Ny regeltolkning i sprintlangrenn

Denne krangelen får konsekvenser

Nå blir det lov til å takle litt røffere i sprintlangrenn.

RASENDE: Russiske Sergej Ustjugov gikk til angrep på Johannes Høsflot Klæbo etter målgang i Seefeld. Video: NRK. Vis mer

DUBROVNIK (Dagbladet): Det ble dramatisk i Seefeld-VM underveis i guttas sprint. Etter en kollisjon i siste bakke mellom de to storløperne Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo, løp russeren rett bort til trønderen, ga ham en dytt og så et lite klaps på kinnet.

Reaksjonen var ikke vennskapelig. Seinere fortalte Klæbo at han hadde mest lyst til å slå igjen:

- Det som er problemet når du står der full av adrenalin, er at du må tenke deg om to ganger, sa han til Dagbladet etterpå, og la til:

- Du skjønner jo at dette går på TV, så du står forstår at du må holde deg rolig Det hadde blitt for dumt å slåss inne der. Det tror jeg hadde blitt voldsomt.

- Er det det du har lyst til i situasjonen?

- Altså, du har jo selvfølgelig lyst til å gjøre masse rart når du har så mye adrenalin, men jeg skjønner jo jeg også at det ikke er det som er løsninga. Jeg tror vi løste det på en bra måte, konkluderte Johannes.

Det er konklusjonen også til langrennslederne i det internasjonale Skiforbundet (FIS). Men samtidig skjønner de at nettopp sprint er en konkurranseform med mye adrenalin både underveis og i målområdet.

Derfor gir de nå rennjuryene beskjed om å tillate mer dramatikk.

DET skal definitivt skje i løypa. Ikke i målområdet. Den nye regeltolkningen blir innført allerede til vinteren:

  • Nå skal juryene blande seg mindre inn i knuffingen ute i løypa.

Denne episoden i VM kom etter at Johannes Høsflot Klæbo i front bestemte seg for å bytte spor opp den siste bakken. Han ville ha det innerste sporet før en sving, og fikk Sergej Ustjugov med kraft inn på bakskiene.

Russeren hevdet at han ble sperret, og dermed mistet sjansen til å nå finalen. Juryen mente derimot at sammenstøtet i løypa var hans egen feil, og ga ham et gult kort. Akkurat der og da betydde det ingen ting. Med en overraskende femteplass var Usjugov uansett utslått av VM-sprinten.

er det slett ikke sikkert at hans feil ville fått passere i det nye juridiske regimet i sporet. Først og fremst er det kroppskontakten skilederne vil tillate mer av:

- Noen ganger bryr vi oss for mye. Vi gjør sporten for ren, sa Pierre Mignerey, renndirektør i FIS, da han introduserte den nye mer liberale linja på langrennmøtet i Dubrovnik.

Knuffingen er definitivt god TV. Sprinterne skal få lov til å takle hverandre. Neppe akkurat som på fotballbanen, men altså nok til å bevare denne øvelsen som tett, uforutsigbar underholdning.

DEN nye linjen betyr selvsagt en balansegang. De siste sesongene har sprintlangrenn blitt stadig pyntligere. Det gir også et konkurranseklima mellom løperne som det er verdt å ta vare på:

- Vi er nødt til å beholde det rettferdige. Det vi skal se etter, er de situasjonene som litt for ofte har gitt gult kort for obstruksjon, sier Mignerey.

For å få til en røffere linje, har FIS allerede styrket dommerfunksjonen i innspurten. Der er det blitt plassert en egen kvalifisert observatør med direkte link til juryen. I tillegg vil løperne bli tatt med på diskusjon for at reglene praktiseres slik de føler er rettferdig.

er løperne svært fornøyd. Nye spørreundersøkelser viser at opp mot 80 prosent synes juryene gjør en god jobb.

Den store tilfredsheten står kanskje på spill. Sterke sportsøyeblikk på TV er ikke nødvendigvis det samme som vel forente konkurrenter.

Skjønt Klæbo og Usjugov var raske til å skvære opp.

I hvert fall foran TV-kameraene.