VINNER OG VINNER: Sebastian Loeb med trofeet. Foto: SCANPIX/AP/Manu Fernandez
VINNER OG VINNER: Sebastian Loeb med trofeet. Foto: SCANPIX/AP/Manu FernandezVis mer

- Denne seieren har en spesiell smak

Loeb avsluttet med stil.

Verdensmester Sebastien Loeb avsluttet med stil da han vant Rally Spania søndag. Mads Østberg ble beste norske på 4.-plass.

Loeb har dominert rallysporten det siste tiåret og har for lengst sikret sin niende strake VM-tittel. Søndag satte han et foreløpig punktum for den epoken, for Citroën-føreren akter bare å delta i en håndfull VM-runder neste år. Da skal han i stedet konsentrere seg om jakten på suksess i VM for sportsbiler.

- Denne seieren har en spesiell smak, den siste i en komplett sesong for oss. Det er godt å holde liv i seiersrekken her i Spania og å avslutte med et høydepunkt, sa Loeb etter sin 76. VM-rundeseier.

Søndag seiret Loeb sju sekunder foran den finske Ford-føreren Jari-Matti Latvala. Franskmannens finske lagkamerat Mikko Hirvonen ble nummer tre. Loeb tok sin åttende seier i Rally Spania.

Uheldig dekkvalg Østberg ledet etter første dag, men uheldig dekkvalg lørdag sendte ham ut av seierskampen. Han kjørte for pallplassering søndag, men endte 9,6 sekunder bak Hirvonen etter 18 fartsprøver.

Dermed brast håpet om pallplassering i sammendraget. Loeb vant med 270 poeng, foran Hirvonen 213 og Latvala 154. Østberg på fjerdeplass var fem poeng bak Latvala.

Østberg startet søndagen på 5.-plass i Rally Spania, men avanserte en plass da Ott Tanak fra Estland fikk problemer og måtte bryte.

Petter Solberg og Andreas Mikkelsen fikk sine sjanser ødelagt av uhell første dag fredag. Solberg endte på 11.-plass.

- Alt gikk galt - Alt gikk galt på 2. fartsprøve, og det oppsummerer hele sesongen for meg. Jeg hadde farten, men uflaks og noen feil kostet meg dyrt. Jeg presterte ikke så godt som jeg ville i annen halvdel av sesongen, sa Solberg.

Han fikk 25 minutters tidsstraff da han brøt første etappe fredag, men siden kjørte han seg opp fra 41.- til 11.-plass. Det var siste løp for Fords fabrikklag, som trekker seg ut av rally-VM.

For Andreas Mikkelsen ble det en noe skuffende slutt på en stor sesong.

- Jeg er stolt over at jeg som den første fører noensinne klarte å forsvare IRC-tittelen. Året med Volkswagen Motorsport har også vært utrolig viktig for meg. Å kjøre for et så stort lag og bli kjent med prosessene har vært en ny erfaring, sa han.

- Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra laget og håper virkelig at jeg får sjansen til å bli tredjefører for Volkswagen i neste års VM.

(NTB)