<strong>SMERTEFULLT:</strong>  Steinar Bråten opplevde et grusomt fall under VM i skiflyging i 1983. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
SMERTEFULLT: Steinar Bråten opplevde et grusomt fall under VM i skiflyging i 1983. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer

Denne hoppbakken har gitt folk varige fysiske og psykiske skader

I dag starter skiflygings-VM her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Horst Bulau, Jens Weissflog og Steinar Bråten: En etter en falt stjernehopperne stygt i 1983. I dag er det igjen klart for skiflygings-VM i Harrachov.

- Du får noen paniske tanker. Det første som slår deg er naturligvis hvordan du skal berge deg, sier Steinar Bråten fra Drangedal. Han var én av dem som var innblandet i et vilt rundkast.

I dag er han 51 år og fagkonsulent i Olympiatoppen. Han husker fallet godt. Rennet i tsjekkiske Harrachov utviklet seg til et skrekk-VM.

- Jeg merket det et par sekunder ut i svevet: Det kunne ikke gå. Jeg fikk for mye rotasjon og mistet kontrollen. Fra da og ut var det bare å vente på smellen, forteller Bråten.

Krykker Etterpå måtte han gå med krykker i seks uker. Selv i dag - 31 år seinere - sliter han med et slakt kne.

- Bråten kom aldri tilbake og ble noen stor hopper igjen etter dette, sier NRK-kommentator Arne Scheie til Dagbladet.

- Bulau, Weissflog og Bråten: Det er noen av de styggeste fallene i historien.

Dette fikk konsekvenser. Bakken i Harrachov ble bygd om i perioden mellom 1989 og 1992, og har siden holdt standarden til Det internasjonale skiforbundet FIS.

- Bakken var helt annerledes enn i dag. Det var en såkalt oppblåst normalbakke, som gjorde at du fikk vanvittig fart og høyde over kulen. Hvis du gjorde feil, var det et grusomt sted å være, påpeker Bråten.

Invalid Også i Kulm tre år seinere gikk det ille for seg: Blant annet ble Rolf Åge Berg 12 prosent invalid etter et fall. Også japaneren Masahiro Akimoto og DDR-hopperen Ulf Findeisen skadet seg alvorlig.

I dag er det annerledes. Bakkene er sikrere. Skjer det en feil, må hopperen i stor grad ta skylda selv - og ikke elendige konstruksjoner.

- Bakken i Harrachov er litt spesiell med et langt tilløp. Du må være tålmodig, sier Anders Bardal. Sammen med Anders Fannemel, Rune Velta og Bjørn Einar Romøren utgjør han det norske laget som hopper i dag.

Fredag og lørdag går det individuelle rennet av stabelen, med to omganger hver dag. Søndag er det lagkonkurranse.

AU!   Steinar Bråten gikk kast i kast ned bakken og ødela kneet. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
AU! Steinar Bråten gikk kast i kast ned bakken og ødela kneet. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer

Norge har mye å hevne.

Større fart - Hopp kan aldri bli en trygg idrett. Der ligger også noe av spenningen for publikum: Blir det fall eller ikke? I dag er det nesten ingen ulykker i skiflyging. Og de som inntreffer, skyldes nesten utelukkende utøveren selv, sier Bråten.

- Er det større risiko i skiflyging enn i en vanlig hoppbakke?

- Du gjør det samme, men farta er større. Større fart øker risikoen. I tillegg trener ikke utøverne så ofte i skiflygingsbakker, sier Bråten.

For TV-seerne er det neppe særlig tvil om at skiflyging er den mest attraktive disiplinen innenfor hopp.

- Skal jeg våge meg på å se inn i glasskula, tror jeg skiflyging står enda sterke om noen år, sier Scheie.

- Kanskje noen til og med vil si: «Huff, hvorfor hadde vi disse småbakkene!»

Johan Remen Evensen har verdensrekorden på 246, 5 meter. I Harrachov er bakkerekorden 214,5 meter. Forhold for ny verdensrekord er det ikke.

PS: Sendinga starter på NRK klokka 16.30.

BLIR DET MEDALJE?  Anders Bardal er det største norske hoppet i VM i skiflyging. Han ble nummer to i Holmenkollen sist helg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLIR DET MEDALJE? Anders Bardal er det største norske hoppet i VM i skiflyging. Han ble nummer to i Holmenkollen sist helg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer