Denne mannen skal Berge Norge

Han har ikke spilt håndball i dette årtusenet, men Christian Berge (27) er mannen Norge må sette sin lit til om målsettingen om kvartfinale i håndball-VM i Frankrike skal innfris.

Tysklandsproffen er playmaker og støttespiller i Flensburg - serielederen i verdens tøffeste håndballiga.

Da er det opplagt for de fleste hva han betyr for Norge. Selv om han nettopp er friskmeldt fra en kneskade som har holdt ham utenfor spill siden 17. desember.

- Jeg er 100 prosent klar. Og skikkelig sugen på å gjøre et godt mesterskap, lover Berge foran kveldens åpningskamp mot Saudi-Arabia i havnebyen Dunkerque - 30 mil nord for Paris.

Med Tunis, Russland, Ukraina og Slovenia som øvrige puljemotstandere mener Berge det vil være en gedigen nedtur om Norge ikke havner blant de fire av seks landene i pulja som går videre til åttedelsfinale.

- Med unntak av Russland kan vi slå alle, hevder Berge.

Superlønn

I Bundesliga spiller han mot mange av verdens beste hver uke.

Og i dette sjiktet er trøndergutten så høyt verdsatt at han ble en av Flensburgs best betalte spillere da han undertegnet ny toårskontrakt for kort tid siden.

Dagbladet vet at han i dag håver inn en nettoårslønn på rundt 650000 kroner.

Det er mye selv i Bundesliga.

- Gjennombruddet har kommet i år. Det er mye lettere å sette seg i respekt nå som jeg kan språket bedre. Den første sesongen torde jeg ikke brøyte meg fram, sier Berge - som beskriver håndballkulturen i Norge og Tyskland som natt og dag:

- I Tyskland går publikum mann av huse for å følge laget sitt på nært hold. Vi har stinn brakke - 4000 tilskuere - på hver hjemmekamp. På tribunen kan folk røyke og drikke øl. De storkoser seg og slipper seg løs på en helt annen måte enn traurige nordmenn.

- Kanskje på grunn av alkoholen?

- Nei, i Tyskland har folk et annerledes forhold til alkohol. Nordmenn skal på død og liv bøtte nedpå, mens tyskere koser seg.

Etter kampene står også spillerne fritt til å forsyne seg med gratis øl i garderoben.

- Jeg har et liberalt syn på alkohol, og tar gjerne en pils etter en kamp. Håper jeg ikke får Olympiatoppen på nakken ved å si det, sier Berge.

Kastet kapteinsbindet

Inntil nylig var han også landslagskaptein, en oppgave han sjøl sa fra seg.

- Jeg liker ikke å stå foran store folkemengder, og hadde vondt i magen under middagen før jeg skulle holde tale på bankettene. Så lenge jeg kan gjøre samme jobben på banen, så synes jeg det er bedre at andre får ta seg av det utenomsportslige, sier Christian Berge.

I Norge har håndballgutta alltid levd i skyggen av jentene.

For å skape blest rundt laget foran EM i Kroatia i fjor stilte herrelandslaget opp i egenannonser i bar overkropp.

PR-stuntet vakte for så vidt litt oppmerksomhet.

Men mest negativ...

- Mange tolket det helt feil, og hevdet at vi var sjalu og misunnelige på jentene, sier Christian Berge.

- Er dere ikke egentlig det, da?

- Nei. Vi kommer aldri til å bli like populære som jentene, men de fortjener den fokusen de får. Folk elsker å se Norge vinne, og jenter viser en helt annen glede og jubel når de scorer. Slikt går hjem hos folk, og sånn sett har vi mye å lære av dem. Samtidig mener jeg likevel at herrehåndball er mye morsommere å se på. Det er mer muskler og fart. Det er opp til oss selv å få mer oppmerksomhet. Det er bare å vinne mer, sier Berge.

Vil bygge storlag

Etter å ha kastet ballen i mål for siste gang vil Christian Berge satse på en karriere som trener.

- Jeg har tro på at det er mulig å bygge opp et storlag i Norge som kan bli blant de ti beste i Europa. Det skal bli interessant å forme et lag ut ifra hvordan jeg mener håndball skal spilles.

- Og hvordan er det?

- Det skal være underholdende. Og det skal være tøffe tak.

- Synes du Norge spiller underholdende?

- Ja, på vårt beste synes jeg det. Håper vi får til det i VM, for vi har virkelig noe på gang.

<B>TROR PÅ KVARTFINALE:</B>Christian Berge slapper av med kaffe på kafé i Oslo og tror Norge er gode nok til å hevde seg blant de beste i VM.-En kvartfinale bør være innen rekkevidde i år, sier Berge