Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping i friidrett

Denne Oscar-statuetten går rett til Karsten Warholm og de andre som er blitt svindlet

Seieren til Icarus-dokumentaren er en hjelp for alle som prøver å gjøre idretten litt ærligere.

VIKTIG OSCAR: Regissør Bryan Fogel (til høyre) jubler for statuetten sammen med produsenten Dan Cogan og prisutdeler Laura Dern. Dokumentaren Icarus er blitt sentral i jobben for å få en mer ærlig idrett. FOTO: Frazer Harrison/Getty Images/AFP
VIKTIG OSCAR: Regissør Bryan Fogel (til høyre) jubler for statuetten sammen med produsenten Dan Cogan og prisutdeler Laura Dern. Dokumentaren Icarus er blitt sentral i jobben for å få en mer ærlig idrett. FOTO: Frazer Harrison/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I NATT vant «Icarus» Oscar for beste dokumentarfilm. Den amerikanske regissøren Bryan Fogel dedikerte direkte prisen til sin venn Grigory Rodchenkov; den tidligere sjefen for det herostratisk berømte dopinglaboratoriet i Moskva som nå blir bevoktet døgnet rundt på hemmelig skjulested i USA etter å ha avslørt sitt eget juks:

- Grigory Rodchenkov er en fryktløs varsler som lever i alvorlig fare, sa Fogel, og fortsatte:

- Vi håper «Icarus» blir en vekker. Selvfølgelig om Russland, men enda mer om det å fortelle sannheten.

Og det er her denne Oscar-statuetten går rett videre til den unge norske verdensmesteren Karsten Warholm og alle andre idrettsutøvere som konkurrerer i skyggen av doping.

Fordi de som styrer og steller i idretten ikke tør å fortelle sannheten.

BARE ta Karsten Warholm; 22-åringen som var så forbløffet over det han fikk til i VM-finalen på 400 meter hekk sist sommer at seiersbildet gikk verden rundt tagget som en kopi av Munchs «Skrik» .

I morgen kommer Karsten innom oss i Dagbladet for å ta takke for seieren i den populære «Folkets Idrettspris». Den kom som alle andre priser han ble overøst med for jubelåret 2017, etter en klar seier:

  • At Karsten Warholm var fjorårets sterkeste navn var udiskutabelt.

Det selv i en norsk toppidrett som aldri har levert bedre resultater.

FOLKETS IDRETTSPRIS: Karsten Warholm vant suverent Folkets Idrettspris i fjor selv om det er mange, mange som har løpt 400 meter hekk fortere. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FOLKETS IDRETTSPRIS: Karsten Warholm vant suverent Folkets Idrettspris i fjor selv om det er mange, mange som har løpt 400 meter hekk fortere. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

DETTE var jo året da Norge ble kåret til verdens beste idrettsfolk for alle framgangene i svært ulike idretter. Men det var også året da Karsten Warholm etter å ha tatt VM-gull satte en ny personlig rekord på 400 meter hekk under prestisjestevnet i Zurich.

Den nye persen hans var på 48.22.

Men den prestasjonen gir bare en 625. plass på statistikken over de beste 400 meter hekk løpene gjennom historien.

Og i det skrikende misforholdet mellom Karstens prestasjon og Karstens plassering på den historiske resultatlista, er du midt inne i «Icarus».

KRITISK: KK-redaktør Ingeborg Heldal, og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, vil ikke skryte for mye av Oscar-utdelingens mangfoldighet. De oppsummerer Oscar-natta sammen med programleder Endre Vellene. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I DET røffeste klippet i denne dokumentaren forteller hovedpersonen Grigory Rodchenkov om sin egen idrettskarriere hjemme i Russland. Hvordan han fikk mamma til å sette dopsprøyter i rumpa hans for at han selv kunne bli en så bra maratonløper at det holdt til et idrettsstipend som utvekslingsstudent i California.

Som det meste av praten til Rodchenkov i filmen er tonen lett. Grigory er en småskrudd, sosial fyr det er naturlig å få en slags godhet for, men i fortellingen om mamma og sprøyten henger ikke lyd og innhold sammen.

