LEKKER: Norge har desidert svakest målforskjell av alle de ni lagene som er nummer tre i sin EM-gruppe. Det kan bli helt avgjørende i kampen om direkteplass til EM-sluttspillet. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
LEKKER: Norge har desidert svakest målforskjell av alle de ni lagene som er nummer tre i sin EM-gruppe. Det kan bli helt avgjørende i kampen om direkteplass til EM-sluttspillet. Foto: Terje Pedersen/NTB ScanpixVis mer

Denne tabellen kan gi Høgmo ekstra hodebry

Elendig målforskjell.

(Dagbladet): Norge gikk på en smell med 1-5-tap mot Kroatia i EM-kvaliken lørdag. Og det store tapet kan få stor betydning i den såkalte treertabellen.

Den beste gruppetreeren går direkte til EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer. De øvrige åtte må ut i play-off.

Etter 1-5-tapet har Norge desidert verst målforskjell av alle de ni gruppetreerne og er dermed plassert som nummer 7 på Dagbladets oversikt.

- Det har ikke vært så veldig realistisk at Norge skulle bli beste tredje nasjon. Dette på grunn av situasjonen i gruppa til Nederland og Island. Nederland ligger på tredje, men har fortsatt en god mulighet til å gå direkte videre. Og da blir Island beste tredje nasjon. Det er egentlig bra. Fordi jeg tror ikke Norge kunne slå Island over to kamper i playoff, sier Dagbladet-kommentator Morten Pedersen.

I gruppe A er Island nemlig noe overraskende gruppetoer med 12 poeng - ett poeng bak Tsjekkia. Nederland er nummer tre med sju poeng etter halvspilt kvalifisering.

- Ikke gode nok Norge startet kvaliken i gruppe H brukbart med 3-0 mot Malta, 2-1 mot Bulgaria og 1-0 mot Aserbajdsjan i løpet av de fire første kampene.

Men tapet mot Kroatia har ført til en svært dårlig målforskjell for gruppetreer Norge - spesielt ettersom kampene mot det dårlige laget i gruppa strykes på treertabellen. I Norges tilfelle er dette 3-0-seieren mot Malta.

Skulle Norge overraske i resten av kvaliken, kan målforskjellen bli helt avgjørende for å ta direkteplassen.

- Hvordan er Norges sjanser for å unngå play-off, Pedersen?

- Det var selvfølgelig et lite håp før 1-5 mot Kroatia. Men da måtte vi ta poeng mot Italia borte eller Kroatia hjemme. Og det tror jeg ikke vi er gode nok til, sier Morten Pedersen.

- Hva tenker du om Norges fem første kamper?

- Det er for mange hull i laget. Vi har egentlig bare et halvt bra lag. Vi kan godt begynne å grue oss for motstanderen i play-off. Men jeg synes ikke det. Ikke ennå, sier Morten Pedersen.

Akkurat nå er det Albania som topper treertabellen med sju poeng. Det samme har Tyskland og Ungarn. Deretter følger Sveits, Ukraina, Israel og Norge med seks poeng - der Norge har dårligst målforskjell.

Nederland og Russland har fire poeng.

Dette er status nå - men mye kan endre seg i kvalifiseringens siste runder.

- Må vokse De åtte gruppetreerne som ikke får direkteplass i EM må ut i en såkalt play-off. De åtte lagene blir trukket mot hverandre til en dobbeltkamp - der fire går videre.

Høgmo oppsummerte status i gruppa slik:

DAGBLADET-KOMMENTATOR: Morten Pedersen.  Foto: Hans A. Vedlog
DAGBLADET-KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

- Vi har tatt ni poeng, seks av dem borte. Vi er halvveis i kvaliken. Vi vet at vi har en god del av troppen utenfor sesong, og vi blir skarpere inn mot høsten. Laget kommer til å vokse, sa Høgmo.

- 1-5 er ikke noe hyggelig resultat. Men som jeg prøver å si - vi lykkes med kampplanen. Så gjør vi avgjørende feil på deres mål. Det blir vi straffet veldig hardt for, sa Høgmo

Neste kvalifiseringskamp spilles i juni, hjemme mot Aserbajdsjan.