TUNGT: Man trenger ikke gjette hvem som er kulestøteren på dette bildet. Sogelau Tuvalu (til venstre) "stormet" inn til tiden 15,66, nesten fem sekunder bak vinneren. Foto: AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER
TUNGT: Man trenger ikke gjette hvem som er kulestøteren på dette bildet. Sogelau Tuvalu (til venstre) "stormet" inn til tiden 15,66, nesten fem sekunder bak vinneren. Foto: AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIERVis mer

Denne kulestøteren er blitt en av VMs store kulthelter

Nest verste tid på 100 meter i VM-historien. Se video av luseløpet.

• Se videoen av Tuvalus 100 meter HER

(Dagbladet): Verdens beste friidrettsutøvere er i disse dager på plass i sør-koreanske Daegu for å måle krefter i verdensmesterskapet.

Men det finnes også utøvere som ikke engang ville hevdet seg i et idrettsstevne på barneskolen - og i den kategorien finner vi Sogelau Tuvalu fra Amerikansk Samoa.

Har trent i en måned
17-åringen er egentlig kulestøter, men er ifølge IAAFs reglement for ung til å delta i noen av kastøvelsene, samt tikamp, 10 000 meter, maraton og kappgang.

I stedet ble Tuvalu - som logisk nok har mer kroppsformen til en kulestøter enn en sprinter - påmeldt til 100 meter for menn. Der løp han inn til VM-historiens nest svakeste tid på distansen, 15,66.

17-åringen var så treig at han ikke lenger syntes i TV-ruta idet nest sistemann krysset målstreken. Heatvinner Mohammed Noor Imran A Hadi fra Malaysia var nesten fem sekunder raskere, på tiden 10,77.

I et intervju med fransk TV røpet Tuvalu at han hadde trent på sprint i en måneds tid, og da gjerne fire timer om dagen.

- Jeg hadde tro på meg selv.

- Er det å delta i VM en drøm som går i oppfyllelse?

- Ja, svarer han.

Ikke første gang
Det virker unektelig noe merkelig at en så hjelpeløs utøver kan få stille til start på 100 meter i et verdensmesterskap.  Men reglene sier at hver nasjon kan få ta med seg én mann eller kvinne til VM, uten at vedkommende er kvalifisert.

Amerikansk Samoa har lange og «stolte» tradisjoner for å gjøre akkurat det, og har dermed fostret flere av utøverne vi kan kalle friidrettens svar på skihopperen Eddie «The Eagle».

OGSÅ SJANSELØS: Savannah Sanitoa, også hun fra Amerikansk Samoa, løp 100 meter i Berlin-VM for to år siden. Med tiden 14,23 sprang hun i hvert fall mye raskere enn landsmann Tuvalu gjorde i helga. Foto:   (AP Photo/Anja Niedringhaus)
OGSÅ SJANSELØS: Savannah Sanitoa, også hun fra Amerikansk Samoa, løp 100 meter i Berlin-VM for to år siden. Med tiden 14,23 sprang hun i hvert fall mye raskere enn landsmann Tuvalu gjorde i helga. Foto: (AP Photo/Anja Niedringhaus) Vis mer

I 2001 løp Trevor Misipeka 100 meter i VM på 14,28, og i Berlin-VM for to år siden sendte de Savannah Sanitoa i kvinneklassen på samme distanse. Hun kvitterte med tiden 14,23 sekunder.

Sist ut (bokstavelig talt) i rekka er altså 17 år gamle Sogelau Tuvalu. Så kan man spørre seg om ikke lilleputtnasjonen fra det sørlige Stillhavnet, med sine snaue 70 000 innbyggere, har noen bedre sprintere å vise fram.

- Det de har av idrettsopplegg i Amerikansk Samoa er ikke veldig organisert, men de er medlem av forbundet og har rett til å være med. Det virker relativt tilfeldig hvem som er med, og det er en tilbakevendende sak, sier teknisk konsulent i Norges Friidrettsforbund, Ole Petter Sandvig.

- I OL i Bejing (2008) fra det en fra Samoa som kastet spyd med Andreas Thorkildsen. Han kastet ikke lenger enn 30 meter, så det ble en del ablegøyer. Jeg husker også jeg satt på tribunen i Stuttgart i 1993, da en fra Samoa kastet diskos. Han kastet den over buret bak seg og inn på løpebanen. Han var ikke diskoskaster i det hele tatt, men påmeldt i feil øvelse. Man kan bare spekulere i hvorfor de holder på sånn, sier han til Dagbladet.

Gode i sumobryting
Han opplyser at Amerikanske Samao har en del gode utøvere i andre idretter.

- De har ganske mange storvokste mennesker, og er gode i en del kraftidretter. Sumobryting og amerikansk fotball, blant annet, sier han.

De store kanonene, som Usain Bolt, slapp å sløse bort tiden sin på å konkurrere mot utøvere som Sogelau Tuvalu. Tidligere har man operert med fire runder, hvor dette ble fra og med i år nedjustert til tre.

Tuvalu & co måtte i stedet løpe en slags kvalifisering til forsøksheatene. Han kom altså desidert sist, men vant i det minste publikums hjerter.