BARE Å BØYE SEG: Manfred Mölgg (venstre) ble nummer to bak Ted Ligety i åpningsstorslalåmen i Sölden - 2,75 etter vinneren. Da er det bare å rekke fram hånden. Foto: SCANPIX/AFP/ SAMUEL KUBANI
BARE Å BØYE SEG: Manfred Mölgg (venstre) ble nummer to bak Ted Ligety i åpningsstorslalåmen i Sölden - 2,75 etter vinneren. Da er det bare å rekke fram hånden. Foto: SCANPIX/AFP/ SAMUEL KUBANIVis mer

Denne mannen får Svindal og Jansrud til å riste på hodet

- Må tilbake til Stenmark og Tomba for å finne liknende.

GARDERMOEN (Dagbladet): Sesongstarten for de norske alpingutta har vært god, for Aksel Lund Svindal strålende, men det er én mann selv Svindal innrømmer overgår ham i rå form om dagen: Amerikanske Ted Ligety.

Ligety har vært fullstendig suveren i de to storslalåmrennene i Sölden og Beaver Creek, og har lagt differanser mellom seg og resten som vekker oppsikt.

I Østerrike vant han 2,75 sekunder foran nestemann, sist helg kom fjorårets verdenscupvinner Marcel Hirscher seg litt nærmere - 1,76.

- Differansene har vært enorme, å vinne med over et sekund per omgang ..., sier Aksel Lund Svindal lett hoderistende til Dagbladet.

- Han er desidert best i verden i storslalåm akkurat nå, og for tiden handler kampen om plasseringene bak ham, sier Svindal.

- Kan du huske sist en løper dominerte en disiplin på den måten?

- Vi må nok tilbake til en fyr som Hermann Maier, men han gjorde det jo over flere disipliner, og var sånn sett kanskje enda råere totalt sett. Storslalåm er ikke min beste gren, og selv om jeg har lyst til å prøve å slå Ligety, så er nok storslalåmekspertene litt mer stressa enn det jeg er, det skal bli vanskelig for dem å få verdenscupseire i år. Ok, jeg tror ikke han vinner alle renn, men de andre skal få kjempe, mener Lund Svindal.

Tomba og Stenmark
Kjetil Jansrud er blitt slått av Ted Ligety med syv og et halvt sekund på fire omganger til nå denne sesongen, uten at plasseringene har vært spesielt dårlige (15 og 7).

IMPONERTE: Aksel Lund Svindal er selv en habil storslalåmkjører, men han og Kjetil Jansrud (venstre) ser at det blir tøft å vinne renn med Ted Ligety som deltaker denne sesongen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
IMPONERTE: Aksel Lund Svindal er selv en habil storslalåmkjører, men han og Kjetil Jansrud (venstre) ser at det blir tøft å vinne renn med Ted Ligety som deltaker denne sesongen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt sinnssykt egentlig. Marcel Hirscher, som vant storslalåmcupen i fjor, har vel vært rundt eller over et sekund bak i hver eneste storslalåmomgang. Det er sjelden man ser, sier Jansrud til Dagbladet.

- Jeg husker ingen som har dominert så stort i min tid i verdenscupen, du må tilbake til Stenmark, Tomba, Von Gruenigen kanskje, men jeg tror ikke differansene var så store. I min tid har det aldri vært så store differanser, sier Jansrud.

- Kan du se på kjøringa hans hva han gjør så riktig?

- Det er vanskeligere å kjøre på skjæret med de nye skireglene, men han har en måte å kjøre på som gjør at det blir tilnærmet likt med de nye skiene. Dermed utnytter han utstyret og teknikken optimalt, mener Jansrud.

- Det kan ha med hans kjørestil å gjøre, men det bør være noe alle kan tilpasse seg. Vi er ikke så defensive at vi sier han er uslåelig. Han gjør ting veldig riktig, men det er ting andre åpenbart også kan gjøre. Han er et hestehode foran teknisk sett akkurat nå, men så får vi andre bare lære og komme etter. Ted har vært den beste storslalåmkjøreren de siste fem årene, nå har han blitt enda råere, og da er det rettferdig at det er han som er suveren, sier 27-åringen.

Ofrer ikke fart for storslalåm
Aksel Lund Svindal var selv en utpreget storslalåmspesialist da han var på vei til å slå gjennom som ung alpinist, men de siste årene har pendelen svingt mer mot fartsdisiplinene.

Alpinstjernen mener forklaringen på det er enkel:

- Jeg kjører mye fart. Storslalåm har mange spesialister, som ikke gjør noe annet. Det er vanskelig å være like rå hele tida i storslalåm når det er andre folk som gjør bare det, sier han til Dagbladet.

HESTEHODE FORAN: 28-åringen fra Salt Lake City. Foto: SCANPIX/Doug Pensinger/Getty Images/AFP
HESTEHODE FORAN: 28-åringen fra Salt Lake City. Foto: SCANPIX/Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

I år har Svindal allerede vist sin styrke med verdenscupseire både i utfor og super-G, men før han ble en del av det største sirkuset handlet det meste om storslalåm.

- Jeg har egentlig alltid vært god i super-G, men da jeg var yngre, på europacupnivå og sånn, så fantes det ikke budsjett til å reise rundt for å kjøre fart, så jeg kjørte bare storslalåm. Men så kom jo min første topplassering i verdenscupen i super-G, uten at jeg hadde kjørt det i europacup, jeg bare kom inn og ble nummer seks i det første rennet, minnes Svindal.

- Det handler om «sparke med godfoten»-teorien - det er i fartsdisiplinene jeg har størst sjanse til å vinne renn. Det betyr ikke at jeg ikke kan eller vil vinne storslalåm, men jeg er ikke villig til å ofre super-G for å ta seire i storslalåm, sier nordmannen.

Nå er det nettopp storslalåm som står på programmet for de to norske stjernene, når alpinsporten setter utfor i Val d'Isere. Helga begynner med slalåm uten Svindal og Jansrud lørdag, før storslalåmrennet arrangeres søndag.