Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM med 48 lag

Denne mannen la akkurat 8 mrd. kroner ekstra i VM-potten

Jo; det lønner seg nok å øke fra 32 til 48 lag.

SKAFFER PENGER: Gianni Infantino lovet mer penger til alle da han ble valgt til FIFA-president for vel to år siden. Nå kommer han med et VM-opplegg som skal gi 8 milliarder kroner mer i potten. FOTO: Reuters/Arnd Wiegmann
SKAFFER PENGER: Gianni Infantino lovet mer penger til alle da han ble valgt til FIFA-president for vel to år siden. Nå kommer han med et VM-opplegg som skal gi 8 milliarder kroner mer i potten. FOTO: Reuters/Arnd Wiegmann Vis mer

FOTBALL-VM 2026 gikk til den ikke-helt-Trumpske alliansen USA, Canada og Mexico. Det var ventet. I internasjonal fotball gjelder det gamle rådet om hva som gir den beste forståelsen av hvorfor det ble som det ble. Følg pengene.

Men med en avstemning om VM-arrangør som er flyttet ut til alle 211 medlemsnasjoner i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), speiler også pengene en folkelig logikk:

  • Det er bare rett og rimelig at verdens desidert viktigste sport får sjansen til å teste sitt nye jeg der den når flest mulig.

For med 48 VM-nasjoner innleder dette mesterskapet en helt ny epoke for fotballen.

Og det med rundt 8 milliarder kroner ekstra i potten.

DEN summen var estimatet FIFA-president Gianni Infantino la fram da han i fjor overbeviste bevegelsen om fordelen med å utvide den største turneringen sin fra 32 til 48 lag i et kampoppsett som starter med tre lag i 16 VM-puljer. De to beste fra hver av disse puljene går så videre til 1/16-dels finalen i et vanlig cupspill.

Regnestykket viste at hvert eneste mesterskap framover med 32-dagers varighet som nå, vil gi sporten åtte milliarder kroner mer. Dette på grunn av høyere pris på TV-rettighetene, større sponsorinntekter og et økt antall VM-kamper fra 64 til 80.

Du trenger ikke engang ha en ond tunge for å minne om hvilken overbevisningskraft det ligger i en slik sum penger i denne sammenhengen. Det er jo bare et par år siden alt falt sammen rundt gamlepresidenten Sepp Blatter fordi amerikansk politi rullet opp omfanget av lyssky utbetalinger til fotballens topplederne.

Likevel svekket det sammenbruddet knapt penger som argument. Akkurat det har Infantino innsett helt siden han drev valgkamp før den ekstraordinære FIFA-kongressen vinteren 2016 for å bli valgt som Blatters etterfølger, og denne gangen var det altså lett å innfri løftene uten å måtte bruke personlige konvolutter.

For dette regnestykket dreier seg ikke lenger om de gamle, skitne pengene.

Mest av alt er det snakk om å gjøre opp en gammel gjeld; altså la verdensmesterskapet bli en turnering som også speiler fotballens globale dominanse.

DET er jo i VM dette har vært så skjevt. Mens sporten de siste tiårene har vokst seg gigantisk på grunn av den økte populariteten over hele verden, har den største turneringen mest reflektert ren sportslig styrke:

  • Sør-Amerika og spesielt Europa har vært overrepresentert med VM-plasser i forhold til innbyggertall.

Få skjønte bedre den politiske og økonomiske kraften i denne urettferdigheten enn nettopp Sepp Blatter og hans mangeårige venn og beskytter Joao Havelange. Med disse to presidentene ble FIFA en helt ny butikk og skaffet seg den økonomien som ligger til grunn for sportens verdensherredømme.

Da gir det mening å rette opp noe av skjevheten i selve verdensmesterskapet. Av de 16 nye lagene får Afrika og Asia hver 4 til, mens Nord -og Mellom Amerika (CONCACAF) og Europa øker med tre. Sør-Amerika må nøye seg med en til, mens Osceania får en fast plass i sluttspillet.

MEN underveis har hensynet til en rettferdigere fordeling av VM-plasser blitt overskygget av tuskhandelen om de samme plassene.

Afrika med 1,2 milliarder innbyggere fikk bare to VM-plasser i 1982 da mesterskapet økte fra 16 til 24 deltakerland. Da var det Europa som stakk av med det meste av økningen. Så overtok Blatter som FIFAs mann i Afrika, før han fortsatte som generalsekretær og president.

Det ga tre nye VM-plasser i 1998 ved neste utvidelse av turneringen fra 24 til 32 deltakerland, men også et rekke personlige utbetalinger for å sikre at Sepp Blatter ble sittende med makten i bevegelsen.

Det samme gjaldt på ulikt vis flere av de nasjonale og kontinentale ledere fra Blatters presidentperiode. De ble knyttet sammen i et mildt sagt usunt økonomisk og politisk system som blandet nasjonale sportslige hensyn med personlige fordeler.

DEN epoken har fått sin fortsettelse i Gianni Infantino som med rette sliter med å overbevise om at FIFA virkelig har innført en ny etisk standard. Foreløpig vil han helst kontrollere den standarden selv.

Det var i beste fall derfor dagens FIFA-kongress i Moskva ikke akkurat trampeklappet fram Infantinos beskjed om at han nesten sommer stiller til gjenvalg som president. For den nye VM-oppsettet er adskillig mer populært enn han som foreslo det.

Det åpner VM-opplevelsen for mange nye land og sikrer ekstra penger for enda flere.

For fotballen er det vinn vinn. Og denne gangen uten juks.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media