Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne lista duger ikke for den nye langrennssjefen

Trond Nystad delte ut faktaark til pressen.

DEN NYE SJEFEN: Trond Nystad ble beskrevet som en meget kompetent leder av sportslig leder Vidar Løfshus på dagens pressekonferanse. - Ellers er han stor i kjeften og løper fort. Han har løpt maraton på to timer og 25 minutter uten veldig mye trening, sa Løfshus. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
DEN NYE SJEFEN: Trond Nystad ble beskrevet som en meget kompetent leder av sportslig leder Vidar Løfshus på dagens pressekonferanse. - Ellers er han stor i kjeften og løper fort. Han har løpt maraton på to timer og 25 minutter uten veldig mye trening, sa Løfshus. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Trond Nystad hadde med seg et faktaark til pressen da han i dag ble presentert som ny trener for de norske langrennsherrene.

Det handlet ikke om egen fortreffelighet som leder eller høytflyvende visjoner om hvordan han skal gjøre Petter Northug & co enda bedre.

I stedet var det en oppsummering over verdenscupresultatene til de norske langrennsgutta over de fire siste sesongene. Og med unntak av Northug er det en kjensgjerning at de ikke har vært all verden å skryte av.

Blant de andre er det mange år siden noen kom blant de 10 beste sammenlagt.

I sesongen som kommer - der det verken er VM eller OL på programmet - har den nye sjefen en klar ambisjon om at Norge igjen skal dominere verdenscuplista.

- Det er en utfordring å få alle på laget til å prestere mellom mesterskap. Som lag skal vi være bedre i verdenscupen, i Tour de Ski og så videre. Vi må jobbe for å få opp de individuelle resultatene i verdenscupen, sier Nystad.

Brøt barriere i VM
VM i Holmenkollen ble som kjent en suksess for hele laget, og ikke bare Northug. Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby brøt en barriere da de tok sølv og bronse på 15-kilometeren, og senere dunket også Tord Asle Gjerdalen til med bronse på femmila.

Sundby tok et kraftig oppgjør med pressen etter sin bronsemedalje, for det han opplevde som utidig kritikk av manglende resultater i verdenscupen.

- Vi har prøvd å si til dere at målet har vært å være i form i VM, men dere hele tida vært opptatt at vi skal prege løpene hele tida. Kanskje det hadde blitt enda bedre hvis dere hadde backet oss litt mer. Dere ville neppe vært fornøyd om vi vant alt før jul og gikk ræva i VM, sier Sundby.

Og la til:

- Dere har prøvd å bryte oss ned så godt dere har klart i mange måneder. Det er tungt når du jobber livet av deg 24 timer i døgnet, hvert eneste år. Du har aldri ferie,det eneste du tenker gå fort på ski, så blir du slaktet av media.

Trond Nystad mener på sin side at det bør være fullt mulig å gå fort i verdenscupen selv om det skulle være mesterskap samme sesong.

- Gutta har vist at de har potensial i mesterskap og gjennom enkeltresultater i verdenscupen. Det er om å gjøre å stabilisere gjennomsnittsresultatene der toppen ligger i dag, sier han til Dagbladet.

- Og det er mulig selv om man skal toppe formen til mesterskap?

- Marit Bjørgen har klart det, Justyna Kowalczyk har klart det, Petter Northug har klart det, Bjørn Dæhlie klarte det. De beste i verden klarer det, sier Nystad.

21. plass i Sveits
Den nye landslagstreneren våknet opp til en sak i VG i dag, med følgende tittel:

«Trond Nystad er favoritt til å bli ny sjef for Petter Northug & co. Det beste resultatet han oppnådde i sin forrige jobb var en 21. plass».

Det siktes til perioden som sprinttrener for Sveits, som han hadde mellom juli 2007 og april 2010. Lagt fram på den måten kan det virke som Norges Skiforbund har tatt en sjanse i jakten på Djupviks etterfølger.

IKKE GODT NOK: Trond Nystad hadde med seg et faktaark som viser de norske guttas sammenlagtresultater og pallplasseringer i verdenscupen de siste fire sesongene. MMS-foto: Sigve Kvamme
IKKE GODT NOK: Trond Nystad hadde med seg et faktaark som viser de norske guttas sammenlagtresultater og pallplasseringer i verdenscupen de siste fire sesongene. MMS-foto: Sigve Kvamme Vis mer

Men Nystad synes et slikt fokus blir urettferdig.

- Jeg får sjekke tallene når jeg kommer hjem. Men de andre nasjonene jeg har trent har hatt lite resultater å vise til fra tidligere. Du kan ikke sammenligne resultatene du får i Sveits og USA med Norge. I den type land har du kanskje én stjerne, og gjør det beste ut av det, sier han til Dagbladet.

Samtidig har han noen oppløftende resultater underveis også:

- Da jeg var i USA var det en unggutt ved navn Chris Freeman som begynte å gå fort. Han ble nummer fire på 10 kilometer klassisk i Val di Fiemme-VM i 2003 (10 sekunder bak gullet). I perioden min i Tyskland tok Claudia (Künzel Nystad, eks-kona til Trond Nystad) sølvmedalje i Sapporo.

- Hva er du mest stolt av i trenerkarrieren din?

- Å få skikkelig god kontakt med utøvere og støtteapparatet rundt, og fått dem til å gjøre det beste de kan gjøre. Resultatene er alltid viktig, men det blir sekundært når man vet man har gjort det beste man kan gjøre. Det jeg er stolt over, og som jeg fikk til både i Sveits og i USA, var å bygge et stabilt og lojalt lag, som jobbet godt sammen og fikk gode resultater.

- Men resultatmessig?

- Da Claudia fikk medaljer i Sapporo og Torino, sier han.

Takler press
Det er ingen hemmelighet at langrennsledelsen var meget interessert i en mann som Fredrik Aukland som ny landslagstrener, men han trakk kandidaturet sitt av familiære årsaker. Nystad føler seg uansett ikke som noen andre- eller tredjevalg.

- Hva mener du er dine beste kvaliteter som trener?

- Jeg mener selv jeg er ganske flink til å takle press fra media og andre personer med interesse for langrenn. Jeg liker veldig godt å kommunisere med løperne, og er god på å jobbe på lag. Det positive med Norge er at vi har et veldig kompakt lag med eksperter på alle felt, fra regnskao og økonomi til høydetrening og teknikk, sier han.

Intervjuprosessen i forkant har i hvert fall vært grundig. Sammen med to representanter fra Adecco har Nystad blitt grillet og kryssforhørt i timesvis av gangen.

Sportssjef Vidar Løfshus er trygg på at de har funnet den rette kandidaten.

- Vi har vel hatt 10-15 kandidater, og så har en etter en blitt skrellet bort. Trond har veldig lang erfaring på høyt internasjonalt nivå, og har resultater å vise til fra USA og Tyskland. Han har også erfaring med Dario Cologna etter å ha jobbet tett med Fredrik Aukland i Sveits. I tillegg har han sterk ledererfaring fra andre felt enn langrenn. Markedsavdelingen vår er også veldig glad for at vi har fått en utadvendt og karismatisk person, som kan takle at det stormer i media. Han har også de menneskelige egenskapene vi ser etter, sier Løfsus til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media