MER JUBEL: Etter 16 triumfer så langt i år retter Kristoff fokus mot eventuelle nye triumfer i Tour de France. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
MER JUBEL: Etter 16 triumfer så langt i år retter Kristoff fokus mot eventuelle nye triumfer i Tour de France. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Denne oppskriften skal gi Tour de France-suksess

- Det har vist seg flere ganger at det har fungert meget bra.

(procycling.no): Alexander Kristoff er i disse dager i full gang med å forberede seg til sommerens store høydepunkt Tour de France.

Neste ritt for Kristoff blir GP Gippingen torsdag, etterfulgt av etapperittet Tour de Suisse som starter førstkommende lørdag. Der vil han få matchet seg mot flere av de raskeste spurterne i verden.

Oppkjøringen med Tour de Suisse har han brukt med stor suksess før, og det er ikke tilfeldig, ifølge stefar og trener Stein Ørn.

- Det har vist seg flere ganger at kombinasjonen Tour of Norway, Tour des Fjords og Tour de Suisse har fungert meget bra. De løpene er designet for å være gode oppkjøringsritt, sier Ørn til procycling.no.

Et annet ritt som er kjent som et godt alternativ er Criterium du Dauphine. Kristoff har aldri kjørt rittet før, og kommer ikke til å gjøre det i nærmeste fremtid.

- Dauphine er helt klart et godt alternativ, men slik som profilen på rittet er i dag, så passer Sveits rundt bedre for ryttertyper som Alexander, sier Ørn.

Etter Dauphine er det NM som står på rittplanen. Det blir siste test før Tour de France. I NM er det kun aktuelt å kjøre fellesstarten.

- I NM skal Alexander kun kjøre fellestarten. Det er altfor kort tid fra Sveits rundt til tempoen. Det blir for hardt, og vi velger å ikke ta den sjansen.   Frykter den siste uka Kristoff har i forkant av turen til Sveits gjort unna en viktig treningsperiode.

- Fokuset nå fremover mot Tour de France blir å øke hastigheten med tanke på spurtene. Men samtidig må vi prøve å beholde det klassikerpreget slik at Alexander kommer seg over de middels lange bakkene, sier Ørn.

Spurtene er en ting, men det er også andre ting man skal ta hensyn til i et treukersritt.

- Slik som løypen er lagt opp i år så blir det veldig hardt mot slutten av rittet, så kan det bli problemer for enkelte spurtere å komme seg igjennom. Problemet er ikke bakkene i seg selv, men når etappene blir så korte blir farten veldig høy fra start. Det kan potensielt være truende for Alexander. Så det er viktig å være forberedt på akkurat det.

Muligheter for gul trøye Den første uka passer Kristoff utmerket. Etter en kort tempoetappe den første dagen kommer det flere etapper på rekke og rad som gir gode seiersmuligheter. Det eneste unntaket er den tredje etappen til Mur de Huy.

Med bonussekunder tilbake så øker det muligheten for å se Kristoff i gul trøye.

- Teoretisk er muligheten der. Nå er ikke dette noe primærmål for oss, men selvfølgelig vi kan ikke en slik mulighet gå fra oss. Så det er bare å være forberedt på å ta den om den eventuelt kommer, sier Ørn.

Det som eventuelt kan ødelegge for håpet om å kjøre i gul trøye er etappen til Mur de Huy.

- Den etappen kan bli avgjørende, men så skal det sies at det kjøres annerledes i et treukersritt enn i et endagsløp. Så tidstapet blir nok mindre enn det ville ha vært i Fleche Wallone.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

TØFF SISTE UKE: Trener Stein Ørn mener den siste uka i Tour de France kan by på problemer for flere ryttere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TØFF SISTE UKE: Trener Stein Ørn mener den siste uka i Tour de France kan by på problemer for flere ryttere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer