LYKKELIGERE DAGER: Gian Franco Kasper og Therese Johaug sammen på podiet etter 10km fristil under VM i Val di Fiemme i 2013. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
LYKKELIGERE DAGER: Gian Franco Kasper og Therese Johaug sammen på podiet etter 10km fristil under VM i Val di Fiemme i 2013. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Therese Johaug tatt for doping

Denne mektige mannen  forhåndsdømmer Therese. Alle hans 16 rådgivere er menn

De internasjonale skilederne vil kanskje si takk for sist til Norge, men måten Gian Franco Kasper gjorde det på er mildt sagt uvanlig.

I ET overraskende frittalende intervju med Dagbladet fortalte Gian Franco Kasper, presidenten i det internasjonale Skiforbundet (FIS), at han ikke trodde på Therese Johaugs forklaring om hva som skjedde under behandlingen av munnsåret hennes på den norske treningsleiren i Livigno:

- Hør, jeg har ikke sett bevisene. Det får bli opp til de medisinske ekspertene å avgjøre dette, men jeg har mine tvil, sa Franco før han presiserte at det å tvile på Thereses fortelling ikke betyr noen ting før fakta kommer på bordet.

Akkurat det er sant når det gjelder de fleste av oss andre. Men ikke for en FIS-president.

FOR det internasjonale Skiforbundet er både idrettsfellesskapet til Therese Johaug og en juridisk part i den videre saken mot henne. Da rimer det ikke at den høyeste politiske sjefen allerede før idrettens etterforskningen er ferdig, forteller hva han føler.

Gian Franco Kasper har all grunn til både å føle og fortelle om doping i sporten sin. Langrenn er en liten vintersport med et historisk svært stort dopingproblem. Dessuten har 72-åringen som de fleste av oss godt voksne, hørt sak etter sak med skiløpere som bortforklarer sin positive dopingprøve på utrolig vis.

Han har altså mer enn nok å si om langrenn og dop, men en ting blir det formelt sett håpløst å småprate om; nemlig selve skyldspørsmålet:.

  • En FIS-president kan ikke forhåndsdømme sine egne uansett bevis.

Og Kasper har ifølge Dagblad-intervjuet ikke sett et fnugg av bevismateriale bortsett fra opplysningen til Antidoping Norge om at det er funnet et svært lite; ikke prestasjonsfemmende, spor av anabolt steroid i kroppen til Therese Johaug. Altså restene av den anabole munnsårsalven landslagslege Fredrik S. Bendiksen forteller at han kjøpte inn til Therese.

MANGEL på informasjon er nevnt som en mulig årsak til at Norge; inkludert Therese, internasjonalt sliter mer enn nødvendig i denne saken. I det samme intervjuet var Kasper tydelig irritert over at han som FIS-president ikke ble personlig varslet fra de norske antidopingmyndighetene.

- Jeg var ikke veldig fornøyd med hvordan jeg fikk høre det. Vi var i en sal full av journalister i Lathi, og midt under talen min var det en kar som stakk opp armen og ropte at Johaug har testet positivt, sa Kasper til Dagbladet.

DET han ikke sa var at hans eget FIS-kontor allerede i flere dager hadde visst hvilken norsk langrennsløper som hadde testet positivt. Det var bare de offisielle papirene om den igangsatte etterforskningen som manglet.

Intervjuet med oss i Dagbladet var altså bare en del av et politisk spill der Gian Franco Kasper selv sitter med flere brikker. Ved siden av å være president for FIS som har ankerett i Johaug-saken, er Kasper også med i det innerste styret til Verdens Antidopingbyrå (WADA). De har også ankerett om de er misfornøyd med den norske reaksjonen på Thereses positive prøve. Som de var misfornøyd med Norge i saken mot Martin Johnsrud Sundby:

- Vi må anke om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok, advarte Kasper gjennom Dagbladet. Den advarselen forteller hvor tett det tidvis er mellom de lovgivende og de politiske myndighetene i deler av idrettens juridiske system.

NETTOPP denne sammenblanding av roller gjør det interessant å se på sammensetningen av Gian Franco Kaspers råd, det såkalte FIS Council:

  • Der er 16 av 16 valgte medlemmer menn. Bare generalsekretær Sarah Lewis balanserer kjønnsulikheten.

Seinest på FIS-kongressen i Mexico i sommer raljerte Kasper fra podiet med en kvinnelig representant som foreslo at den internasjonale skisporten måtte innføre en kjønnskvotert ledelse. Presidentens hånlige avvisning gjorde at forslaget falt nærmest enstemmig.

Når Gian Franco Kasper nå omtaler en av de største profilene i sporten sin «som den stakkars jenta», har det altså sin kulturelle bakgrunn.

Men det er ingen medfølgende hjelp til skisportens «svake kjønn». Det er bare enda en påminning til oss nordmenn om at Johaug-saken har en internasjonal dimensjon som vi ikke rår over.

Det i seg selv er da også en fordel både for norsk skisport og Therese Johaug. De trenger som de fleste av oss, å bli sett og bedømt utenfra.

Men altså ikke før bevisene foreligger.