Martin Ødegaard vs Tommy Svindal Larsen

Denne rekorden vil ikke Ødegaard ha: - Har høyere ambisjoner

Akkurat nå er det greit å være vraket fra det norske A-landslaget, men Martin Ødegaard vil tilbake i god tid før han slår Tommy Svindal Larsens rekord.

I RUTE: Martin Ødegaard og det norske U21-landslaget kjemper om en EM-billett.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I RUTE: Martin Ødegaard og det norske U21-landslaget kjemper om en EM-billett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): Hvis noen var 90-tallets svar på Martin Ødegaard, må det være Tommy Svindal Larsen. Den teknisk begavede midtbanespilleren ble ansett som et av verdens største midtbanetalenter og fikk merkelappen «Guds gave til fotballen».

Fire år i Nürnberg og tysk fotball, samt 24 A-landskamper for Norge, vitner om en god karriere, men kanskje ikke like lysende som mange spådde. Ingen har flere aldersbestemte landskamper for Norge enn det tidligere stortalentet fra Skien, som stoppet på 46 kamper for U21-landslaget.

Når Norge skal sikre playoff-spill til U21-EM i Polen med seier borte mot Kasakhstan i morgen, er Martin Ødegaard (17) en av nøkkelspillerne. Men dette er på ingen måte den eneste sjansen for Real Madrid-talentet til å kvalifisere seg for et sluttspill med U21-landslaget.

Ødegaard kan spille U21-landslagsfotball helt fram til EM i 2021. Om så skjer, vil 17-åringen kunne slå Svindal Larsen legendariske rekord hva angår antall kamper for det norske U21-landslaget.

STORTALENT: Tommy Svindal Larsen ble regnet som et av verdens mest lovende midtbanespillere, men endte opp med flere U21-landskamper enn A-landskamper. Fotball

Foto:Knut Falch / Scanpix
STORTALENT: Tommy Svindal Larsen ble regnet som et av verdens mest lovende midtbanespillere, men endte opp med flere U21-landskamper enn A-landskamper. Fotball Foto:Knut Falch / Scanpix Vis mer

Stortalentet fra Drammen ler når Dagbladet spør om han har et mål om å kapre denne rekorden.

- Haha, nei, det er ikke en rekord jeg håper at jeg tar. Jeg har høyere ambisjoner enn som så. Jeg håper å etablere meg på A-landslaget innen den tid, forteller Ødegaard til Dagbladet.

Tran, Ludvigsen og Fjørtoft

Hai Ngoc Tran har nest flest U21-landskamper, men fikk bare én A-landskamp. Overgangen til seniorlandslaget har også flere av U21-traverne med flest kamper slitt med, som Trond Fredrik Ludvigsen, Kristian Flittie Onstad, Steinar Perdersen, Thomas Holm og Karl Oskar Fjørtoft. Petter Rudi er med sine 46 A-landskamper et av unntakene som både har mange U21- og A-landskamper (se komplett liste nederst i saken).

Flest mål for det norske U21-landslaget har Trond Fredrik Ludvigsen med 16 scoringer, mens Tore André Flo og Steffen Iversen følger nærmest med henholdsvis 15 og 14 nettkjenninger.

- Jeg har ikke noe mål om å komme meg inn på denne lista, nei, sier Ødegaard og smiler.

NEST FLEST: Hai Ngoc Tran har nest flest U21-landskamper for Norge. Foto: Dagbladet
NEST FLEST: Hai Ngoc Tran har nest flest U21-landskamper for Norge. Foto: Dagbladet Vis mer

Med ni A-landskamper allerede som 17-åring vil han i stedet jakte John Arne Riises seniorrekord med 110 A-landskamper.

- Jeg vil etablere meg på A-landslaget så raskt som mulig, men jeg synes også det er veldig moro å spille med disse gutta på U21-landslaget. Vi har mange gode ballspillere og en ambisjon om å gå ut å styre uansett hvem vi møter, sier Ødegaard.

Det skal han og resten av nye Norge gjøre mot Kasaksthan i morgen - få timer før det norske A-landslaget møter San Marino foran nesten 20 000 tomme seter på Ullevaal.

