Denne mannen har vunnet «alt» bortsett fra VM-fellesstarten

Ekspertene tror det er hans tur på søndag.

FAVORITT: Fabian Cancellaras største gjenværende mål er å vinne fellesstarten i VM. I år har han lagt opp hele sesongen for å kunne klare det Thor Hushovd gjorde i 2010. Foto: AFP / LUK BENIES / NTB Scanpix
FAVORITT: Fabian Cancellaras største gjenværende mål er å vinne fellesstarten i VM. I år har han lagt opp hele sesongen for å kunne klare det Thor Hushovd gjorde i 2010. Foto: AFP / LUK BENIES / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Fabian Cancellara (32) seiler opp som den aller største favoritten før søndagens VM-fellesstart i Toscana. 32-åringen er en av de beste rytterne i sin generasjon, og har blant annet vunnet VMs temporitt fire ganger, samt åtte Tour de France- etapper og de fleste og største vårklassikerne.

I år har han imidlertid kanalisert all energi på VM-fellesstarten, et ritt han aldri har vunnet. Flere tror nå det er sveitserens tur.

- Cancellara er VM-favoritt. Han er i bra form, noe han viste i Spania rundt. Der var han sterk, og satt sammen med etapperytterne over fjellene, sier Team Sky-coach Kurt Asle Arvesen til Dagbladet, og legger til:

- Han var i stjerneform i våres - da han vant Paris-Roubaix og Flandern rundt - og det er ikke noe problem å bygge opp nok en slik formtopp i løpet av et år.

Spesifikk trening Sveitsiske Cancellara har vært verdens beste temporytter i en årrekke. På onsdagens VM-tempo ble det «bare» bronse, men det er imponerende med tanke på at 32-åringen har trent helt spesifikt mot den 272 kilometer lange fellesstarten.

- Jeg tror ikke vi skal legge så mye i temporittet. På søndag blir det først og fremst spennende å se om landene som har bygget laget rundt etapperyttere klarer å riste Cancellara av seg. Det tror jeg ikke de klarer. Cancellara sto jo blant annet over årets Tour de France, slik at han kunne fokusere maks på å trene spesifikt mot VM, sier Arvesen.

Noe av grunnen til at eks-proffen trekker fram nettopp Cancellara er etappeprofilen på årets VM-løype.

TROR PÅ CANCELLARA: Kurt Asle Arvesen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TROR PÅ CANCELLARA: Kurt Asle Arvesen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

En snaut fem kilometer lang bakke med cirka 250 meters stigning skal forseres ti ganger. Og rett etter bakken kommer det en kort, men bratt bakke til.

Derfra og inn til mål er det mer eller mindre flatt, noe som passer Leopard Trek-rytter Cancellara bra.

- Hvis han får en luke før den flate biten inn mot mål, blir han umulig å ta igjen, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til Dagbladet.

Tøff løype I likhet med Arvesen peker eksproffen på at Cancellara har satset knallhardt mot VM i år.

TROR PÅ CANCELLARA: Mads Kaggestad. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
TROR PÅ CANCELLARA: Mads Kaggestad. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Cancellara var veldig sterk i Spania rundt og har hatt dette som mål i hele år. Skal jeg trekke fram andre, må det bli Alejandro Valverde og Philippe Gilbert, sier Kaggestad.

Mange sammenlikner årets VM-løype med vårklassikeren Liège-Bastogne-Liège. De mange høydemeterne gjør at også en rekke sammenlagtryttere, som hjemmefavoritt Vincenzo Nibali, Tour de France-vinner Chris Froome og nettopp spanske Valverde, nevnes blant favorittene.

Lars Petter Nordhaug, som utgjør det norske VM-laget sammen med Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd, tror VM blir en knallhard kamp mellom nettopp sammenlagtrytterne og klassikerrytterne.

OUTSIDER: Christopher Froome. Foto:  AFP / BELGA / DAVID STOCKMAN / NTB Scanpix
OUTSIDER: Christopher Froome. Foto: AFP / BELGA / DAVID STOCKMAN / NTB Scanpix Vis mer

- Skal jeg trekke fram noen favoritter, kan vi først se på de som syklet Spania rundt. Historien viser at det er en stor fordel å «varme opp» til VM ved å stille der. Karer som Nibali og Chris Horner kan vinne. I tillegg kommer selvsagt klassikerrytterne som Thor, Edvald, Cancellara, Gilbert og Peter Sagan, sier Nordhaug til Dagbladet.

Giftige nordmenn Mads Kaggestad håper en av de norske kan vinne et sensasjonelt gull, men er i tvil om de er sterke nok.

- Jeg er usikker på om de norske er i vinnerform. De er også avhengig av å spille på de store lagene siden vi bare har med tre ryttere, sier han.

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll peker i likhet med Arvesen og Kaggestad på Cancellara som den kanskje største favoritten. Men han tror norsk suksess er mulig.

OUTSIDER: Peter Sagan. Foto: AP The Canadian Press / Ryan Remiorz / NTB Scanpix
OUTSIDER: Peter Sagan. Foto: AP The Canadian Press / Ryan Remiorz / NTB Scanpix Vis mer

- Det blir et utmattelsesløp, og jeg tror det kommer til å avgjøres på de siste tre rundene. De norske er helt avhengige av å klare å bite seg fast, men det er jo klart at både Edvald og Thor er giftige hvis de klarer å sitte med helt inn, sier han til Dagbladet.

OUTSIDER: Vincenzo Nibali. Foto: AFP / JAIME REINA / NTB Scanpix
OUTSIDER: Vincenzo Nibali. Foto: AFP / JAIME REINA / NTB Scanpix Vis mer