Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

- Denne saken har sprengt en del rammer

I dag begynner saken mot Therese Johaug. 

Live-published photos and videos via Shootitlive

(Dagbladet): Klokka 09.00 i dag åpner lederen for domsutvalget i Norges Idrettsforbund, Ivar Sølberg, det som er tidenes mest profilerte norske dopingsak.

Sammen med meddommerne Marit Forsnes og Thomas Laurendz Bornø skal de komme fram til en passende straff for Therese Johaugs bruk av salven Trofodermin mot de solbrente leppene hun fikk under høydetrening i Seiser Alm i august.

Trofodermin inneholder det anabole steroidet clostebol, og det er dette stoffet Johaug testet positivt på da hun ble testet av Antidoping Norge hjemme i Oslo 16. september.

Stoffet har i utgangspunktet en strafferamme på fire års utestengelse.

Spurte legen

Ifølge Johaugs forklaring fikk hun salven av landslagslege Fredrik Bendiksen i Livigno den 4. september. Da hadde hun allerede brukt salven Keratoplastica i ett døgn, uten at den hjalp mot de smertefulle leppene.

Ved begge anledninger skal Johaug ha spurt Bendiksen om de var trygge å ta med tanke på eventuelle dopingtester. Bendiksen skal ha bekreftet det ved begge anledninger.

Da Johaug valgte å fortelle offentligheten om den positive prøven, på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion 13 oktober i fjor, tok også Bendiksen på seg all skyld for den positive prøven.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i sin egen muntlige høring på Ullevaal Stadion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i sin egen muntlige høring på Ullevaal Stadion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Etter min vurdering er Therese helt uskyldig i denne situasjonen. Hun er klar over sitt juridiske ansvar – og i dette tilfellet har hun gjort det hun skal, altså ved å snakke med meg og få den forsikringen hun fikk. Det er min personlige feil som gjør at hun havner i denne situasjonen, sa Bendiksen og trakk seg som landslagslege med umiddelbar virkning.

Stor oppmerksomhet

Bendiksen skal vitne i saken i morgen, torsdag. Det blir første gang han snakker offentlig etter pressekonferansen i oktober.

52 pressefolk skal følge saken mot Johaug onsdag og torsdag. Ingen tidligere dopingsaker i Norge har hatt tilsvarende oppmerksomhet.

- Denne saken har sprengt en del rammer. Dopingsaken i seg selv er ikke så spesiell, men siden dette er snakk om en av verdens beste utøvere i langrenn, har saken fått enorm oppmerksomhet, også internasjonalt, forteller advokaten som skal føre saken for Antidoping Norge, Nils Kiær, til Dagbladet.

Nettopp fordi oppmerksomheten har vært så stor, har de for første gang holdt navnene på dem som skal vitne i saken hemmelige fram til nå.

Rammene rundt saken er til forveksling like en normal rettssak, men det er det altså ikke.

- I utgangspunktet er dette en foreningsrettslig selvdømmeordning. Den følger Wada-koden og foregår innenfor Idrettsforbundets rammer. Det kan se ut som en rettssak, men er et selvdømmeorgan som avgjør disiplinærsaker, forteller Kiær.

Et spørsmål om skyld

Det som i dag og i morgen utspiller seg på Ullevaal Stadion er altså en muntlig høring i en dopingsak, og ikke en rettssak som sådan.

I denne høringen står spørsmålet om skyld sentralt. Påtalenemda, ved Kiær, mener Johaug må utelukkes fra all idrett i 14 måneder, mens Johaug og hennes advokat mener hun må gå fri.

Vanligvis blir utøvere straffet når de har et forbudt stoff i kroppen fordi de har et såkalt objektivt ansvar for alt som kommer inn i den. Det vil altså si at det er utøveren, og utøveren alene, som er ansvarlig for at det ikke kommer doping i kroppen.

- Mange tror at det objektive ansvar utøveren har for at kroppen er tilført et forbudt stoff betyr utelukkelse, uavhengig av om utøveren er å bebreide. En utelukkelse av utøveren krever fortsatt skyld. Regelverket er kronglete og gir grunnlag for mange feilslutninger, sier derimot Johaugs advokat, Christian B. Hjort, om det objektive ansvaret.

I dag vil han i sitt innledningsforedrag begrunne det med rettskilder vi så langt ikke kjenner til.

Hjort mener han har solid grunnlag for å kreve straffrihet for Johaug. Dersom han når fram med dette i domsutvalget vil saken sannsynligvis ankes videre til den internasjonale voldgiftsretten i Lausanne.

- Det er først og fremst en nasjonal sak nå, og per nå er det opp til det nordmennene å finne en løsning. Så kan enten FIS eller Wada anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok, sa presidenten i det internasjonale skiforbundet FIS, Gian Franco Kasper, til Dagbladet i oktober.

OL-målet

14 måneder er derimot en straff som kan være akkurat streng nok til at FIS ikke anker, samtidig som Johaug rekker OL i Pyeongchang i februar 2018.

Får Johaug 14 måneders utestengelse er hun konkurranseklar 18. desember i år. Det er akkurat i tide til å være med på Tour de Ski, og få med seg alle viktige kvalifiseringsrenn i forkant av OL.

Johaug selv bruker akkurat det som en stor motivasjon til å holde seg i treningsmessig gang nå.

- Det første jeg tenker på når jeg våkner og det siste jeg tenker på før jeg sovner, er at jeg skal tilbake. Jeg tenker bare OL. Og jeg tenker at jeg skal faen meg - oops, unnskyld - vise at jeg kan vinne igjen, sa Johaug i et stort intervju i Dagbladet i jula.

Avsluttes torsdag

De to neste dagene vil vise om hun kan fortsette å bare tenke på OL, eller om hun må forberede seg på nok en runde i CAS.

Torsdag klokka 16 avsluttes saken mot Johaug i Brann-losjen på Ullevaal Stadion med en siste replikkveksling mellom Kiær og Hjort. Så trekker dommerne seg tilbake for å komme fram til en dom.

- Normalt tar det mellom to uker og en måned før dommen er klar, de som er dommere har jo andre jobber også. Men de vil nok prioritere å få den ferdig så raskt de kan, sier Nils Kiær.

  • Dagbladet dekker saken mot Johaug fortløpende onsdag og torsdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media