BEAT MODE: Seattle Seahawks running back Marshawn Lynch har fått kallenavnet Beast Mode. Han er ikke som andre Superbowl-stjerner. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix
BEAT MODE: Seattle Seahawks running back Marshawn Lynch har fått kallenavnet Beast Mode. Han er ikke som andre Superbowl-stjerner. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpixVis mer

Denne Superbowl-stjerna er ikke som andre

- Er her bare for å slippe bot, sier Lynch.

Marshawn Lynch er en selvmotsigelse på amerikansk idretts største dag. Hver gang han får ballen i Superbowl, ber han om mer av rampelyset han så til de grader misliker.

Løperbacken med tilnavnet «Beast Mode» er Seattle Seahawks' farligste angrepsvåpen i finalen mot Denver Broncos. Mens de fleste av lagkameratene stortrives i medias søkelys, hater Lynch det intenst.

Han har ikke uttalt seg til mediene hele sesongen, selv om han i kamp etter kamp herjet med motstandernes forsvar. Han løp med ballen 1257 yards og scoret 12 touchdown i grunnserien. I sluttspillet noterte han 140 yards mot New Orleans Saints og 109 mot San Francisco 49ers.

I amerikansk idrett er spillerne forpliktet til å stille opp for mediene. Lynch ble tidligere i sesongen ilagt en bot på 50.000 dollar for sin utilgjengelighet, men den ble gjort betinget mot at han skulle være mer medgjørlig i fortsettelsen. Hadde han uteblitt fra mediedagene før Superbowl, måtte han betalt 100.000 dollar.

Derfor møtte Lynch opp, men han sa nesten ingenting. Så merkelig var oppførselen hans at det ble store nyhetsoppslag av det.

Bisarr seanse Tirsdag sto han i seks minutter og svarte med enstavelsesord. Så orket han ikke mer. Han stilte seg ved en intervjuvegg der han i de 54 gjenværende minuttene ignorerte spørsmål fra et pressekorps på om lag 50 mann.

Onsdag satt Lynch på et podium der han i sju minutter sa noen få setninger om hvorfor han ikke ville la seg intervjue. Så klatret han ned for å komme seg unna.

- Jeg har ikke mye å si, sjef, virkelig ikke, sa Lynch.

- Jeg er her bare for å slippe å få bot. Det er den eneste grunnen.

Mest veltalende var han da han argumenterte mot påstanden om at mediene er en bro til fansen, Seattles «tolvte mann».

- Tolverne har ikke noe problem med det. De støtter meg. Folkene jeg spiller for søndag har ikke noe problem med det, så hva er poenget? Det er mediene som har et problem med det, sa han.

Jordskjelv Lagkameratene støtter Lynch.

- Han er en stor løperback. Vi bekymrer oss ikke over dette. Det forstyrrer oss ikke i det hele tatt, sier forsvarsstjernen Richard Sherman, som er en typisk NFL-spiller i den forstand at han elsker oppmerksomhet.

Lynch foretrekker å la spillet tale for seg, og det er greit for trener Pete Carroll.

- Alle er ikke like. Vi feirer våre gutters individualitet og unike egenskaper. Vi er de vi er, og noen er mer tilgjengelige enn andre, sier han.

Lagkameraten Michael Robinson fikk til sist Lynch til å smile da han satte seg ved siden av ham og svarte på spørsmål i hans sted.

- Marshawn sier ikke stort. Spillet hans taler for seg, og sist han åpnet munnen utløste det er jordskjelv, sa Sherman.

Riktig nok har flere av touchdownløpene til Lynch slått ut på Richter-skalaen når han setter verdens mest støyende tilskuere i ekstase.

(NTB)