Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne mannen visste om Kjærgaards dopingbruk

Diskuterte EPO sammen.

VISSTE OM DOPINGEN:  Svein Gaute Hølestøl syklet sammen med Steffen Kjærgaard og forteller at han visste om dopingbruken.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VISSTE OM DOPINGEN: Svein Gaute Hølestøl syklet sammen med Steffen Kjærgaard og forteller at han visste om dopingbruken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Tidligere proffkollega og sportssjef Svein Gaute Hølestøl (41) valgte motsatt vei og takket nei da han diskuterte dopingjuks med Steffen Kjærgaard (39).

Overfor NTB avslører Hølestøl at han visste om Kjærgaards dopingmisbruk mens duoen var lagkamerater i danske Chicky World i 1998 og 1999.

- Jeg har kjent til historien gjennom mange år, men valgte ikke å gå ut med den. Jeg oppfatter at det er utøveren det dreier seg om som selv bør stå fram om slikt. Vi diskuterte på et tidspunkt hvorvidt også jeg skulle prøve EPO, slik at vi var to om det i laget, men jeg valgte å takke nei, sier Svein Gaute Hølestøl til NTB.

- Hvorfor takket du nei?

- Vi er forskjellige personer. Steffen lurte på om jeg ville være med på de samme vilkårene som ham, men jeg tok et annet valg. Jeg følte at det ble feil for meg å gjøre det og var redd for å havne på førstesiden i VG som en jukser.

- Merket du på Kjærgaard at hans fysikk bedret seg?

- Steffen var jo fra før bra, men jeg så jo at dopingen fungerte. Jeg merket i de periodene han syklet hinsides fort at han var blant de beste.

Legebesøk På pressekonferansen tirsdag, der Steffen Kjærgaard fortalte om eget dopingmisbruk, ble Hølestøls navn trukket inn i forbindelse med besøk hos den belgiske legen Georges Mouton.

- Steffen hadde glemt at vi var hos denne legen sammen én gang. Det var i forbindelse med en dopingtest pålagt av den norske dopingmyndigheten, og Steffen hadde et forhold til legen fra før. Ettersom vi bodde sammen i Danmark og var på reise (ritt) sammen, avla vi den pålagte prøven der. Jeg var aldri verken før eller siden i kontakt med Mouton.

- Hva visste du om dopingen som foregikk i sykkelfeltet mens du selv var aktiv?

- At det var noe som foregikk rundt meg, var jeg overbevist om. Det ble snakket om doping, men kun i lukkede rom. Ingen i lagledelsen vår (Chicky World) visste om dette. Ingen presset på for at jeg skulle dope meg. Min oppfatning er at man måtte ta initiativ til det selv.

- Hva synes du om at Kjærgaard nå har stått fram og fortalt sannheten?

- Det er veldig bra og positivt. Paradoksalt nok tror jeg at det faktum at Lance Armstrong har nektet så lenge, fører til flere tilståelser.

Pratet mandag Hølestøl ringte Kjærgaard mandag og forsto at noe var i gjære.

- Jeg ville bare høre hvordan det sto til med ham etter alt oppstyret rundt hans gamle lag og merket at han var helt på felgen. En slagen mann. Jeg visste ikke når, men at alt ville komme for dagen i løpet av kort tid, sier Hølestøl.

Hølestøl syklet profesjonelt for Chicky World og tyske Gerolsteiner og la opp i 2000. Han ble ansatt som sportssjef i Norges Cykleforbund direkte og overlot jobben til Kjærgaard i 2006.

(NTB)