Cristiano Ronaldo

- Denne klovnen

TV-profilen går til angrep på Manchester United-sjefen etter Ronaldo-uttalelser.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKILSMISSE: Erik ten Hag og Cristiano Ronaldo ble et ulykkelig ekteskap i Manchester United. Foto: NTB
SKILSMISSE: Erik ten Hag og Cristiano Ronaldo ble et ulykkelig ekteskap i Manchester United. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Bare dager før VM i Qatar startet ble det klart at Cristiano Ronaldo og Manchester United var enige om å terminere kontrakten til superstjerna.

Det skjedde etter eksplosivt intervju Ronaldo hadde gjort med den profilerte programlederen Piers Morgan.

Der kritiserte Ronaldo nærmest alt og alle i klubben. Gjennom høsten var det flere episoder med Ronaldo. Den mest oppsiktsvekkende var da han nektet å bli byttet inn mot Tottenham, og gikk i garderoben før kampslutt.

- Klovn

Lørdag publiserte Manchester Evening News et intervju med Erik ten Hag, hvor manageren for første gang svarte om Ronaldo etter portugiserens avgang.

Nederlenderen bekreftet at han selv ikke har snakket med Ronaldo etter intervjuet, men at det ble avgjørende.

- Det var selvsagt at han måtte dra etter det intervjuet. Vi trengte ikke diskutere det, du kan ikke akseptere noe sånt, forklarte ten Hag.

MØTES: Spekulasjonene flyr etter at Portugals landslag la ut en video av at laget møtes for forberedelser til VM i Qatar. Møtet mellom Bruno Fernandes og Cristiano Ronaldo skaper reaksjoner. VIDEO: Instagram: Portugal. Vis mer

Ronaldo leverte 18 mål på 30 kamper for Manchester United i Premier League forrige sesong under Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick, men bare ett på ti under ten Hag.

- Når han er i god form er han en god spiller. Han kunne hjulpet oss å oppnå våre mål. Det er klart, men han var ikke det, sa ten Hag.

Akkurat den uttalelsen får Morgan, mannen som gjorde det skandaløse Ronaldo-intervjuet, til å steile.

- Når han er i god form er han en god spiller. Vanskelig å forestille seg hvorfor Ronaldo følte at han ikke ble respektert av denne klovnen, er det ikke …, skriver Morgan på Twitter.

Illsint kjæreste

Etter å ha blitt vraket fra startoppstillingen en rekke ganger for Manchester United denne høsten, skjedde det samme i VM.

Både i åttedelsfinalen og kvartfinalen valgte Portugal-sjef Fernando Santos å benke Ronaldo, men satte ham innpå i andre omgang. Det fungerte fint mot Sveits, men mot Marokko endte det i en sjokkerende exit lørdag.

Burnley-manager Vincent Kompany spøkte om Cristiano Ronaldo på direktesendt TV. Video: BBC Vis mer

Superstjerna forlot banen umiddelbart i tårer etter skuffelsen.

Flere medier rapporterte om at Ronaldo uttrykte stor misnøye med å bli vraket, men dette ble benektet av både ham selv og trener Santos.

Kjæresten hans Georgina Rodríguez langet derimot ut.

- I dag tok vennen og treneren din feil avgjørelsen. Den vennen som du har så mange ord av beundring og respekt for, skrev hun i en Instagram-story.

Den spanske avisa Marca meldte underveis i VM at Ronaldo var enig med den saudiarabiske klubben Al-Nassr, hvor han ville tjene rundt to milliarder norske kroner i året.

Dette har Ronaldo nektet for at stemmer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer