Denne kula kommer ikke til OL

Mester-kulemaker støtt av Kinas Tibet-politikk.

Masahisa Tsujitani har håndlagd kuler i 40 år. Alle medaljevinnerne i OL i 1996, 2000 og 2004 brukte hans kuler.

Slik blir det ikke i Beijing.

75-åringen har bestemt seg for å boikotte de kinesiske lekene på grunn av kinesernes forhold til menneskerettigheter.

- Jeg mener Kina ikke er kvalifisert til å være OL-vert, sier japaneren som legger til at han tok sin boikottbeslutning allerede i november i fjor.

Han likte ikke at japanske fotballspillere ble buet ut under en kamp i Kina, og han liker heller ikke de anti-japanske demonstrasjonene han har sett i Kina de siste årene.

- Etter måten kineserne slo ned demonstrasjonene i Tibet på, er jeg enda mer overbevist om at min beslutning er riktig, sier 75-åringen.

- Det er synd for kulestøterne i OL at de ikke får bruke mine kuler, sier japaneren som påstår at han bare har fått en eneste henstilling om å gjøre om på beslutningen sin.

Tsujitani er den eneste kulemakeren i verden som lager kastredskapet manuelt.

GULLKULA: Amerikanske Randy Barnes tok OL-gull i kulestøt på hjemmebane i Atlanta i 1996. Kula Barnes brukte, var laget av verdens siste kule-håndverker, Masahisa Tsujitani. Nå boikotter den japanske kule-mesteren Beijing-OL. Foto: ED REINKE/AP/SCANPIX
GULLKULA: Amerikanske Randy Barnes tok OL-gull i kulestøt på hjemmebane i Atlanta i 1996. Kula Barnes brukte, var laget av verdens siste kule-håndverker, Masahisa Tsujitani. Nå boikotter den japanske kule-mesteren Beijing-OL. Foto: ED REINKE/AP/SCANPIX Vis mer

Alle andre bruker maskiner og avansert datateknologi for å lage kuler som brukes i idrettskonkurranser.

Japanske medier mener at sjansen for rekorder blir mindre uten kulemaker Tsujitanis spesielle kuler.

(NTB)

Denne kula kommer ikke til OL
FÆRRE REKORDER? Japanske medier mener at uten Tsujitanis kuler blir det få kule-rekorder i Beijing. Kulemakeren forteller (på japansk) om boikotten i <a href="http://youtube.com/watch?v=zFSoIFqe-XA">en video på YouTube</a>.
INGEN HÅNDLAGDE KULER I BEIJING: Tsujitani protesterer mot Kinas håndtering av Tibet-demonstrasjonene og fiendskapet med Japan - og boikotter Beijing-OL.
GULL OGSÅ I 2000: Finske Arsi Harju støtte kula til gull i Sydney i 2000, også det med håndlagd kule fra Tsujitani.
...OG I 2004: Adam Nelson fra USA mistet OL-gullet i Aten på færre godkjente kast enn ukrainske Bilonog. Begge brukte Tsujitani-kuler, det samme har alle OL-medaljevinnerne i 1996, 2000 og 2004 gjort.