I europatoppen

Norges A-landslag er nr. 70 på FIFA-rankingen og har 32 europeiske lag foran seg. Ved neste FIFA-oppdatering kommer Høgmos menn til å rase ytterligere på rankingen. Sommerens EM med 24 lag røk som kjent på målstreken i Ungarn. I VM i 2018 får bare 13 europeiske lag delta. At Norge er et av dem, er omtrent like sannsynlig som at Norge ikke blir beste langrennsnasjon under ski-VM i Lahti til vinteren.

FLEST MÅL: Ingen har scoret flere ganger for det norske U21-landslaget enn Trond Fredrik Ludviksen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
FLEST MÅL: Ingen har scoret flere ganger for det norske U21-landslaget enn Trond Fredrik Ludviksen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

U21-gutta er imidlertid svært nær EM-deltakelse i Polen neste sommer. Der er det bare plass til de elleve beste nasjonene i Europa, i tillegg til vertsnasjonen. Nye Norge vil med en oppskriftmessig seier borte mot Kasakhstan i morgen være klar for playoff. Der skal fire lag gjøre opp om de to siste EM-plassene.

Det skjer i konkurranse med stormakter som Spania, Frankrike, Kroatia, Belgia og Nederland - og forteller at Norges U21-landslag er mye nærmere de beste på dette nivået. Alle disse kan bli motstandere for Norge i en eventuell EM-playoff. Det samme kan også Østerrike, Serbia og Makedonia bli.

Er U21 på nivå med A-landslaget?

Det er helt åpent hvem som havner på 2. plass i sine respektive grupper og blir blant de fire beste toerne, men Norge blir garantert én av dem med seier i Kasakhstan i morgen.

- Det er moro at folk bryr seg om U21-landslaget. Jeg er stolt av hvordan vi reiste oss mot et så godt lag som Sveits. Jeg har veldig lyst til å spille EM med denne gjengen. Det bor mye i dette laget, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.

Majoriteten av det norske folk har gitt opp det norske A-landslaget. VM 2018 ser helt umulig ut bare to kamper ut i kvalifiseringen. For tre år siden var vi i en liknende situasjonen. Mange ønsket å bytte ut hele A-landslaget med U21-landslaget. Nye Norge skulle sørge for en ny norsk gullalder.

Laget som tok bronse i U21-EM i Israel i 2013 dominerer nå det norske A-landslaget, men resultatene på seniornivå har likevel uteblitt. Spørsmålet som dukket opp for tre år siden er igjen kommet til overflaten: Er U21-landslaget på høyde med det norske A-landslaget, i det minste når det kommer til etablert angrepsspill?

- A-landslaget skal selvfølgelig være et nivå opp, men de tekniske ferdighetene på U21 er veldig bra. Vi spiller ambisiøst og styrer kampene. Det gjør vi uansett hvem vi møter, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Det er veldig gøy å spille på dette laget, og jeg tror mange av denne gjengen vil gjøre det bra på A-landslaget i årene som kommer. Å sammenlikne oss med A-landslaget, er ikke noe jeg ønsker å gjøre, men mange fra denne gjengen kan ta steget opp raskt, mener Møller Dæhli.

U21-adelskalenderen

Disse 25 har flest U21-landskamper for Norge:

Tommy Svindal Larsen - 41
Hai Ngoc Tran - 38
Harmeet Singh - 36
Petter Normann Rudi - 35
Trond Fredrik Ludvigsen - 35
Kristian Flittie Onstad - 34
Azar Karadas - 33
Steinar Pedersen - 33
Thomas Holm - 32
Trond Erik Bertelsen - 32
Tarik Elyounoussi - 31
Karl Oskar Fjørtoft - 31
Alf-Inge Rasdal Håland - 29
Eirik Bakke - 28
Tore André Flo - 28
Espen Hoff - 27
Egil Østenstad - 27
Erlend Hanstveit - 27
Thomas Myhre - 27
Daniel Berg Hestad - 27
Frank Strandli - 26
Kristian Ystaas - 26
Espen Baardsen - 25
Stefan Strandberg - 25
Håvard Nordtveit - 24

Kilde: Fotball.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer