Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denne nordmannen styrer fransk gigant mot opprykk

Sjefen til Claudio Ranieri i Monaco.

TOPPER TABELLEN: Tor-Kristian Karlsen har tidligere vært talentspeider for klubber som Bayer Leverkusen, Hannover og Zenit St. Petersburg. Nå er han forfremmet fra sportsdirektør til administrerende direktør i Monaco i Frankrike, der meritterte Claudio Ranieri er trener. I mellom seg har de argentineren Lucas Ocampos, som ble klar for klubben i august. Foto:  AFP PHOTO JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
TOPPER TABELLEN: Tor-Kristian Karlsen har tidligere vært talentspeider for klubber som Bayer Leverkusen, Hannover og Zenit St. Petersburg. Nå er han forfremmet fra sportsdirektør til administrerende direktør i Monaco i Frankrike, der meritterte Claudio Ranieri er trener. I mellom seg har de argentineren Lucas Ocampos, som ble klar for klubben i august. Foto: AFP PHOTO JEAN CHRISTOPHE MAGNENET Vis mer

(Dagbladet): I 2004 var AS Monaco i Champions League-finalen, der de tapte 0-3 mot José Mourinho og Porto.

I dag holder klubben til i en litt mindre glamorøs tilværelse, på nivå to i fransk fotball, for andre sesong på rad. Men det er spennende ting på gang med fotballstoltheten i fyrstedømmet:

I fjor ble Monaco kjøpt opp av den russiske milliardæren Dmitry Rybolovlev, som på Forbes' rikingsliste i 2011 var rangert på 93. plass over verdens rikeste menn.

- Jeg er en lidenskapelig fotballsupporter. Denne klubben har et enormt potensial, som jeg håper kan realiseres både her hjemme og i Europa, sa han ved juletider i fjor.

Noen måneder senere ble nordmannen Tor Kristian Karlsen ansatt som sportsdirektør i Monaco. Deretter ble den italienske trenerkapasiteten Claudio Ranieri hentet inn i mai, før Karlsen ble forfremmet til administrerende direktør i høst.

Vant toppkamp etter down-periode
Nå går det tilsynelatende rett vei for Monaco, som topper Ligue 2 etter 11 serierunder. Fredag vant de 2-1 borte i toppkampen mot Angers, etter to hjemmekamper på rad under pari.

VAKKERT STED: - Monaco er en liten plass, men det har sine fordeler. Du får jobbe i fred, samtidig som interessen for fotball er stor. Det er et flott sted å bo, sier Karlsen. Foto:  AFP PHOTO FILES / VALERY HACHE
VAKKERT STED: - Monaco er en liten plass, men det har sine fordeler. Du får jobbe i fred, samtidig som interessen for fotball er stor. Det er et flott sted å bo, sier Karlsen. Foto: AFP PHOTO FILES / VALERY HACHE Vis mer

Dagbladet snakket med Karlsen dagen i forveien - og da var han lettere bekymret for den nedadgående formkurven.

- I pre-season var vi veldig sikre bakover og slapp bare inn ett mål på sju kamper - mot Newcastle. Så fikk vi en veldig bra start, hvor vi vant fire av de fem første. Etter det kom et tap i den sjette kampen, og siden har det gått mer i motbakke. Vi har ikke den flyten og de marginene vi hadde, og nå har vi vært inne i en vanskelig periode der vi slipper inn billige mål og ikke framstår så kompakt som tidligere. Plutselig trenger vi åtte, ni sjanser for å score mål, der vi trengte to tidligere. Men sånne perioder får man i fotballen, sier han til Dagbladet.

Karlsen har en mistanke om at en cupseier mot Ligue 1-laget Valenciennes - der de lå under 0-2 og vant 4-2 til slutt - medvirket til den dårlige perioden. Plutselig trodde spillerne at de bare kunne valse gjennom Ligue 2, og så enkelt er det sjelden i fotballen.

Men kanskje var seieren mot Angers på fredag et vendepunkt. Opprykk er det eneste som er godt nok for Monaco, og mange ønsker seg også en «rikmannsduell» på øverste nivå mellom Qatar-eide PSG og Russland-eide Monaco.

