Denne nordmannen skremmer England fra å ville trekke Norge i VM-kvaliken

- Vi husker hva som skjedde.

LEGENDARISK: Tidligere NRK-kommentator Bjørge Lillelien harselerte med engelskmennene i 1981. Foto: Scanpix
LEGENDARISK: Tidligere NRK-kommentator Bjørge Lillelien harselerte med engelskmennene i 1981. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

* Følg trekningen her fra klokken 17.00!

(Dagbladet): I ettermiddag trekkes kvalifiseringsgruppene til VM i Russland 2018. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ankom St. Petersburg i går, hvor Norge er plassert i bollen med lagene fra seedingnivå fire.

Det betyr at veien frem til mesterskapet i Russland om tre år, hvor Norge har et uttalt mål om å ta medalje, kan bli fryktelig lang og vanskelig om vi trekker de største kanonene fra nivåene over.

Høgmo sa til Dagbladet tidligere i uka at han godt kunne tenke seg å møte England, men hva mener egentlig Norges potensielle motstandere? Foretrekker de å møte Norge eller Estland? Og hva med Færøyene, Irland, Israel, Slovenia, Bulgaria, Tyrkia og Montenegro?

England fremdeles skremt For England sin representant i denne saken, Daily Mail-journalisten Peter Jenson, som blant annet flyttet til Spanias hovedstad for å følge David Beckhams Real Madrid-karriere på midten av 2000-tallet, er Norge en motstander han helst vil unngå fra nivå fire.

KOMMENTATORLEGENDE: NRKs Bjørge Lilleien skremmer fremdeles engelskmennene. Foto: Scanpix
KOMMENTATORLEGENDE: NRKs Bjørge Lilleien skremmer fremdeles engelskmennene. Foto: Scanpix Vis mer

- England vil utvilsomt foretrekke å møte Færøyene. Jeg mener også at Estland og Bulgaria er enklere enn Norge, sier Jenson til Dagbladet.

Fotballjournalisten forteller at Tyrkia vil være den verste motstanderen, men trekker fram kampen mellom Norge og England i 1981 som en grunn til at engelskmennene også vil unngå norsk motstand i den kommende VM-kvaliken.

Det er snart 34 år siden scoringer av Roger Albertsen og Hallvar Thoresen førte til norsk 2-1-seier på Ullevaal stadion, men den påfølgende tiraden fra NRKs radiokommentator Bjørge Lillelien gjør at engelskmennene aldri glemmer oppgjøret.

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball. Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball. Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland! Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: - Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»
 
- Folk husker det Lilleliens kommentarer gikk verden rundt, og har seinere blitt kåret til kommentatorhistoriens beste prestasjon av den britiske avisa The Observer.

- Folk husker fremdeles hva som skjedde i 1981. Vi husker hva Bjørge Lillelien sa. Sånn sett vil det kanskje være best om vi unngår Norge, sier Jenson.

MØTER GJERNE NORGE: Islands Birkir Bjarnason, her i duell med Tsjekkias Tomas Rosicky, mener det vil være positivt å trekke Norge i VM-kvaliken. Foto: Scanpix
MØTER GJERNE NORGE: Islands Birkir Bjarnason, her i duell med Tsjekkias Tomas Rosicky, mener det vil være positivt å trekke Norge i VM-kvaliken. Foto: Scanpix Vis mer

På nivået under engelskmennene finner vi to nordiske naboer. Både Island og Danmark er i gruppe to og kan bli Norges motstandere. Ingen av dem vil heller synes at det er synd om det blir tilfellet.

- Det ville vært positivt, for vi har hatt gode resultater mot Norge de siste årene, sier den islandske landslagsspilleren Birkir Bjarnason til Dagbladet.

Etter at Bjarnason forlot Viking til fordel for belgiske Standard Liege i 2011, har den offensive midtbanespilleren vært innom både Pescara og Sampdoria i Italia. Nå spiller Bjarnason for sveitsiske Basel, og er i tillegg en viktig brikke på det islandske landslaget. Han rangerer Islands tre drømmemotstandere fra nivå fire slik:

1. Færøyene. 2. Estland. 3. Norge eller Bulgaria.

Stusser på seedingen Danske Mike Jensen er kanskje Tippeligaens aller beste spiller. Rosenborgs midbanedynamo, som i år har vikariert som kaptein i Tore Reginiussens skadefravær, forteller at han håper Danmark styrer unna Norge i ettermiddag.

VIL IKKE MØTE NORGE: RBKs danske vise-kaptein Mike Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VIL IKKE MØTE NORGE: RBKs danske vise-kaptein Mike Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Det er noen miniputtnasjoner på det nivået som Færøyene og Estland - på papiret bør jo de være enklere å spille mot enn Norge. Samtidig har jeg notert meg at Færøyene faktisk har vunnet noen kamper i EM-kvaliken, har en god trener og noen bra spillere, så man tror kanskje de er svakere enn det som er tilfellet, sier Jensen til Dagbladet.

Dansken stusser samtidig over at Norge er rangert helt nede på nivå fire.

- Det føles litt underlig. Jeg mener ikke at Norge er like gode som Danmark, men Norge er i alle fall blant de sterkeste på det nivået. Jeg vil si Norge vil være et av de verste lagene å trekke, i tillegg til Tyrkia. Norge er i ferd med å få et bra landslag, som er under utvikling. Jeg tror Norge kan bli bra i nærmeste framtid, sier Jensen.

- Negativt å møte Norge Også den svenske Expressen-journalisten Ludvig Holmberg ser på Norge som en tøff motstander. Holmberg forteller at Martin Ødegaard imponerte i oppgjørt mellom landene på Ullevaal i juni, og har spredt frykt blant det svenske folk.

- Er vi svensker litt redde for Ødegaard? Ja, litt, sier Holmberg til Dagbladet.

FRYKTER ØDEGAARD: Expressen-journalist Ludvig Holmberg.
  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRYKTER ØDEGAARD: Expressen-journalist Ludvig Holmberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det vil helt klart være negativt for Sverige å møte Norge. Det ville blitt kule kamper med mye oppmerksomhet rundt, men vi foretrekker helt klart svakere motstand. Norge begynner faktisk å bli helt OK i fotball, noe vi så tidligere i sommer. Færøyene, Estland og Slovenia - det er land Sverige skal kunne slå til og med om Zlatan har vært ute på nattklubb til klokken fem kvelden før, mener Holmberg.

• Trekningen av VM-gruppene starter klokken 17.00.

Seedingnivåene:


1: Tyskland, Belgia, Nederland, Portugal, Romania, England, Wales, Spania, Kroatia.

2: Slovakia, Østerrike, Italia, Sveits, Tsjekkia, Frankrike, Island, Danmark, Bosnia-Hercegovina.

3: Ukraina, Skottland, Polen, Ungarn, Sverige, Albania, Nord-Irland, Serbia, Hellas.

4: Norge, Tyrkia, Slovenia, Israel, Irland, Bulgaria, Færøyene, Montenegro, Estland.

5: Kypros, Latvia, Armenia, Finland, Hviterussland, Makedonia, Aserbajdsjan, Litauen, Moldova.

6: Kasakhstan, Luxembourg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer