- Denne svingen er fortsatt kritisk

Hattestad om VM-løypa i Kollen han kalte en skandale i høst.

SKJEBNESVING: Anders Gløersen kastet seg først inn i den nest siste svingen under fjorårets prøve-VM, og kontrollerte inn til seier på oppløpet. I høst ble løypa kalt en skandale av blant andre Ola Vigen Hattestad. Nå er den blitt litt bredere. - Men den nest siste svingen er fortsatt er kritisk punkt. Der må man være først, sier Hattestad. Foto: NRK
SKJEBNESVING: Anders Gløersen kastet seg først inn i den nest siste svingen under fjorårets prøve-VM, og kontrollerte inn til seier på oppløpet. I høst ble løypa kalt en skandale av blant andre Ola Vigen Hattestad. Nå er den blitt litt bredere. - Men den nest siste svingen er fortsatt er kritisk punkt. Der må man være først, sier Hattestad. Foto: NRKVis mer

• Se hvordan innspurten i Kollen-løypa så ut i fjor HER!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Da langrennssprinterne var på befaring i VM-traseen i Holmenkollen i september, var dommen like unison som den var nådeløs:

- Det er bortimot skandale om det blir slik under VM, som det er nå, sa Ola Vigen Hattestad - og siktet særlig til den nest siste svingen før oppløpet.

Førstemann inn der fikk enorm fordel, på grunn av den manglende bredden og det superraske oppløpet som gjorde det nesten umulig å passere noen de siste par hundre meterne. Da Anders Gløersen vant prøve-VM i Kollen forrige vinter fikk han kastet seg foran Aleksej Petukhov på det kritiske punktet cirka 400 meter fra mål - og derfra kunne han kontrollere inn til seier.

Siden da har VM-arrangøren, med sportssjef John Aalberg i spissen, forsøkt å gjøre de nødvendige utbedringene. Fredag får Vigen Hattestad se resultatet på nært hold når han stiller til start i kretsmesterskapet i Oslo - for anledningen i det som trolig er det tøffeste startfeltet noensinne.

- Er du mer optimist nå enn du var i høst?

- Jeg veit at jeg kan vinne i en sånn løype når jeg er i form. Den svingen du refererer til er fortsatt et kritisk punkt. Der må man antakelig være først. Det må angripes der, sier Hattestad til Dagbladet.

- Kunne ønske det ble endret mer
Dobbeltverdensmesteren fra Liberec-VM for to år siden har uansett bestemt seg for at han ikke skal bruke mer energi på å irritere seg over ting han ikke får gjort noe med.

- Med utspillet mitt i september håpet jeg kanskje at jeg hadde en promilles sjanse til å påvirke arrangøren. Jeg brukte muligheten og gikk hardt ut. Nå er løypa som den er, jeg  har bare fokus på å gå hardt der i VM.

- Føler du at dere har fått gjennomslag for tingene der tok opp?

- Løypa er blitt endret, og det er veldig bra. Jeg kunne kanskje ønske enda mer, men alle kan ikke bli fornøyde. Det er en fin løype.

-Svingen er mye bedre
John Aalberg sier løypa har gjennomgått flere forandringer, med utbedringene ca. 400 meter fra mål - på toppen av den smale bakken midt inne på det flotte arenaområdet - som de mest vesentlige.

- Vi har gjort masse arbeid der for å gjøre løypa bedre. Det er blitt litt bredere, og vi har forsøkt å dempe farten inn på stadion. Men høydeforskjellen er den samme, så det er ikke lett å dempe den mye. Men svingen er mye bedre, og da føler utøverne at de kan posijonere seg litt mer inn mot oppløpet.

- Hvordan har dere dempet farten inn på oppløpet?

- Vi jobber med å legge mer snø der, så det blir en liten stigning de siste 50 meterne. Det hjelper litt på spurtinga. Da må de ta i litt, i stedet for å bare gli inn, sier han.

