SKAL ENDELIG TESTES SKIKKELIG: Real Madrid-spillerne er godt vant med å levere urinprøver etter kamper, men fra og med denne sesongen kommer UEFA - endelig - til å opprette biologiske blodprofiler på flere av dem. Her feirer Zinedine Zidanes lag gårsdagens supercupseier på Lerkendal. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
SKAL ENDELIG TESTES SKIKKELIG: Real Madrid-spillerne er godt vant med å levere urinprøver etter kamper, men fra og med denne sesongen kommer UEFA - endelig - til å opprette biologiske blodprofiler på flere av dem. Her feirer Zinedine Zidanes lag gårsdagens supercupseier på Lerkendal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Denne sesongen skal disse gutta endelig dopingtestes skikkelig:
- Noen spør hvorfor vi gjør det

Denne sesongen innfører europeisk fotball endelig bruk av biologiske blodpass, sju år etter sykkelsporten og seks år etter friidretten.

TRONDHEIM: (Dagbladet) Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og Antidoping Norge skrev i dag under på en samarbeidsavtale i Trondheim.

Avtalen, som ble underskrevet av UEFAs antidopingsjef Marc Vouillamoz og styreleder i Antidoping Norge, Valgerd Svarstad Haugland, skal bidra til utveksling av informasjon og føre til bedre og mer intelligent testing.

- Vi står sterkere hvis vi jobber sammen i kampen mot doping, sier Vouillamoz.

ENIGE: Her skriver Marc Vouillamoz, sjef for antidopingarbeidet i UEFA og Valgerd Svarstad Haugland, styreleder i Antidoping Norge, under på en samarbeidsavtale i formiddag. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
ENIGE: Her skriver Marc Vouillamoz, sjef for antidopingarbeidet i UEFA og Valgerd Svarstad Haugland, styreleder i Antidoping Norge, under på en samarbeidsavtale i formiddag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det har nærmest blitt framstilt som en sannhet at dopingproblemet i fotballen nærmest er ikke-eksisterende de siste årene, men spørsmålet er om det er fordi testingen er dårlig eller fordi det finnes få fotballsparkende juksere, men sannheten ligger sannsynligvis et sted midt i mellom.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, svarer dette da Dagbladet spør om fotballen historisk sett har vært en sinke i antidopingarbeidet.

- Fotballen har vært som mange andre idretter. Men som dere ser her i dag, gjør UEFA en innsats for at europeisk fotball skal være ren, sier han.

Oppretter blodprofiler

UEFAs dopingtesting har både vokst i størrelse og kvalitet de siste årene. I forbindelse med årets fotball-EM ble det ifølge Marc Vouillamoz gjennomført 2242 prøver av EM-aktuelle spillere før mesterskapet - januar til juni - og 442 prøver i løpet av selve mesterskapet.

UEFA er imidlertid i ferd med å nå en langt viktigere milepæl i 2016: Det europeiske forbundet er nemlig i god gang med å introdusere biologiske blodprofiler.

Det skjer åtte år etter sykkelsporten og sju år etter friidretten, og er med andre ord på høy tid. Biologiske blodprofiler gjør at antidopingmyndighetene kan følge blodverdiene til enkeltutøvere over tid for å se hvordan de svinger. Hvis variasjonen er unaturlig stor, kan utøveren dømmes for brudd på antidopingreglene.

- Vi kan åpenbart ikke lage blodprofiler på alle spillerne som deltar i UEFA-turneringer, fordi det handler om flere tusen og ville vært for dyrt og tidkrevende, men målet er å gi alle spillerne følelsen av at de er en del av dette. Vi begynte å opprette profiler på enkeltspillere allerede sist sesong. Det handler om å velge visse spillere, men vi vil holde antallet hemmelig fordi målet er at alle spillerne i UEFA-turneringer skal vite at det kan hende vi har en profil på dem, sier Marc Vouillamoz til Dagbladet.

Skal blodteste mer

- Så hvis du foreksempel spiller for Real Madrid kan du være temmelig sikker på at det finnes en profil på deg?

- Ja, det stemmer. Hvis du spiller i Champions League er det svært sannsynlig at vi har en blodprofil på deg.

I 2014 ble det gjort bare 294 blodtester på fotballspillere i UEFA-sammenheng. Antidopingsjefen sier at det tallet skal økes dramatisk.

- Ja, definitivt. Vi har eget budsjett for dette. Å inngå avtaler med de nasjonale antdopingbyråene - som Antidoping Norge her i dag - er en del av dette. Noen spillere deltar i både nasjonale og internasjonale turneringer, så det gjør at vi kan få mer informasjon til blodpassene gjennom godt samarbeid, sier han.

Trenger flere prøver

Vouillamoz sier samtidig at han er bevisst forsiktig med å informere spillerne om blodprofilene.

- Du trenger minst seks til sju blodprøver over tid før du kan kjøre en sak mot en utøver til domstolen. Du må ha et visst antall verdier i blodpasset ditt som indikerer at det har vært juks inne i bildet først. VI prøver å unngå å informere alt for mye om det til spillerne, fordi det kan gi dem en indikasjon på at de er «trygge» i en gitt periode, sier han.

- Mange vil si at det er på tide at fotballen innfører biologiske blodprofiler?

- Vel, noen spør oss faktisk hvorfor vi innfører biologiske blodpass i fotballen. Det er gjort flere studier på i hvilke idretter hvor det er høyest risiko for dopingjuks, og fotballen er langt ned på lista. Fra mitt og UEFAs perspektiv er vi ikke fornøyde med at det er har tatt så lang tid. Vi vil være sikre på at spillere og lag som deltar i UEFA-turneringer er rene. Vi gjør i hvert fall alt vi kan for at testeprogrammene er gode nok. Vår melding er at du er ikke trygg hvis du forsøker å jukse innen UEFA, sier Vouillamoz.

50 norske spillere

Anders Solheim forteller at Antidoping Norge, på eget initiativ, allerede har startet med blodprofiler.

- Vi har samlet inn informasjon og laget blodprofiler på cirka 50 norske fotballspillere, på samme måte som langrennsløpere, roere, padlere, orienteringsløpere og utøvere fra andre idretter. Det er snakk om spillere fra mange forskjellige klubber, sier Solheim.

Han er fornøyd med at avtalen med UEFA i dag ble underskrevet. Det gjør nemlig - blant annet - blodprofilarbeidet enklere.

- Avtalen med UEFA gjør at vi kan koordinere dette arbeidet langt bedre, sier han.