger høyt

Johannes Høsflot Klæbo overrasket alle på 15-kilometeren lørdag. Likevel kunne ingen gjøre noe med forhåndsfavoritten Iivo Niskanen.

503 Service Unavailable
STERK PRESTASJON: Johannes Høsflot Klæbo slo til med en strålende prestasjon på 15-kilometeren. Video: NRK Vis mer

OSLO/RUKA(Dagbladet): Før herrenes 15-kilometer lørdag formiddag, hadde de norske gjort rent bord i minitouren i finske Ruka. Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten på overlegent vis, mens Maiken Caspersen Falla vant kvinnenes sprit i går.

I forkant av herrenes 15-kilometer, klinket Therese Johaug til, og vant 10-kilometeren på overlegent vis.

Langrennsgutta ville ikke være noe dårligere, men måtte på forhånd finne seg i å ikke være forhåndsfavoritter.

Det var ventet at klassisk-mesteren, Iivo Niskanen, skulle spasere inn til seier på hjemmebane.

Og akkurat slik ble det.

Men det de fleste pratet om i etterkant var den strålende prestasjonen Johannes Høsflot Klæbo sto bak. Trønderen overrasket, og gikk inn til 2.-plass.

Niskanen knuste likevel alle, og tok kraftig innpå i sammendraget. Om finnen skulle gått forbi, måtte han passert 31 sekunder foran Klæbo.

Det gikk ikke. Dermed beholder nordmannen ledelsen i sammendraget inn mot jaktstarten søndag.

- Kjennes mye bedre ut enn i fjor

Finnen vant rennet 12.9 sekunder foran Klæbo.

- I dag var han (Niskanen, journ anm.) på et helt annet nivå. Det er veldig kult å se at han fortsatt er en av de beste på 15 kilometer, spesielt på klassisk. Vi har alle stor respekt for hva han gjør, sier Klæbo i intervjusonen i Finland.

Han var godt fornøyd med egen prestasjon, og tar med seg mye fra rennet foran jaktstarten i morgen.

- Jeg tar med meg at kroppen kjennes bra ut og responderer bra. Jeg får gode svar i dag. Det gikk bra her for to år siden også, så det er tidlig å si at jeg er veldig mye bedre enn tidligere, men kroppen kjennes bedre ut, sier Klæbo i intervjusonen i Ruka.

En ting er han i alle fall helt sikker på:

- Kroppen kjennes i alle fall mye bedre ut nå enn den gjorde her i fjor, konkluderer han.

- Er dette din beste individuelle start?

- Ja. Eller det er i alle fall en av mine bedre. Det er det ikke noen tvil om. Denne henger høyt oppe på lista, sier Klæbo til Dagbladet.

Klæbo frisk fra start

Johannes Høsflot Klæbo tok tak fra start, og gikk i ledelsen ved første passering etter en kilometer. 23-åringen fortsatte å sette opp tempo, og han var 7.2 sekunder foran russiske Ivan Yakimushkin ved 3.1 kilometer.

Like etter passerte også Pål Golberg foran russeren, men 4.6 sekunder bak Klæbo.

Emil Iversen passerte derimot foran Klæbo, men bare med et tidel.

Flere norske ville melde seg på. Ute ved 6.2 kilometer tok Didrik Tønseth teten. Klæbo passerte da sju tideler bak. Pål Golberg fortsatte sitt gode løp, og passerte 2.4 sekunder bak Tønseth. De gode tidene holdt likevel ikke mot Iversen.

5,2 sekunder var trønderen foran lagkompisen ved det samme passeringspunktet.

Niskanen satte de norske på plass

Men det hjalp lite med sterke tider mot hjemmefavoritten. Iivo Niskanen startet senere enn nordmennene, og satte press på alle da han passerte 4.9 sekunder foran Emil Iversen ved 3.1 kilometer.

Johannes Høsflot Klæbo, som tidligere hadde ledelsen ved punktet, klarte å henge seg på ryggen til finnen, som timet det perfekt ettersom han lå en runde foran i løypa.