For sistnevnte er målet ikke bare å rykke opp, men også å gjøre comeback i Champions League om noen år.
Målet: CL om maks fem år
Monaco har bedre muligheter enn mange til å vise økonomiske muskler, men ifølge Karlsen ønsker de ikke å gjøre seg avhengige av dyre spillerkjøp og stor pengebruk.

- Vi er mer pragmatiske i strategien enn noen andre, vi forstår at vi må bygge hele klubben og skal investere i ungdomsutvikling og så videre. Vi får se hvordan sesongen går. Om vi skulle rykke opp får vi en indikasjon på hvem vi føler kan bli med oss neste år, og hvor vi trenger å forsterke. Vi forsøker å bygge et lag som om 3-4-5 år kan være med i Champions League. Det er målsettingen til presidenten, sier den tidligere talentspeideren og FFK-direktøren.

STYRTRIK: Russiske Dmitry Rybolovlev er Monacos største og mest innflytelsesrike eier. Han er inne på topp 100-lista over verdens rikeste menn. Foto:  (AP Photo/Lionel Cironneau)
STYRTRIK: Russiske Dmitry Rybolovlev er Monacos største og mest innflytelsesrike eier. Han er inne på topp 100-lista over verdens rikeste menn. Foto: (AP Photo/Lionel Cironneau) Vis mer

- Hvor avgjørende er det å rykke opp denne sesongen?

- Det er som natt og dag mellom øverste nivå og nest øverste nivå. Forskjellen på eksponering både i Frankrike og i utlandet er stor. Fransk toppfotball følges over hele verden, mens Ligue 2 bare vises i Midt-Østen og kanskje litt i Nord-Afrika. I nasjonal presse går du fra en liten notis til en halvside hver dag. Selvsagt er det også store forskjeller økonomisk med tanke på TV-inntekter. Vårt absolutte mål er å rykke opp, men etter en god start hvor alt fløt veldig bra, har folk innsett at dette ikke blir noen «walk in the park».

Utlendingene dominerer
De siste ni månedene har Monaco ifølge Karlsen hentet inn 13-14 nye spillere. Av dem er samtlige utlendinger, og bare én kommer fra fransk fotball. På spørsmål om dette blir akseptert av de som bryr seg om klubben, svarer Karlsen at «fotballen er blitt sånn».

- Det er ikke jeg som fant opp det, eller Monaco. Det er Bosman og EU-regler som gjør det mulig å krydre laget med mange nasjonaliteter. I Frankrike kan man bruke så mange afrikanere man vil. For min del er det en realitet, sier Karlsen, og minner om at en franskmann (Arsene Wenger) var blant de første i Premier League til å sende utpå en førsteellever med bare utlendinger.

Den aller første var Gianluca Viallis Chelsea mot Southampton på Boxing Day i 1999, med blant andre Tore André Flo på laget.

- Men samtidig som vi har hentet utlendinger, har vi promotert 7-8 egne produkter som fortsatt er under kontrakt og som er med førstelagsgruppa. De får spilletid, og de fleste av dem er franskmenn. Jeg har fortsatt god samvittighet for miksen mellom lokale og importerte. Det er veldig få lag i fransk fotball, på dette nivået, som har like mange spillere fra eget akademi inne i førstelagstroppen.

- Etter at du ble administrerende direktør, har du distansert deg litt mer fra treningsfeltet og laget?

RAPPORTERER DAGLIG TIL KARLSEN: Claudio Ranieri ringer Tor Kristian Karlsen på daglig basis. Foto: AS Monaco
RAPPORTERER DAGLIG TIL KARLSEN: Claudio Ranieri ringer Tor Kristian Karlsen på daglig basis. Foto: AS Monaco Vis mer

- Jeg prater mye én til én med treneren, han ringer medg nesten daglig. Jeg er fortsatt på treningsanlegget. Et viktig element her er at Monaco er mer enn en fotballklubb. Faktum er at vi representerer et land - vi har fargene til flagget på draktene og krona til fyrstedømmet på logoen. Sånne ting fører med seg positivt press, men du går inn i det med ærefrykt. Det er et stort ansvar, sier Tor Kristian Karlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media