SOLBRENT: Martin Johnsrud Sundby trente så lenge før Oslo Skishow at han ble kraftig solbrent på ryggen. Den røde ryggen er som et symbol på hvor mye Sundby faktisk trener, også på konkurransedager. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOLBRENT: Martin Johnsrud Sundby trente så lenge før Oslo Skishow at han ble kraftig solbrent på ryggen. Den røde ryggen er som et symbol på hvor mye Sundby faktisk trener, også på konkurransedager. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Denne røde ryggen avslørte Sundby: - Forferdelig oppladning

- Jeg fikk mange kommentarer, forteller Martin Johnsrud Sundby (31) om den solbrente ryggen som symboliserer verdensenerens treningsinnstilling.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har utviklet både seg selv og langrennssporten gjennom sine revolusjonerende treningsteknikker og ekstreme treningsmengder.

Gjennom ulike fokusområder de siste sesongene har han gått fra å være en begrenset klassiskspesialist til en komplett langrennsløper og enestående seiersmaskin.

I fjor sprengte han grenser og satte en ny standard gjennom stakerevolusjonen. Denne dimensjonen skal videreutvikles denne sesongen. Derfor reagerte Sundby sterkt da Det internasjonale Skiforbundet (FIS) åpnet for strengere regler for å beskytte klassisk langrenn og lanserte et forslag som gir anledning for den enkelte rennarrangør til å lage spesielle forbudssoner mot staking.

Nå er han imidlertid ikke like bekymret som da Dagbladet først presenterte nyheten.

- Slik jeg forstår det, er det som først ble skrevet satt på spissen. Dette skal i første omgang være en prøveordning i yngre klasser. Så får vi se hvordan det utvikler seg videre. For meg er forutsigbarhet viktig. Jeg er ikke redd for at diagonalgangen skal forsvinne. Jeg staket tross alt bare to av 40 renn forrige sesong, forteller Sundby.

Fjorårets beste langrennsløper i verden ble forrige måned pappa for andre gang. Det gir ham en ekstra utfordring i hverdagen. Å være tobarnsfar og verdens beste langrennsløper samtidig er ingen enkel kombinasjon.

- Forferdelig oppladning Derfor ønsker ikke Sundby å være like åpen om hvordan han trener som tidligere. Han vil ikke gi fra seg forspranget gratis. Men én ting vet alle: 31-åringen fra Røa trener mye. Veldig mye.

Derfor var det symptomatisk at Sundby dukket opp på Oslo Skishow i Holmenkollen med en glorød og solbrent rygg.

Det skyldtes ikke aktiv soling på stranda, men en solid tretimerstur bare timer før han kjempet med Niklas Dyrhaug, Petter Northug og overraskelsmannen Gjøran Tefre om pallplassene. Sundby endte på 4. plass, uten at han ble bekymret over det. Tretimersturen tidligere på dagen var grunn nok til å bevare selvtilliten.

- Jeg hadde en forferdelig oppladning og gikk tre timer i disse løypene noen timer før konkurransen. Det ser du på ryggen min. Den er jo halvt svidd. Jeg har fått mange kommentarer, forteller Sundby.

- Men jeg må jo trene, sier han.

Advarte mot Sundbys treningsmengder Det gjør han mye av - faktisk så mye at den tidligere finske langrennsløperen Jari Isometsä advarer sine landsmenn mot å kopiere Sundbys treningsmengder fram mot VM i Lahti kommende vinter.

- Jeg tviler på at konkurrentene fra de andre nasjonene trener like mye. Jeg har hørt at de andre nasjonene ikke helt har trodd på våre treningsmengder. Noen tviler på at treningsmengdene våre stemmer, forteller landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Sundbys treningsdose er eksepsjonell. Kari Härkönen trente rundt 1000 timer foran 1986/87-sesongen, men det ble ingen stor suksess. Det ble nok for mye for ham. Härkönen gikk på en smell, uttalte Isometsä til Ilta-Sanomat i februar.

- Det er ikke gitt at det er noen suksessformel å trene over 1000 treningstimer. Jeg er usikker på om de finske langrennsløperne bør legge seg på dette nivået før neste års VM på hjemmebane. Det kan fort gi motsatt effekt. Jeg vil ikke anbefale det, advarte Isometsä.

Gjør endringer I år gjør Sundby visse endringer i treningsplanen.

- I vinter trente jeg lite gjennom sesongen, fordi hver konkurranse var omtrent like viktig. Da handlet det om å vinne verdenscupen sammenlagt. Denne vinteren er VM viktigst. Det må jeg legge opp treningen etter, forteller Sundby.

- Jeg har trent godt så langt. Så får vi håpe at fortsettelsen blir like bra, sier 31-åringen.

Til vinteren er VM i Lahti det store målet. Han har vunnet Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt tre år på rad, men mangler fortsatt et individuelt mesterskapsgull.

Sundby var beste ikke-russer da Russland vant tredobbelt på femmila i OL i Sotsji i 2014. Selv om dopingmistanken henger over russerne, tror ikke Røa-gutten at han får gullet i etterkant.

- Det blir for dumt å tenke at hvis de tre blir tatt, så blir gullet mitt. Hvis de 15 foran meg på 15-kilometeren blir tatt, blir også gullet mitt. Nei, jeg vil ikke bidra til dopingspekulasjoner, sier Sundby.

GOD START:  Martin Johnsrud Sundby har kommet godt i gang med sesongoppkjøringa. Til vinteren vil han ta sitt første individuelle mesterskapsgull. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GOD START: Martin Johnsrud Sundby har kommet godt i gang med sesongoppkjøringa. Til vinteren vil han ta sitt første individuelle mesterskapsgull. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.