Denne mannen får Fotball-England til å skjelve

Dagbladet avslørte Jack Warners billetteventyr. Nå frykter England det fratar dem fotball-VM.

FRYKTER TRØBBEL: Jack Warner (t.v.) er tema for en fryktet dokumentar på BBC. Fotballstjerna David Beckham (midten) er på plass i Zürich på vegne av England 2018 når BBC viser dokumentaren «FIFAs skitne hemmeligheter.». FIFA-president Joseph «Sepp» Blatter (t.h.) har overfor Dagbladet åpnet for at visepresidenten kan bli gransket, uten at det så langt har skjedd. Foto: REUTERS
FRYKTER TRØBBEL: Jack Warner (t.v.) er tema for en fryktet dokumentar på BBC. Fotballstjerna David Beckham (midten) er på plass i Zürich på vegne av England 2018 når BBC viser dokumentaren «FIFAs skitne hemmeligheter.». FIFA-president Joseph «Sepp» Blatter (t.h.) har overfor Dagbladet åpnet for at visepresidenten kan bli gransket, uten at det så langt har skjedd. Foto: REUTERSVis mer

(Dagbladet): Kampen om å få arrangere VM i fotball 2018 spisser seg til, med England blant de heteste forhåndsfavorittene.

Men den engelske søkerkampanjen frykter nå at Dagbladets svartebørsavsløringer kan velte landets VM-bud.

I et brev sendt til alle FIFAs styremedlemmer ber styreleder Geoff Thompson i «England 2018» en bønn om at kritisk medieomtale ikke må slå tilbake på det engelske kandidaturet.

- Vi håper Englands bud ikke vil bli vurdert negativt grunnet aktiviteter innen ulike medieorganisasjoner. Vi håper dere forstår at vi ikke har noen kontroll over den frie presse, heter det i brevet.

Frykter dokumentar Avisa The Independent skriver at engelskmennene spesielt frykter konsekvensene av en dokumenter som trolig vil bli vist på BBC Panorama 29. november under tittelen «FIFAs skitne hemmeligheter.» Ifølge flere britiske medier vil dokumentaren rette et kritisk søkelys blant annet på FIFAs visepresident Jack Warner og hans svartebørsvirksomhet.

Det var Dagbladet som i august avslørte hvordan Jack Warner tilbød norske billetthaier over 300 billetter under bordet til VM i 2010. 

Warner er også president i fotballføderasjonen CONCACAF og statsråd i hjemlandet Trinidad og Tobago.

FIFA har ved flere anledninger forsøkt å få det samme billettselskapene dømt for ulovlig billetthandel i rettsapparatet.

Tatt med buksene nede I 2006 ble Warner tatt på fersken for svartebørshandel, men satset likefullt på svartebørsmarkedet med store kvanta VM-billetter i 2010.

Dagbladet sitter på de private e-postene hvor Warner og hans sekretær inngikk den lukrative avtalen med et norsk billettselskap, samt fakturaen på denne handelen.

Millionavtalen brøt senere sammen da svartebørsselskapet ikke ville gjøre opp for seg. Da var billettene allerede bestilt av Warner fra FIFAs billettkontor.

Visepresidenten var ifølge e-poster Dagbladet har, rasende over bråket han fryktet å få. Warner var også redd han ville miste de svært lukrative tv-rettighetene han hadde fått via sine FIFA-kontakter.

- Spikeren i kista Det er Dagbladets Warner-avsløring BBC skal ha vist interesse for. Det statlige tv-selskapet har hyret inn den gravende journalisten Andrew Jennings til å lede programmet. Ifølge programoppsettet vises «FIFAs skitne hemmeligheter» tre dager før VM-voteringen finner sted i Zürich.

- Dette kan være spikeren i kista, sier en anonym kampanjekilde til The Independent.

Dokumentaren vises samtidig som prins William, David Cameron, David Beckham, Bill Clinton og en rekke andre celebre gjester presenterer sine respektive lands søknad foran et FIFA-panel i den sveitsiske hovedstaden.

Et stemmeproblem Den engelske søkerkomiteen frykter dokumentaren så mye at dens fremtredende folk oppsøkte BBC-sjefene i håp om å få programmet stanset - eller utsatt sendetidspunktet til etter at VM-avgjørelsen er tatt.

- Det er nå offentlig kjent at vi har møtt BBC på bakgrunn av en forestående dokumentar de jobber med, skriver Thompson i brevet til FIFAs styremedlemmer. 

Ifølge Daily Mirror har England 2018 gode grunner til å frykte konsekvensene av Warner-skandalen:

- Om dokumentaren vises kan det koste dem støtte fra CONCACAF, hvor president Jack Warner kontrollerer tre stemmer England trenger for å være sikre på å gå videre fra voteringens første runde, skriver avisa.

Kastes ut FIFA har så langt ikke åpnet gransking av Warner-skandalen, selv om Blatter har åpnet for dette. Imidlertid er to styremedlemmer ekskludert inntil videre etter å ha solgt sine stemmer for åpent kamera. FIFA-president Sepp Blatter har antydet at England 2018 sto bak denne avsløringen i The Sunday Times, noe Thompson benekter på det sterkeste.

Det er ventet at FIFAs etiske komité senere denne måneden kaster Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti ut av FIFA-ledelsen på permanent basis. I tilfelle er det ikke 24, men 22 stemmer som vil avgjøre hvilke land som blir tildelt VM i 2018 og 2022.

Avgjørelsen faller i Zürich 2. desember.

Les mer om: Dagbladets FIFA-avsløringer


DAGBLADET: 25. august 2010.
DAGBLADET: 25. august 2010. Vis mer