Det er ikke noe muntert over russisk dopinghverdag.

DEN dopinghverdagen har russerne såvisst ikke vært alene om. De historiske resultatlistene i friidrett forteller hvordan ulike miljøer og regimer i flere land har manipulert denne sporten de siste tiårene. Det er det som gjør at noen 624 ganger har løpt 400 meter hekk fortere enn den regjerende verdensmesteren Karsten Warholm.

Nettopp oversikten over Karstens favorittdistanse er en nødvendig kunnskapsreise inn i fortida. Her regjerte lenge fenomenet Edwin Moses; den amerikanske legenden som aldri er blitt knyttet til doping. Da Moses i juni 1987 ble slått for første gang på ti år, var det av Danny Harris; en løper som seinere fikk en historisk dopingdom som første idrettsutøver som ble utestengt for bruk av partydop.

Til vanlig på 1970. 80 -og 90-tallet gikk det i langt sterkere stoffer. Det ble tider av sånt:

  • Av de 50 beste tidene på 400 meter hekk er ingen satt etter 2010.

Skal vi tro resultatlistene var folk mye flinkere til å løpe en runde med hekker for noen tiår siden. To løp av de 50 beste kom på 1970-tallet, 21 på 80-tallet, 13 på 90-tallet og så 13 til før utviklingen altså stoppet helt opp for åtte år siden.

Verdensrekorden på 400 meter hekk ble satt i 1992 av amerikanske Kevin Young. Den er på 46.78.

Er det mulig å løpe så fort igjen?

HYLLES: KK-redaktør Ingeborg Heldal oppsummerer Oscar-antrekkene, og blant mange flotte kjoler var det én man som skilte seg ut. Video: Marie Røssland / Dagbladet / CNN Vis mer

I MANGE andre friidrettsøvelser er det garantert umulig å slette verdensrekorder dersom de nye rekordholderne blir underlagt en troverdig dopingkontroll. For det er ingen grunn til å tro en hel bunke resultater som forteller at menneskene nå helt naturlig gjennomgående løper saktere, hopper lavere og kaster kortere enn for tjue, tredve år siden.

Sammenligner du de 50 beste resultatene i hver av øvelsene 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 10 000 meter, 100/110 meter hekk, 400 meter hekk, høyde, lengde, kule, diskos, slegge og tresteg, var nivået høyere på 1980-tallet enn i dag:

  • 387 av disse toppresultatene ble prestert mellom 1980 og 1990, mens 249 er satt etter 2010.

Det er visstnok jentene som er blitt tydelig svakere. Mens antall toppnoteringer blant menn er ganske likt i disse to periodene, er det markant tilbakegang i flere kvinneøvelser. For eksempel er samtlige 50 beste diskoskast blitt prestert på 1980-tallet. Det samme gjelder 34 av støtene i kule, men der er de resterende 16 oppnådd på 1970-tallet.

Med andre ord; de fleste av disse resultatene er svindel.

DET er denne svindelen «Icarus» er med på å avsløre. Den filmatiske prestasjonen ble belønnet i natt, men hva som skjer med sannheten framover avgjør idretten selv.

Friidretten under Sebastian Coe er på rekordtid blitt en tydelig forkjemper for renere konkurranse, men ellers er viljen laber i de ulike internasjonale særforbundene til å fortsette opprydning etter McLaren-rapportenes avsløring av russisk statsdop. Skiskytterne vil for eksempel konkurrere i Russland igjen uten å ta hensyn til anmodningene om å presse fram en ny russisk idrettskultur.

Etter vinter-OL er det dessuten lite hjelp å hente hos den internasjonale olympiske komite (IOC). Seinest i forrige uke inviterte IOC russerne tilbake i den olympiske familien selv om deres nasjonale dopingkontroll fortsatt ikke er godkjent av Verdens Antidopingbyrå (WADA).

DET er altså ganske mørkt for oss som vil ha en renere idrett.

Men nettopp da hjelper det med en Oscar-utdeling som retter lyset mot en unggutt som er blitt vår nasjonale sportshelt uansett om det er mange, mange som har løpt en runde med hekker fortere enn ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!