EM-kvalifisering Norge-Spania

Denne kampen må Norge drepe

Et fotballags tålmodighet er noe av det kjedeligste å se på i fotball. Mot Spania må Norge være ekstremt kjedelige.

MYE Å TENKE PÅ: Lars Lagerbäck vet hva som skal til for å stoppe Spania. Spørsmålet er om laget er godt nok til å utføre planen. Der tålmodighet er nøkkelen til suksess. Norge må være skremt disiplinerte for å komme ut med et resultat lørdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MYE Å TENKE PÅ: Lars Lagerbäck vet hva som skal til for å stoppe Spania. Spørsmålet er om laget er godt nok til å utføre planen. Der tålmodighet er nøkkelen til suksess. Norge må være skremt disiplinerte for å komme ut med et resultat lørdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ETTER SEKS SPILTE kamper er EM-kvalifiseringen kommet dit at vi ikke lenger har noe å gi bort. Mot Spania (H) og Romania (B) må Norge ha minst fire poeng, helst seks.

Gir vi bort to trenger vi hjelp i november.

Vinner vi begge kampene er muligheten for å kvalifisere seg fra gruppespillet meget god.

DA EM-KVALIFISERINGEN startet i mars tapte Norge 2–1 for Spania i Valencia. Ser du på tallene er det meget bra. Sverige tapte 3–0 da de var i Spania. Men bak ettmålstapet skjuler det seg et innholdsmessig faktum som ikke må gjenta seg på Ullevaal lørdag kveld.

Norge ble rundspilt.

Norge slapp til 14 målsjanser.

Hadde det ikke vært for Rune Almenning Jarstein ville den kvelden i Valencia blitt like ille som opplevelsen i Stuttgart for drøye to år siden 0-6).

NORGE LÆRTE VELDIG mye mot Tyskland. Siden det er forsvarsspillet terpet og strammet opp på hver eneste samling. Vi er blitt bedre defensivt. Veldig mye bedre også. Og beviset på det så du på Friends Arena i Stockholm da vi spilte 1–1 mot Sverige for en måned siden.

Det var Norges beste bortekamp i EM-kvalifiseringen.

Motstanden tatt i betraktning, en kvartfinalist fra VM 2018, mest sannsynlig den beste bortekampen vi har spilt siden Tyskland.

NÅ ER DET Ullevaal og der er Lars Lagerbäcks Norge ubeseiret. Det hjelper også. Ekstremt mye. Det er noe med å spille hjemme. Laget, selv om vi selvfølgelig rotet det til mot Sverige (3–3) og Romania (2-2), er veldig mye tryggere. Og med fullt hus og stormende jubel vil Norge få den backingen laget trenger for å levere en solid prestasjon mot et av verdens beste fotballandslag.

Spania har seks strake seirer og 14 plussmål før lørdagen i Oslo.

De er i realiteten EM-klare allerede.

DERMED IKKE SAGT at de vil ta beinet av pedalen og gjøre Norge noen tjenester. Fotballen virker ikke sånn. Spania vil vinne alle kamper. Også den i Oslo. Og skal Norge ta det poenget vi ha, og helst alle tre for å kunne dra til Bucuresti med stor optimisme, er det tålmodighet og smartness som gjelder.

Tålmodighet i forsvarsspillet.

Smartness i forhold til hvor og når vi skal prøve å kaste oss over spanjolene og ta dem.

GÅR HAN?: Lars Lagerbäcks kontrakt med NFF varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Landslagssjefen har hatt ansvaret for Norge siden 2017, og tidligere trent andre nasjoner som Island, Nigeria og Sverige. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

TÅLMODIGHET VERSUS AGGRESSIVITET blir Norges største utfordring lørdag kveld. Vi må ikke bli for passive i forsvarsspillet, da er det kjørt. Vi må heller ikke bli for aggressive, storme på dem en og en, da spiller de seg gjennom oss som kniv i smør. På gamle Mestalla i Valencia ble vi stort sett herjet med, var lamme på defensive dødballer og innlegg fra sidene.

Det var for seks og en halv måned siden.

Mye defensiv Lagerbäck-terping har rent i elva siden den gangen.

NORGES LAVESTE NIVÅ er hevet siden sist vi møtte Spania. Samhandlingen i det defensive spillet, hvilket handler om å være et kompakt lag der avstanden mellom spillere og lagdeler ikke blir for stor, er blitt bedre. Ja vi raknet og ga bort to poeng hjemme mot Sverige, gjentok det mot Romania, og derfor er vi i den situasjonen vi er.

Vi kan ikke tape mot Spania denne gangen også.

Vi må helst slå dem.

PUBLIKUM SKAL VITE at dette kan bli mer sjakk enn fotball. Jeg mener, det er ikke struktur og balanse rundt ti mann på egen halvdel som pirrer mest for fulle tribuner. Det folk vil ha er Martin Ødegaard på ballen så ofte som mulig, ikke løpende mellom som ei harebikkje. Men ødelegger vi ikke kampen gjennom dra ned tempoet og gjøre det trangt og vanskelig, er jeg redd Spania vil ødelegge oss.

Derfor er tålmodighet prioritet én.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer