NØKKELTRIO: Arjen Robben, Nigel de Jong og Wesley Sneijder må ha dagen om Nederland skal ta seg til semifinale på bekostning av Brasil. Foto: AFP.
NØKKELTRIO: Arjen Robben, Nigel de Jong og Wesley Sneijder må ha dagen om Nederland skal ta seg til semifinale på bekostning av Brasil. Foto: AFP.Vis mer

Denne trioen er Nederlands håp mot Brasil

- Essensielt at Robben har dagen.

|||• Klokka 16: Brasil - Nederland i VM-studio.

(Dagbladet): Brasil mot Nederland er VM-kvartfinalen hvor to av VMs mest angrepsvillige lag møtes.

Vinneren møter Uruguay eller Ghana i semifinalen.

Nøkkelen for at det skal bli nederlenderne er fremfor alt at Arjen Robben lykkes, tror TV2-ekspert Øyvind Alsaker.

- Det er essensielt at han har dagen. Robben er den klart viktigste spilleren, og det fremste håpet i den nederlandske utgaven som løper utpå der i ettermiddag, sier Alsaker til Dagbladet.

ROBBEN VIKTIG: Øyvind Alsaker mener flere spillere må ha maksdag om Brasil skal slås i ettermiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
ROBBEN VIKTIG: Øyvind Alsaker mener flere spillere må ha maksdag om Brasil skal slås i ettermiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIX. Vis mer

Også mesterskapshistorisk har Bayern-vingen vist seg svært viktig.

- I VM i 2006 var Nederland gode med Robben på banen. Så ble han skadet og det offensive forsvant. I EM for to år siden var han fantastisk, men hele laget var jo bra den gangen, sier TV2-eksperten.

Stoppe brasilianske løp
Like før VM pådro 26-åringen seg en skade som holdt ham ute i begynnelsen av mesterskapet. I første kamp fra start scoret han et fint mål mot Slovakia.

Mot Brasil får han bryne seg på det som kanskje er VMs beste backer: Maicon og Michel Bastos.

- Brasil-forsvaret er bunnsolid. Robben må ha dagen og levere, og det samme må Wesley Sneijder. Offensivt er det mye som står og faller på om de lykkes med det samarbeidet de prøvde flere ganger mot Slovakia, sier Alsaker.

En annen spiller som blir viktig for Nederland er Nigel de Jong.

ANGREPSLYSTEN: Men for å vinne VM holder det ikke kun å angripe, mener Marwijk. Foto: Radu Sigheti / REUTERS.
ANGREPSLYSTEN: Men for å vinne VM holder det ikke kun å angripe, mener Marwijk. Foto: Radu Sigheti / REUTERS. Vis mer

City-spillerens oppgave, sammen med midtbanekollega Mark van Bommel, blir å plukke opp løpene fra Kaka og Robinho.

- Han er den store ballvinneren i dette laget. Han dekker enorme rom og takler knalltøft. Nederland-forsvaret er avhengig av å få hjelp av ham, tror Alsaker.

Brasil ikke kjedeligere
Brasil under Dunga har blitt beskyldt for å være mindre lekne enn før. Landslagssjefen får også kritikk for å ha gjort laget, som tidligere har vært kjent for sin åpenhet, lukket.

At Brasil fremstår kjedeligere enn før vil ikke Alsaker være med på.

- Det vil jeg ikke si, nei. Husk at de slo Chile 3-0 i åttedelsfinalen. De scorer mål fra overalt, fra langt hold, død vinkel eller etter fantastiske kombinasjoner. Dette laget er ikke noe mindre festlig enn det som spilte for fire år siden i Tyskland, eller før det igjen i Japan og Sør-Korea, sier Alsaker.

Istedet mener TV2-eksperten at alle de store lagene har blitt hakket mer forsiktig.

LEKNE: Mens den nederlandske leiren som vanlig har vært kranglete, har Brasils vært motsatt. Her er Luis Fabiano, Robinho og Kaka som hepper litt. Foto: Antonio Sorza / AFP.
LEKNE: Mens den nederlandske leiren som vanlig har vært kranglete, har Brasils vært motsatt. Her er Luis Fabiano, Robinho og Kaka som hepper litt. Foto: Antonio Sorza / AFP. Vis mer

- Forskjellen, generelt, er at alle de store lagene har blitt litt mer varsomme. Spania kommer med to sittende midtbanespillere i Alonso og Busquets, Nederland med de Jong og van Bommel, Brasil med Silva og Melo.

- Fotballen er forandret
Alsakers ord sammenfaller med Nederland-trener Bert van Marwijks.

Skal VM vinnes må angrepslysten holdes i sjakk, mener han.

- For tredve år siden var det "totalfotball" det ble snakket om, men fotballen forandrer seg slik den øvrige sporten gjør det. Nå er alle bedre trent og bedre organisert. Om vi skulle spille slik vi pleide da er det vanskeligere å vinne VM, sier han, ifølge fifa.com.

- Vi vil gjerne spille bra, men det kan ikke alltid være attraktivt.

Elano er er fortsatt skadet for Brasil, mens Ramires er suspendert. Felipe Melo forventes derimot å spille. 

PS! Nederlands ballinnehav dette VM har foregått 48 % av tiden på egen banehalvdel. Det er mest av alle lag i VM.