Klæbo fortsatte å levere gode tider, og var i ledelsen både ved 8.1 og 10 kilometer. Dette med Niskanen hengende på rygg.

Niskanen stakk av fra Klæbo, men da trønderen passerte ved 13.1 kilometer ledet han fremdeles med 15.6 sekunder på Didrik Tønseth. Ved den samme passeringa var Emil Iversen 4.1 sekunder bak Klæbo.

Da finnen passerte 8.1 kilometer var han 13.1 sekunder foran den norske 23-åringen. Ved ti kilometer hadde ledelsen økt til 14.3 sekunder.

All tvil var feid til side.

Didrik Tønseth tok ledelsen i mål, og var 12.3 sekunder for Larkov i mål etter ei sterk avslutning.

- Det var en god start, så kom Calle (Halfvarsson) og jeg måtte ta ryggen hans. Det gjorde at jeg måtte gå styggfort på den andre runden. Det kostet litt, og da blir jeg straffet mot slutten, sier Tønseth til Dagbladet.

- Jeg tror likevel det var det rette, sier han videre.

Sterk avslutning

Likevel skulle det ikke holde helt til pallplass. Like etter gikk Klæbo i mål, 20.1 sekunder foran Tønseth.

- Dette er noe av det råeste han har levert på distanse, sa NRK-kommentator Jann Post da Klæbo passerte målstreken.

Like etter gikk Emil Iversen i mål, 1.8 sekunder bak Klæbo. Dermed lå alt til rette for to nordmenn på pallen.

Niskanen ledet med 21 sekunder ved siste passering, og kunne overta ledelsen i sammendraget om han la på ti sekunder til.

Men mot tampen ble det tydeligere og tydeligere at Klæbo hadde avsluttet sterkt, ettersom Niskanen faktisk tapte nesten ti sekunder mot Klæbo i mål.

Det så finnen ut til å bry seg lite om da han kunne juble på hjemmebane, foran Klæbo og Emil Iversen.

TIlfreds

- Det var veldig bra, så jeg skuffer sikkert i morgen, sier Emil Iversen med et smil til Dagbladet.

- Nei da, jeg kan vel kanskje overraske, sier han og tenker på jaktstarten.

For han legger ikke skjul på at han er fornøyd med egen form.

- Veldig gode ski, veldig bra form generelt. Jeg skal sende ute smøreren min i kveld for å få best mulig glid. Men vinner jeg i morgen overrasker jeg nok både meg selv og resten av verden, sier han.

Han blir sett som som en av outsiderne til å vinne verdenscupen denne sesongen. Det er imidlertid ikke noe han tenker på nå.

- Om jeg ikke vinner den i år, kan det bli en veldig god vinter likevel. Jeg vil ikke henge meg for mye opp i det, og det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Men det er deilig å kjenne at treninga fungerer. Det er godt å få gode svar fra forste stavtak, sier han.

- Det er fint å bevise at det man ikke snakker om bare er bullshit. Jeg jobber virkelig hardt for å få det til, og det er ikke sånn at jeg sitter hjemme og slapper av på sommeren og høsten. Det er deilig å få det til, fortsetter Iversen.

Sundby langt unna toppformen

Martin Johnsrud Sundby leverte under pari i dag, og legger heller ikke skjul på at han ikke er i form.

- Jeg er alt for langt bak. Det blir litt sånn i en sånn formløype som dette. Formmessig er jeg ekstremt langt unna, men det kommer seg. Jeg kjenner at jeg trenger bøttevis med konkurransekilometer her, og jeg må bare erkjenne at jeg ikke er i nærheten av form, sier Sundby til Dagbladet.

- Jeg regner meg og håper at det løfter seg fra helg til helg. Jeg fikk ikke det jeg trengte av push forrige helg, og da er jeg såpass seig at jeg krever en del helger sannsynligvis for å komme meg opp på nivå, sier Sundby videre.

Saken oppdateres!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media