Denne posituren fikk Neville til å starte debatt om Liverpool-keeperen

- Toppklassekeepere står ikke sånn.

RAKK IKKE OPP: Phil Jagielkas skudd var knallhardt og suste inn i krysset, men Liverpool-keeper Simon Mignolet får kritikk for Evertons utlikningsmål i Merseyside-derbyet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew Yates
RAKK IKKE OPP: Phil Jagielkas skudd var knallhardt og suste inn i krysset, men Liverpool-keeper Simon Mignolet får kritikk for Evertons utlikningsmål i Merseyside-derbyet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew YatesVis mer

Kl. 20.45: Basel - Liverpool

(Dagbladet): Gary Neville var nok klar over at fans på begge sider av Merseyside-derbyet satte kaffen i halsen da han analyserte Evertons utlikningsmål mot Liverpool i helga.

Mens de fleste satt igjen med Phil Jagielkas fantastiske treff og kryssets nettmasker i full strekk etter den kampen, gikk Neville systematisk til verks i sin analyse av Simon Mignolet i Sky Sports-studioet, og konkluderte: Keeperen burde tatt det skuddet.

- Jeg er klar for julingen jeg kommer til å få, men jeg mener Mignolet skulle reddet. Jeg vil at min keeper skal ta det skuddet, sier den gamle Manchester United-backen.

- Det er et fantastisk skudd, men følg med på Mignolet: Han er så lav med kroppen sin, han bøyer seg, og når ballen passerer ham er han tre-fire tommer unna den. En toppklassekeeper skal redde det skuddet, fortsetter Neville i innslaget, og demonstrerer videre hva han mener (innslaget ligger på Youtube).

Unngå å se ut som en cowboy Nevilles poeng er at Mignolet ved utgangen av skuddet bøyer seg ned med knekk i knærne, og med hendene nesten helt nede ved anklene. Ifølge Neville burde han heller ha hendene omtrent ved hoftene - så veien opp til ballen blir kortere.

Sky Sports-eksperten, som får mer og mer anerkjennelse for sitt samarbeid med Liverpool-legende Jamie Carragher i tv-studio, trekker også fram to sentrale eksempler fra i fjor, mot Manchester City og Arsenal, der Simon Mignolet slipper inn mål etter å ha stått på akkurat samme måte.

- Det er et nydelig mål av Jagielka. Men han har en teknisk utfordring, sammenlikn for eksempel med Manuel Neuer - han er heller ikke perfekt - men se hvor høyt han står når skuddene går, hvor klar han er til å reagere på skudd mot nettaket, sier Gary Neville.

KONTRASTER: Mens Neville og co. mener Mignolet (høyre) gjerne står for lavt, trekkes Manuel Neuer fram som et eksempel på hvordan det kan gjøres. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Mens Neville og co. mener Mignolet (høyre) gjerne står for lavt, trekkes Manuel Neuer fram som et eksempel på hvordan det kan gjøres. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jan Erik Stinessen er fagansvarlig for keeperutvikling i NFF, og tar seg bryet med å se gjennom målet da Dagbladet ringer. Han er langt på vei enig i Nevilles kritikk.

- Armstillingen er spesiell. Jeg pleier å si at man skal unngå å se ut som en cowboy som skal trekke. Få hendene fram foran, det gir også bedre balanse, sier Stinessen.

- Han står veldig rart rett før. Foroverlent, kanskje fordi han tror han ikke vil få sikt. Stillingen ser veldig dum ut, for å si det enkelt. Han har jo hanskene bak knehasene, han får en lang vei opp, selv om han har et fint sidesteg og går riktig vei. Han får hendene opp først når ballen er på innsiden av femmeteren, og er altfor framoverlent med overkroppen. Ideelt sett kunne han også stått litt mer til venstre, og litt lenger ut, sier han.

Stinessen påpeker også at det er vanskelig å få bra trøkk med så bred beinstiliing.

- Ja, akkurat ved denne scoringa her er det fullt mulig å gjøre ting bedre. Akkurat i det ballen går over hansken har han nesten ikke kommet seg videre, sier han, og forteller utgangsstilling er noe man jobber mye med også med norske unge keepere.

-  Helt generelt snakker vi om å stå i ro når skuddet går, ikke bli for brei i fotstillinga, ha litt bøy i knærne. Helst bør man stå litt framoverlent med overkroppen og frigjorte albuer, og med hendene pekende utover mot ballbanen. Dette er det grunnleggende, men det er samtidig ulikt fra keeper til keeper hva man føler seg komfortabel med, sier Stinessen.