- Ekstremt deilig
Slik formen til Ola Vigen Hattestad er om dagen, trenger løypeprofilen uansett ikke å spille noen rolle i VM. 28-åringen tok en etterlengtet verdenscupseier i favorittraseen i Liberec sist helg, og fulgte opp med seier på lagsprinten på samme sted dagen etter.

Og i motsetning til lagkompisene sine slipper han å bekymre seg for at han ikke får være med på moroa i Holmenkollen i slutten av februar. Som regjerende verdensmester har han nemlig friplass til den individuelle sprinten i fristil. Han ligger også meget godt an med tanke på en plass på lagsprinten.

- Det er ekstremt deilig å være kvalifisert. Det er en mulighet for meg til å være offensiv i treningsarbeidet fram mot VM.

- Kommer du til å nedprioritere konkurranser før VM?

VISTE FRAM VM-HOTELLET: Ola Vigen Hattestad måtte pent finne seg i at pressen fikk en omvisning på hotellrommene utøverne kommer til å bruke under VM, på Soria Moria Hotell noen steinkast fra Holmenkollen.     Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
VISTE FRAM VM-HOTELLET: Ola Vigen Hattestad måtte pent finne seg i at pressen fikk en omvisning på hotellrommene utøverne kommer til å bruke under VM, på Soria Moria Hotell noen steinkast fra Holmenkollen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer til å trene mye neste uke foran NM i Steinkjer. Jeg kommer til å gå der og ønsker å gjøre det bra, men kommer til å trene masse i den perioden for å holde nivået framover. Så går jeg i Rybinsk, og deretter er det trening som gjelder før VM, sier Hattestad.

Viktig for selvtilliten
Fredag skal han i første rekke bryne seg mot Anders Gløersen og Eirik Brandsdal, mens Øystein Pettersen og Johan Kjølstad står over for å ikke risikere noe etter sykdom. Også John Kristian Dahl sliter med forkjølelse.

Mens de er usikre på formen er Vigen Hattestad full av selvtillit etter det som skjedde i Liberec.

- Det var veldig viktig for selvtilliten. Jeg har følt meg sterk tidligere også, og gjort gode heat før, men ikke fått en hel god konkurranse i skøyting (lagsprinten). Det var viktig at det kom en seier i den stilarten ettersom sprinten i VM går i fristil. Når du ikke får resultater sniker det seg inn en usikkerhet.

- Så selvtilliten har vært litt frynsete?

- Ja, egentlig. Det var bra timing å vinne sist helg.

- Er du enig i at du er enda sterkere i klassisk sprint enn skøytesprint?

- I form er jeg like god i begge. Jeg føler selv at jeg har en sterkere finish i skøyting, selv om prestasjonene har vært jevnere i klassisk. Det spiller ikke så stor rolle for meg.

Snille-Ola
Langrennssprint kan være en brutal øvelse, der det gjerne blir ampert når kampen om plassene tilspisser seg før oppløpet. Til tross for at Vigen Hattestad har vært blant de beste sprinterne de siste årene, er det likevel sjelden du ser ham rase mot konkurrentene eller motsatt.

- Det virker som om du svært sjelden får uvenner i feltet?

- Jeg prøver å opptre fair. Jeg kutter ikke inn foran en løper hvis jeg ikke må gjøre det. Iblant må du opptre litt på kanten for å ha en sjanse, men det har nok vært renn hvor jeg har vært veldig opptatt av å være fair og har tapt på det. Du må finne balansen der. Du skal være fair, men stå på retten din også.

- Er det en svakhet for deg, at du kan bli for snill?

- Jeg føler egentlig ikke det, svarer Vigen Hattestad.

BLE SPRINTKONGE I FORRIGE VM: Ola Vigen Hattestad tok gullet både i individuell sprint og lagsprint i VM for to år siden. 
Foto: ARNT E. FOLVIK.
BLE SPRINTKONGE I FORRIGE VM: Ola Vigen Hattestad tok gullet både i individuell sprint og lagsprint i VM for to år siden. Foto: ARNT E. FOLVIK. Vis mer