Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscup Falun:

Denne svenske gulltåa velter et helnorsk VM

Ny tid med Stina Nilsson.

GULLTÅ: Stina Nilsson har fart til å slå alle på nesten alle distanser. Det kan gjøre vondt allerede i Lahti-VM om en måned. FOTO: Ulf Palm/TT / NTB scanpix.
GULLTÅ: Stina Nilsson har fart til å slå alle på nesten alle distanser. Det kan gjøre vondt allerede i Lahti-VM om en måned. FOTO: Ulf Palm/TT / NTB scanpix. Vis mer

bDET er bare å bli vant til det:

  • Når det ser ut som om Stina Nilsson ikke skal vinne, så vinner hun likevel.

23-åringen som engang ble kalt «Silver-Stina», kan ikke lenger huske det kallenavnet. Det lyder bare så utdatert. En topp trent idrettsutøver med fysiske ressurser i verdensklasse, strøken teknikk og en helt unik evne til å hale fram ekstra krefter, har i lengden ingen ting å gjøre med en serie andreplasser.

Akkurat de kan fort bli norske.

FOR det som skjedde i sprinten i Falun i dag da Nilsson spurtet ned Maiken Caspersen Falla på de siste centimeterne, har du sett før denne vinteren. Som for eksempel på flere etapper i Tour de Ski der Stina med noen tak gikk direkte fra det som så ut som et tapt renn til en sikker seier.

Den hundredelelen av ett sekund som skilte mellom hun og Maiken, dreier seg selvsagt ikke om sikkerhet. Derimot om en ekstrem seiersvilje.

Den viljen kommer til å plage oss i langrennsporet i år framover.

SPØRSMÅLET er bare på hvilke distanser Stina Nilsson blir med helt inn til spurten. Eller mer presist:

  • Hvor mange sesonger det tar før hun som Petter Northug er komplett, og like gjerne vinner 3okm som sprint på sportens desidert beste spurt.

Der kommer morgendagens 15km i Falun til å gi et hint. I en ganske lett løype som gir bra muligheter til å hvile underveis, er det ikke gitt at høyere marsjtempo på Marit Bjørgen, Heidi Weng og Invild Flugstad Østberg i front holder til å bli kvitt den svenske hjemmefavoritten.

Og blir de ikke kvitt henne, kommer enda en bastion til å falle. Da sprinter Stina inn sin første triumf på en så lang distanse. Så kommer neste utfordring i Lahti der løypene er hardere, men oppløpet langt og flatt.

FOR det er fart det med få unntak er snakk om i langrenn nå. Kanskje kan Marit Bjørgen fortsatt presse hardt nok underveis til at jentefeltet sprekker, men hun savner Therese Johaug til å hjelpe seg.

Den hjelpen har Martin Johnsrud Sundby blant de norske gutta. På 3-mil klassisk i morgen kommer det norske laget til å teste fra start hvor mye et slikt kjør kan ødelegge for konkurrentene.

Muligens ødelegger et slikt løpsopplegg mest for vår egen mest kjente lagkamerat. Flere eksperter mener at Petter Northug ikke har trent opp ressurser til å bli med så mye lenger enn rundt to mil, men eksperter har ment feil om han før. Den usikkerheten gjør denne 3-mila til vinterens hittil mest spennende renn.

I MELLOMTIDA er VM-laget i sprint klart. Konkurransen i Falun viste at det var riktig å la en full tropp uten Northug konkurrere om den siste VM-plassen. Alle seks holdt nivået, og Emil Iversens andreplass løste floken:

  • Sprintlaget i Lahti vil bestå av ham, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar og Johannes Høsflot Klæbo. Pluss Petter Northug på friplass.

Det betyr at et helt lag med norske toppsprintere ikke får sjansen, og det i skøytesprint. Seinest etter sist vinter var jo den store utfordringen hvordan norske sprintere nettopp på denne distansen skulle følge Frederico Pellegrino pluss noen lynraske franskmenn og russere i spurten.

Den forskjellen er utlignet bare på bredden i norsk langrenn. For rett fra juniorklassen kom Høsflot Klæbo som bare mangler mer erfaring for oftest mulig å finne den optimale plasseringen før selve oppløpet.

I ren fart på oppløpet er det ingen som nødvendigvis slår ham, og den fordelen kommer han til å bruke på stadig lengre distanser.

Som Stina Nilsson altså.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media