Fire nøkkelfeil Tidligere Sunderland-keeper, nå trener,David Preece har skrevet en grundig blogg der han deler mye av Gary Nevilles syn. Han peker på fire grunner til at Mignolets utgangspunkt ved skuddet ødelegger for ham:

* Det krever mye mer kraft å starte fra den lave posisjonen, og med millisekunder om å gjøre har det stor betydning
* I «huk»-posisjon er det vanskeligere å flytte beina fort, en nøkkelegenskap for en keeper
* Hendenes lave stilling gjør at han rett og slett bruker lenger tid på å nå opp til ballen - i motsetning til om han for eksempel hadde dem ved hoftene
* Når Mignolet må løfte hendene fra den lave stillingen flyttes kroppen bakover, noe som hindrer god kroppsbalanse.

KRITISK: Sky Sports-ekspert Gary Neville. Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
KRITISK: Sky Sports-ekspert Gary Neville. Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES Vis mer

Tidligere landslagskeeper Jon Knudsen har diskutert denne problematikken, og mye annet keeperstoff, med Jan Erik Stinessen. Han fikk også med seg Gary Nevilles analyse - og er enig i mye.

- Absolutt. Jeg følger han litt der. Mignolet står så lavt som han gjør hvis noen er en-mot-en med keeper. Jeg prøver å formidle til mine elever at jo nærmere dem en avslutning kan komme, jo større er sjansen for et lavt skudd enn et høyt, sier Knudsen, som trener LSK-kvinnene og elever på NTG.

- Ofte starter man tidlig med å innarbeide en utgangsstilling, og i enkelte land sier de at man skal stå med hendene lavt. Men så glemmer man å fortelle at det er når avslutteren er tett på. Når sjansen er 16 meter unna, så kan man godt stå høyere, fordi da er sjansen større at skuddet kommer høyt. Mignolet får ikke til et godt skyv, han flytter ikke beina noe særlig heller, som vil gi ham større kraft. Da han er i full strekk der, så toucher foten fortsatt bakken, sier han.

Trening vs instinkt Samtidig er Knudsen opptatt av at Mignolets utgangsstilling tydeligvis er en han er komfortabel med, og at det vil ta tid å skulle forandre noe så grunnleggende.

Ideelt sett burde han kunne stå med hendene høyere, også med tanke på at føttene også kan gjøre mye av jobben lavt, men en utgangsposisjon er ikke bare å endre på.

- På trening prøvde jeg selv å være bevisst på å ha hendene høyt, å ha albuene på innsiden av hendene for å kunne skyve hendene først ut, slike ting. Så så jeg video fra kamer, og oppdaget at når man handler på instinkt, så forsvinner gjerne hendene ned mot siden, selv om jeg jobba med det på hver eneste trening, sier den tidligere landslagskeeperen.

- Fra en absolutt toppkeeper, som Neville nevner, skulle man nok ønske en bedre utgangsposisjon, som man for eksempel ser hos Neuer. Men Mignolet står i Premier League, og kan ikke akkurat ta seg tre måneder fri for å jobbe med dette, sier Jon Knudsen til Dagbladet.


Elleve rene lakner Belgiske Simon Mignolet har forøvrig spilt 44 ligakamper for Liverpool, og sluppet inn 59 mål. Han har holdt buret rent, som det heter, elleve ganger, og hadde en redningsprosent på 67,5 i fjorårssesongen - 62,5 i år. Dette ifølge NBC.

Liverpool-kjenner Jamie Carragher er forøvrig likevel enig med Gary Neville i at Simon Mignolet til nå ikke har vært den matchvinneren man trenger mellom stengene for å virkelig ta steget opp til titlene.

- Vi kan snakke så mye vi vil om målscorere og så videre, men keepere utgjør en massiv forskjell, sier han.

- I store øyeblikk trenger man store redninger, og de har ikke Mignolet levert. Fortsetter det sånn, kan jeg se for meg at Liverpool ser seg om etter en ny målvakt, sier backlegenden.

LAV MIGNOLET: Her fra en kamp mot Mile Jedinak og Crystal Palace i mai. Foto: SCANPIX/AFP/ ADRIAN DENNIS
LAV MIGNOLET: Her fra en kamp mot Mile Jedinak og Crystal Palace i mai. Foto: SCANPIX/AFP/ ADRIAN DENNIS Vis mer
JOBBET MED DET SELV: Tidligere landslagskeeper Jon Knudsen. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
JOBBET MED DET SELV: Tidligere landslagskeeper Jon Knudsen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer