SEIRET: Ronaldo scoret ett av to mål mot Wales. Og hvilket mål! Foto:John Sibley / Livepic / Reuters / NTB Scanpix
SEIRET: Ronaldo scoret ett av to mål mot Wales. Og hvilket mål! Foto:John Sibley / Livepic / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Denne seieren unner vi Ronaldo

EMs største stjerne passer perfekt i finalen.

BARE minutter etter at EM-finalen var sikret med 2 - 0 over Wales, var Cristiano Ronaldo i gang igjen med å innprente skeptikerne sannheten om hvor stor han egentlig er som fotballspiller:

- 13 år på toppen. Statistikken lyver ikke, sa han fra indre bane.

Det er da mange synes det sier mer om hvor liten han samtidig er i sin evinnelige streben etter å bli sportens aller største.

SLIK er det lett å la ergrelsen over Ronaldos slitsomme posering og overdrevne fakter overskygge det han faktisk gjør ute på banen. Gjennom hele hans eventyrlige karriere har det vært en mismatch mellom de resultatene Ronaldo gir, og den rosen han får.

Selv har han forklart dette manglende draget på det brede fotballpublikummet med sin egen for drøye vinnervilje:

- Jeg lærer av feilene mine. Slik er livet. Ofte er jeg en fange av fortida fordi folk ikke kjenner den virkelige Cristiano. Det hadde vært fint å sitte ned og prate med de som kaller meg arrogant. Da tror jeg de hadde fått et annet inntrykk, sa han i et CNN-intervju allerede for mange år siden.

Siden har han vel fortsatt å lære, uten at det er så lett å oppdage ettersom nærbildene ofte er like ufordragelige. Da er det enklere å se hva han betyr for Portugal på banen.

Som for eksempel hvordan han sendte landet sitt til EM-finalen.

SELV før denne festkvelden har ikke Ronaldos EM vært så middels som de mange kritikere vil ha det til. Helt fram til showet startet rett etter pause, var han gjennomgående Portugals viktigste spiller:

  • Det var Ronaldo som sørget for de avgjørende målene mot Ungarn i gruppespillet, la pasningen som ga seieren mot Kroatia i 8.-delsfinalen og satte det første straffesparket mot Polen.

Og mer enn det. I denne turneringen har han vært et avgjørende bindeledd for portugisernes offensive spill med pene 89 prosent i vellykkede pasninger, samtidig som han har fungert som en tydelig kaptein.

Det var jo Ronaldo som i den siste avgjørende straffesparkonkurransen krevde at lagkamerat Joao Moutinho motvillig gjorde sin plikt:

- Hei, hei! Kom og skyt, ropte Ronaldo bort til ham:

- Kom, du treffer bra. Drit i om vi taper. Vær sterk, dette fikser du. Kom igjen, fortsatte lagkapteinen, og en svært nølende Moutinho kom, scoret og vant.

DENNE kvelden overtok Ronaldo selvsagt hovedrollen, og løftet scenen til der de største spillerne og de viktigste målene mål synes best. I fotballhimmelen altså.

Det er bemerkelsesverdig hvilket fysisk overlegent hodespill Ronaldo har utviklet de siste årene. Derfor måtte den røslige walisiske stopperen James Collins legge høyrearmen rundt nakken hans tidlig i førsteomgangen for å hindre scoring. Det var en soleklar straffe, men etter pause var luftuhyret Cristiano Ronaldo uansett ikke til å stoppe:

  • Et opphopp med begge beina, og så hang han en halvmeter over vrimmelen i den waliske boksen og headet knallhardt inn 1 - 0.

Derfra og inn var det bare portugisisk glede.

FOR det er en god grunn til at Ronaldo har vært EMs flittigste skytter. I en turnering preget av flittig og systematisk forsvarsspill, er det gjerne skuddene som utløser de nødvendige tilfeldighetene. Som for eksempel da Ronaldo skjøt bare minutter seinere, Nani forlenget det ikke helt vellykkede forsøket til 2 - 0 og game over.

Kanskje det også er et tegn på hva Portugal vil stå for i finalen når Pepe er på plass igjen i midtforsvaret, og laget kan la Tyskland eller Frankrike styre det meste av banespillet. Med Cristiano Ronaldo i nærheten av motstanderens mål med om mulig enda mer tro på sin egen fortreffelighet, er det ingen stor sjanse å ta for trener Fernando Santos..

I mellomtida får resten av oss takke for at vi får sjansen til å se enda en kamp med EMs største stjerne.