KANDIDAT: Tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik lanserer som kandidat til å bli ny trener for Petter Northug. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KANDIDAT: Tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik lanserer som kandidat til å bli ny trener for Petter Northug. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

- Denne mannen bør bli Northugs nye trener

Dagbladets og Expressens eksperter er enige.

• NRK: Coop har tilbudt Morten Aa Djupvik jobben som trener for Petter Northug.

(Dagbladet): I natt ble det kjent at Petter Northug sier opp avtalen med Nye Høyder, noe som betyr at han sparker hele støtteapparatet slik Coop krevde av ham.

Blant de som ikke lenger får jobbe med Northug er trener og barndomskamerat Eirik Myhr Nossum og manager Are Sørum Langås.

Dermed er jakten på blant annet ny trener i full gang. Ekspertene mener rollen som Petter Northugs trener er så attraktiv at eventuelle kandidater vil kaste det de har i hendene for å kunne trene skikongen.

Djupvik neste Dagbladets langrennseksperter, Tormod Brenna og John Rasmussen, er enige i at rollen er attraktiv. Og de lanserer samme kandidat som Northugs neste private trener:

- Den som umiddelbart slår meg som en god kandidat er Morten Aa Djupvik. Han var trener for Petter på landslaget  da han presterte som aller best. De hadde et godt samarbeid og en god tone. I tillegg kjenner Morten Petters behov veldig godt, sier Tormod Brenna.

Djupvik var landslagstrener fra 2006 og ut 2011-sesongen. Petter Northug tok det svært tungt da 39-åringen ga seg som trener.

Djupvik beskrev telefonsamtalen med Northug slik, overfor NRK:

- Først ble det ekkelt lenge stille i den andre enden. Så spurte han om dette bare var noe jeg tenkte på eller om det var bestemt. Da jeg sa at jeg hadde bestemt meg ble han skuffet.

Ledig på markedet Etter det Dagbladet kjenner til jobber Djupvik nå for Aker. Han har ikke noe treneransvar på høyt nivå ved siden av.

- Djupvik er en type landslagsgutta hadde stor respekt for da han var trener. Han hadde gode resultater. I tillegg er han hyggelig, omgjengelig og kunnskapstung, sier Brenna.

- Hvordan bør Northug nå gå fram i rekrutteringen av ny trener?

- Jeg håper at han vil hente noen som kan utfordre ham og noen han kan slåss med, som kan ta upopulære avgjørelser og være litt sjef.

Må kjøre eget opplegg Også Dagbladets langrennsreporter John Rasmussen trekker fram Morten Aa Djupvik på spørsmål om hvem han ser for seg som Northug-trener.

- Jeg tror fortsatt han er sin egen beste trener, men Morten Aa Djupvik har vært treneren hans før med suksess. Det som er avgjørende for Petter er at han får kjørt sitt eget opplegg, og da må han ha en trener som vil være sparringspartner og ikke kjøre et låst treningsopplegg, sier han.

Rasmussen peker i tillegg på at Northug må hente inn en trener som ikke kommer til å snu opp ned på opplegget han vanligvis kjører.

- Når de allerede har mistet to uker av sesongoppkjøringen må poenget være å hente en trener som ikke står med blanke ark, sier han.

Ingen svenske kandidater Tomas Pettersson, langrennsekspert i den svenske avisa Expressen, nevner i likhet med sine norske kolleger, Morten Aa Djupvik, på spørsmål om hvem som kan ta over treneransvaret for Northug.

- Djupvik er det første navnet jeg tenker på med tanke på hvordan de fungerte sammen. I landslagstida var Djupvik en kapasitet som Petter stolte på og respekterte, sier Pettersson.

- Kan det bli aktuelt med en svensk trener?

- Ingen som jeg kommer på her og nå.

• Morten Aa Djupvik har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

PÅ TRENERJAKT: Petter Northug trenger ny trener etter at han ga hele støtteapparatet sparken i går. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
PÅ TRENERJAKT: Petter Northug trenger ny trener etter at han ga hele støtteapparatet sparken i går. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer