Denne stupbratte fjellveien er ingenting mot det som venter Northug

Til uka smeller det.

BORMIO (Dagbladet): Stillheten langs den bratte, smale alpeveien Strada del Passo dello Stelvio er nesten absolutt. Bortsett fra lyden av to stavpar som regelmessig treffer den slitte asfalten, er det helt stille her oppe mellom de spisse alpetoppene.

«Klakk, klakk, klakk», messer stavene, mens det stive karbonfiberet presser Petter Northug og treningskameraten Vidar Undebakke stadig nærmere toppen.

Turistkortlandskap Vi befinner oss midt mellom alpinmekkaet Bormio og Stelvio-passet, der Italia og Sveits deler grense. Northug og Undebakke er i ferd med å fullføre dagens intervalløkt.

Seks ganger åtte minutter på den anaerobe terskelen er nesten fullført. Snart har de gått opp hele stigningen på tusen meter.

Bortsett fra en og annen tysk motorsykkelturist og noen landeveissyklister har de fått gå helt i fred langs veien som slynger seg gjennom postkort-landskapet.

HØYDETRENING: Petter Northug (i hvitt) er på vei opp den brutale stigningen fra Bormio til Stelvio sammen med Strindheim-kompis Vidar Underbakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYDETRENING: Petter Northug (i hvitt) er på vei opp den brutale stigningen fra Bormio til Stelvio sammen med Strindheim-kompis Vidar Underbakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Petter Northug har gjennom pappa John gjort det klinkende klart at han ikke kommer til å si et eneste ord til Dagbladet her i den tynne alpelufta.

Boka «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning - som traff Norge slik trollet spretter ut av esken - sier det han har å si om det vi måtte lure på akkurat nå.

Et «fucking» sirkus Mens samtlige norske medier har støvsugd boka for tabloide godbiter de siste dagene, har Northug gjort det han pleier å gjøre når det stormer rundt hans person: Holdt kjeft og unngått nettavisene.

Det vil si, han har ikke holdt helt kjeft. Da Dagbladet onsdag spurte ham om Skiforbundet noensinne kunne rette opp OL-vrakingen fra 2006, svarte Northug slik, per tekstmelding: «Fuck'em. Fuck'em all» i form av et bilde fra filmen Toy Story.

Northug vet altfor godt at stillheten her i alpene snart tar slutt. Til uka venter - for å bruke hans egen sjargong - et «fucking» sirkus.

Etter flere uker med tynnluftstrening, drar 28-åringen nemlig hjem til Trøndelag i helga. Der venter en litt annen form for intervalløkt:

POSTKORT: Alpelandskapet like ved Bormio er av det flotte slaget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POSTKORT: Alpelandskapet like ved Bormio er av det flotte slaget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

• Han skal møte i Trondheim tingrett for å ta ett skritt nærmere fengselsstraff etter at han kjørte i fylla, krasjet bilen og forlot en skadet kamerat i passasjersetet i mai.

• Pappa John og en representant fra Coop skal i møter med Norges Skiforbund for å forsøke å forhandle fram en representasjonsavtale som gir Northug retten til å konkurrere i verdenscupen og i ski-VM.

• Han er i ferd med å miste støtten i det samme folket som har gjort ham til landets største idrettshelt de siste årene.

VM-floke Mandag ble det klart at Northugs fyllekjøringssak er oversendt statsadvokaten, som vil bestemme den endelige påtalebeslutningen. Sannsynligvis vil det skje innen et par uker.

ALENE MOT TOPPEN: Petter Northug parkerte treningskamerat Vidar Undebakke mot slutten av gårsdagens intervalløkt i Nord-Italia. Til uka får han seg imidlertid flere langt større utfordringer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALENE MOT TOPPEN: Petter Northug parkerte treningskamerat Vidar Undebakke mot slutten av gårsdagens intervalløkt i Nord-Italia. Til uka får han seg imidlertid flere langt større utfordringer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nøyaktig når rettsaken finner sted, er vanskeligere å anslå. Det avhenger i stor grad om det blir hovedforhandlinger eller en mindre tidkrevende tilståelsessak. Ekspertene tror han vil få en straff på 40-50 dager.

Når det gjelder representasjonsavtalen med skiforbundet kan Northug selv holde en lavere profil siden det er pappa John som tar seg av forhandlingene.

Tapet kan imidlertid bli massivt: Aksepterer ikke Northugs team at avtalen med Coop legges på is gjennom hele konkurransesesongen, må sannsynligvis trønderen droppe VM i Falun.

Da hjelper det lite at han nå er like godt trent som før VM i Oslo for snart fire år siden.

Støtten i folket er sannsynligvis det Northug bryr seg minst om akkurat nå. Flere omdømmeeksperter har advart mot at han er i ferd med å bli «brukt opp» og at han har mindre å gå på enn tidligere.

Når det er sagt: Hvis han blir enig med skiforbundet, får lagt fengselsstraffen til etter mesterskapet i Falun og i tillegg blir VM-konge, så ligger det i kortene at folket blir sjarmert.

Enda en gang.