Denne kvinnen er en gave fra Gud

Mener norsk lagvenninne.

Lise Klaveness frydet seg foran TV-en da klubbvenninne Marta herjet med USA i fotball-VM og viste fotballkunst fra øverste hylle.

- Veldig gøy for kvinnefotballen, og gøy for oss som har snakket om hvor god Marta er. Veldig ofte får vi høre at «hun kan ikke være så god», men jeg er en kritisk person, sier Klaveness til NTB.

- Marta er en gave fra Gud. Hun er et geni.

Klaveness spiller til daglig bak den brasilianske 21-åringen i Umeå, og er vant til å se henne trylle med ballen.

- Jeg har aldri sett noen som er så bra i fotball, unntatt Ronaldinho eller Maradona. Hun kunne jo ikke spille en mot en mot dem, men i forhold til kjønnet sitt er hun bedre. Hun har den farten kombinert med en utrolig balanse og teknikk. Hun har også blikk og er ikke noe ego. Hun kunne driblet forbi fire stykker hele tiden, men er god taktisk og sentrer når det lønner seg.

Klaveness synes faktisk at Marta kan bli litt for uegoistisk på banen, og at hun burde vise enda mer av det hun kan, både for lagets og publikums skyld.

- Jeg var faktisk litt halvirritert i semifinalen og syntes hun burde skjerpe seg. Det var litt «kom igjen og vis det». Så gjorde hun det med 4-0-målet, og da jublet jeg. Det er utrolig gøy for kvinnefotballen at så mange får oppleve det, men jeg har sett henne mye bedre, og jeg venter meg enda mer i finalen, sier hun.

- Det er sykt med Marta. Hver onsdag spiller vi mot et distriktslag for gutter hvor flere er G18-landslagsspillere, og hun gjør som hun vil der også. Trener Steve Galloway, som har vært storscorer i Allsvenskan, er med på treningene våre, og hun leker seg med ham.

Alle spillere i Umeå har ettårskontrakt, og Klaveness vet ikke hvor lenge Marta blir i klubben.

VM-TOPPSCORER: Marta scoret to mål da Brasil sendte USA til bronsefinalen - mot Norge. Foto: Scanpix/Ap
VM-TOPPSCORER: Marta scoret to mål da Brasil sendte USA til bronsefinalen - mot Norge. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

- Men hun har gode vilkår og trives. Hun er med i en vennegjeng og er blitt flink i svensk. Samtidig er hun jo langt hjemmefra. Jeg trodde hun ville havne i WUSA (den amerikanske proffligaen) når den startes igjen, men nå er jo det utsatt, sier hun.

Søndag håper Klaveness å vinne VM-bronse for Norge. Etterpå vil hun gjerne gratulere Marta og Brasils andre Umeå-spiller Elaine med gull.

- Marta er i en klasse for seg. Vi andre er prisgitt klimaet i kampene og egen form, men ingen kan ta henne ut av en kamp. Jeg håper hun kan leve av fotball resten av livet.

(NTB)

HÅPER PÅ MARTA I FINALEN: Lisa Klaveness og Norge tapte mot Tyskland, som møter Brasil i kampen om gullet.