Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne kula kommer ikke til OL

Mester-kulemaker støtt av Kinas Tibet-politikk.

Masahisa Tsujitani har håndlagd kuler i 40 år. Alle medaljevinnerne i OL i 1996, 2000 og 2004 brukte hans kuler.

Slik blir det ikke i Beijing.

75-åringen har bestemt seg for å boikotte de kinesiske lekene på grunn av kinesernes forhold til menneskerettigheter.

- Jeg mener Kina ikke er kvalifisert til å være OL-vert, sier japaneren som legger til at han tok sin boikottbeslutning allerede i november i fjor.

Han likte ikke at japanske fotballspillere ble buet ut under en kamp i Kina, og han liker heller ikke de anti-japanske demonstrasjonene han har sett i Kina de siste årene.

- Etter måten kineserne slo ned demonstrasjonene i Tibet på, er jeg enda mer overbevist om at min beslutning er riktig, sier 75-åringen.

- Det er synd for kulestøterne i OL at de ikke får bruke mine kuler, sier japaneren som påstår at han bare har fått en eneste henstilling om å gjøre om på beslutningen sin.

Tsujitani er den eneste kulemakeren i verden som lager kastredskapet manuelt.

GULLKULA: Amerikanske Randy Barnes tok OL-gull i kulestøt på hjemmebane i Atlanta i 1996. Kula Barnes brukte, var laget av verdens siste kule-håndverker, Masahisa Tsujitani. Nå boikotter den japanske kule-mesteren Beijing-OL. Foto: ED REINKE/AP/SCANPIX
GULLKULA: Amerikanske Randy Barnes tok OL-gull i kulestøt på hjemmebane i Atlanta i 1996. Kula Barnes brukte, var laget av verdens siste kule-håndverker, Masahisa Tsujitani. Nå boikotter den japanske kule-mesteren Beijing-OL. Foto: ED REINKE/AP/SCANPIX Vis mer

Alle andre bruker maskiner og avansert datateknologi for å lage kuler som brukes i idrettskonkurranser.

Japanske medier mener at sjansen for rekorder blir mindre uten kulemaker Tsujitanis spesielle kuler.

(NTB)

image: Denne kula kommer ikke til OL
FÆRRE REKORDER? Japanske medier mener at uten Tsujitanis kuler blir det få kule-rekorder i Beijing. Kulemakeren forteller (på japansk) om boikotten i <a href="http://youtube.com/watch?v=zFSoIFqe-XA">en video på YouTube</a>.
INGEN HÅNDLAGDE KULER I BEIJING: Tsujitani protesterer mot Kinas håndtering av Tibet-demonstrasjonene og fiendskapet med Japan - og boikotter Beijing-OL.
GULL OGSÅ I 2000: Finske Arsi Harju støtte kula til gull i Sydney i 2000, også det med håndlagd kule fra Tsujitani.
...OG I 2004: Adam Nelson fra USA mistet OL-gullet i Aten på færre godkjente kast enn ukrainske Bilonog. Begge brukte Tsujitani-kuler, det samme har alle OL-medaljevinnerne i 1996, 2000 og 2004 gjort.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media